En Sıcak Konular

Türköne: Bayülgen hatada ısrar etti

25 Temmuz 2007 10:16 tsi
Türköne: Bayülgen hatada ısrar etti 

AK Parti'nin İstanbul 1. Bölge Milletvekili olarak Meclis'e giren Özlem Piltanoğlu Türköne, adının seçim döneminde duyulmasına neden olan Okan Bayülgen polemiğini anlattı.

Şükran Pakkan'ın söyleşisi:

Özlem Piltanoğlu Türköne, AKP İstanbul 1. Bölge Milletvekili... 31 yaşında... "Ben yalnızca kadınların değil, toplumun bütün kesimlerinin sorunlarıyla ilgilenen bir milletvekiliyim" diyor

Özlem Piltanoğlu Türköne, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde görev yapan Türkiye'deki 22 kadın kaymakamdan biriyken, siyasete soyunmaya karar verdi. 22 Temmuz'da Ankara vizesi alan Türköne, Meclis'in en genç kadın vekillerinden biri olmaya hak kazandı.

Piltanoğlu, polis memuru baba ve ev kadını annenin ikinci kızı. İlkokulu ABD'de okudu. Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi, İngiltere'deki Middlesex Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans yaptı. Türköne, 9 yıl çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptı. Tansu Çiller'in eski siyaset danışmanı, Zaman gazetesi yazarı Prof. Mümtaz'er Türköne ile evli olan bir çocuk sahibi Türköne, sorularımızı yanıtladı...

AKP ile diyaloğunuz neydi, teklif nasıl geldi?
Biraz tesadüf, biraz da zaten siyasete yakın bir mesleği icra ediyor olmamdan dolayı. Kaymakam da halkın sorunlarını çözmeye çalışır, siyaset de bir sorun çözme alanıdır.

AKP neden sizle çalışmak istedi?
Tabii neden ben olduğumu objektif olarak değerlendiremem. Bu sayın Başbakan'ımızın ve teşkilatın takdiridir.

Sayılı kadın kaymakamdan biriydiniz, şimdiyse sayılı kadın vekilden birisiniz. Yaşınız da oldukça genç. Bu özellikleriniz Ankara'ya nasıl yansıyacak?
70 milyon nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşuyor ve toplam nüfusun 20 milyonu 35 yaşın altında. Bu verileri dikkate aldığımızda büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Siyasette de tabii gençler olmalı. Nitekim seçim çalışmalarında kadınlar ve gençlerle diyaloğum çok iyiydi.

'Kadın siyasetçi anlamaz'

Kadın politikacı olarak, biz kadınlara ne vaat ediyorsunuz?
Ben yalnızca kadınların değil, toplumun bütün kesimlerinin sorunlarıyla ilgilenen bir milletvekiliyim. Sanki kadın siyasetçiler, dış politikayla ilgilenmezler, ekonomiden anlamazlar, sosyal politika enstrümanlarını bilmezler gibi bir anlayış var. Bu sanki bana biraz milletvekillerini kompartmanlaştırma gayreti gibi geliyor. Üstelik kadın sorunlarıyla yalnızca kadınların ilgileneceğini düşünmek ayrımcılığın bir başka şeklidir. Nitekim kadın sorunu kadınların kendiliğinden oluşturduğu bir alan değil. Bu sorunların oluşumunda erkeklerin rolünü unutmayalım.

Sizce Meclis'teki kadın sayısını artırmanın ne gibi kazanımları var?
Kadın nezaket demek, uzlaşmak ve yapıcı olmak demek. Öyleyse kadınların daha fazla olduğu bir yerde üsluptan tutun da işin özüne kadar büyük değişikliler olacak Meclis'te.

'Pişman değilim'

Kaymakamlıktan vazgeçtiniz. Pişman olabilir misiniz bu kararınızdan?
Neden olayım ki? Meclis'te de tıpkı kaymakamlığımda olduğu kadar iyi işlere imza atabileceğimi düşünüyorum.

Seçim sonuçlarını nasıl okuyorsunuz? Partinizin oy oranını tahmin ediyor muydunuz?
Ben yüzde 45 gibi bir oy oranı bekliyordum. Dolayısıyla memnuniyet verici bir sonuç. İstikrar, güven ve demokrasi kavramlarını sıkça vurguladık. Bu kavramlarda milletimizin buluştuğunu düşünüyorum.

Sizce halk bu seçim sonuçlarına göre ne mesaj verdi?
Partilerin il il aldığı oyları Türkiye haritası üzerinde değerlendirirsek, seçimlerde AKP'nin yalnızca birinci parti olmadığını aynı zamanda tek parti olduğunu, ülkenin toplumsal merkezi ile toplumsal yelpazenin bütününü temsil ettiğini görüyoruz. Kısaca halk, merkezde uzlaşma, istikrar, güven ve demokrasi dedi.

Bayülgen hatada ısrarcı oldu

Okan Bayülgen size canlı yayında adınızla hitap ettiği için "nezaketsizlikle" suçlanmıştı. Siz de aynı fikirde misiniz?
Bayülgen'i üslubu konusunda uyaran benim. Nitekim, insan ilişkilerinde usul esastan önce gelir. Bana nasıl hitap edileceği yönünde bir uyarıda bulunmak en doğal bireysel hakkım diye düşünüyorum. Burada kötü olan Bayülgen'in böyle bir müdahaleyi kabullenememiş olması ve hatada ısrarcı olmasıdır. Üstelik bunu da sanki medeni ve çağdaş bir görüntü altında yapıyor gibi görünmesidir. İşte Amerikan alt kültürünü kimse bize modernlik ve çağdaşlık olarak yutturmaya kalkmasın. Hitap çok önemli ve hiç tanımadığınız birine doğrudan ilk adıyla hitap edemezsiniz. En azından kendim için buna izin vermiyorum.

Milliyet
 



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs