En Sıcak Konular

''Teşvikleri yedi düvele duyuracağız''

17 Şubat 2013 10:58 tsi
Çağlayan, dünyadaki otomotiv sektörünün bütün üst düzey yöneticilerine yeni teşvik sistemini tanıtan bir mektup yazacaklarını belirterek, ''Yedi düvele duyuracağız'' dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek yatırımları öncelikli yatırım kapsamına alan ve Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na ilişkin düzenlenen ''Yeni Teşvikler Işığında Otomotivde Yeni Hedefler'' konulu toplantıda sektör muhabirleriyle bir araya geldi.
 
Sektörü ilk defa bu kadar heyecanlı gördüğünü söyleyen Çağlayan, ''Bugüne kadar yerli otoya bu kadar yakın olmamıştım. Yaptığımız görüşmelerle yerli marka, yani bir Türk markasıyla üretim konusuna son derece yakın hissettim kendimi. İnşallah bunları da göreceğiz'' dedi.
 
Türkiye'nin ticari araç üretiminde binek araca göre daha yüksek katma değer sahibi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''Ticari araçta bir mesafe kaydetmişiz. Binek otomobil yapan biri ticari otomobil yapamaz diye bir kaide yok. Dükkan açık, her ikisini birden yapsın. Bir babayiğit iki tane marka çıkarabilir. Ben hedefi büyüttüm burada. Birbirini ikame etsin demiyorum. Binek otomobilde de hafif ticari araçta da kendi markalarımızı çıkarabiliriz'' ifadelerini kullandı.
 
Çağlayan, ''Arkadaşlarıma talimat verdim, Türkiye'de olanlar da olmayanlar da dahil olmak üzere, dünyadaki otomotiv sektörünün bütün üst düzey yöneticilerine ve yönetim kurullarına yeni teşvik sistemimizi tanıtan bir mektup yazacağız. Çünkü bu güzel bir malzeme ama pazarlaması da son derece önemli. Ticaret müşavirlerimiz gidip bunu sektör temsilcilerine birebir anlatacak. Etkin bir tanıtımını yapacağız. Bunu yedi düvele duyuracağız. Ben inanıyorum ki birçok firma rekabet etmek için bu iddialı teşvik sistemini görecek ve gelecek'' diye konuştu.
 
500 milyon liralık yatırıma yüzde 30 oranında reel yardım
 
Çağlayan, yeni düzenleme ile 500 milyon liralık bir yatırım ve 1.500 kişilik bir istihdam için 5. bölge desteğinde reel yardım oranının yüzde 30'a geldiğini, bu oranın daha önce 1. bölgede yüzde 15, 2. bölgede ise yüzde 17,4 olduğunu kaydetti.
 
Bakan Çağlayan, 31 Aralık 2013 tarihine kadar yüksek yoğunluklu teşvikten faydalanmak için belirtilen yatırımın yüzde 10'u oranında veya 50 milyon liralık yatırımlar için 5 milyon liralık kısmının yapılmasının yeterli olduğunu vurguladı.
 
Bu tarihten sonraki yatırımlarda katkı oranın yüzde 40'tan yüzde 30'a, sigorta primi desteğinin ise 7 yıldan 6 yıla düştüğünü anlatan Çağlayan, diğer desteklerde herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

aa


Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs