En Sıcak Konular

'Suikastın arkasında İsrail var'

16 Şubat 2013 18:25 tsi
'Suikastın arkasında İsrail var' İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey bir komutanı, Suriye’de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. İran, General Hasan Şateri’nin öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tuttu.

Suriye’deki iç savaş, Ortadoğu’daki diğer ülkelerinde muhaliflerle Beşşar Esad rejimi arasındaki çatışmalarda oynadığı rol hakkında soru işaretleri doğuruyor. İran Devrim Muhafızları komutanlarından Hasan Şateri’nin, Şam’dan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yol alırken pusuya düşürülerek öldürüldüğü haberleri, İran ile İsrail arasında yeni bir gerginliğe neden olabilir.

Şateri’nin, 2006’da İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan savaşın ardından Lübnan’ın yeniden inşa edilmesinden sorumlu olan İran Yeniden Yapılandırma Komitesi’nin başında olduğu belirtildi.

Komitenin sözcüsü Ramazan Şerif, suikastın ardından yaptığı açıklamada, “Hasan Şateri’nin Siyonist rejime bağlı paralı askerler ve destekçileri tarafından öldürüldüğünü” söyledi.

ABD-İSRAİL-İRAN ÜÇGENİ ISINIYOR
İranlı komutanın ölümü hakkında birçok soru işareti bulunurken, Suriye’de hangi amaçla bulunduğu da kesin değil.

Lübnan gazetesi As-Dafir, ‘Genera Şateri’nin Halep’in yeniden inşası için şehirde bulunduğunu’ öne sürerken, Suriyeli muhalifler bu iddianın ‘gülünç’ olduğunu, Suriye’nin bir zamanlar ticaret merkezi olarak bilinen kentin çatışmaların merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

ABD’nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford, geçtiğimiz ay İran’ı eleştirerek, ‘Tahran rejimini Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a destek vermekle’ suçlamıştı. Ford, “Suriye’ye silah gönderiyorlar, uzmanlar yolluyorlar. Hatta, Devrim Muhafızları üyelerini de Suriye’ye gönderdiklerini biliyoruz” demişti.

ABD’nin açıkça suçlamasının yanı sıra, İsrail savaş uçakları geçtiğimiz hafta Şam’ın eteklerindeki bir askeri üssü bombaladı.

İngiliz Daily Telegraph’a konuşan Batılı diplomatlar, ‘İran’ın Lübnan’daki Hizbullah örgütüne karadan havaya ateşlenen füzeler taşıdığından şüphelenildiğini, İsrail uçaklarının da bu istihbarata yönelik bir operasyon düzenlediğini’ belirtmişti.

Şateri, dün Tahran'da toprağa verildi.

İranlı komutan Şateri’nin yolunu gözlerken ölüm haberini alan Lübnanlılar ise büyük üzüntü içinde. Beyrut’un Şii nüfusun yoğun olduğu Dahiyeh mahallesinde, Şateri’nin ölümü büyük üzüntü ve öfkeye neden oldu.

Dahiyeh, yaklaşık bir ay süren çatışmaların ardından büyük hasar görmüştü.  Yerleşimcilerden biri, “O burada çok sevilirdi. 2006’daki savaşın ardından yeniden ayağa kalkmamızı sağlamıştı” dedi.

Bir diğer Dahiyeh sakini, “Burada çok iyi bir iş çıkardı. Mali gücü ve zekası yüksek biriydi. Lübnan’a inşaat şirketleri getirdi... ABD’de Katrina Kasırgası’nın yıktığı yerler hala harabe halinde. Ama Şateri iki yıl içinde her yeri yeniden inşa etti” dedi. 

Ntvmsnbc



Bu haber 1,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs