En Sıcak Konular

Asteroid dünyaya ''teğet'' geçecek

15 Şubat 2013 17:04 tsi
Astronomlarca 2012 DA14 olarak adlandırılan, olimpik yüzme havuzu büyüklüğündeki asteroid bugün dünyayı adeta yalayarak geçecek.

Yeryüzü ile arasında sadece 27 bin 500 kilometre kadar bir mesafe kalacak olan asteroid, yeryüzüne Dünya yörüngesindeki suni uydulardan bile daha çok yaklaşacak.

Planetary Society adlı bilimsel kuruluşun Üs Yöneticisi Bill Nye, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada 27 bin 700 kilometrelik mesafenin Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde sadece 15 dakikalık bir zaman diliminin temsil ettiğini belirterek, asteroidin 15 dakika kadar daha önce gelmiş olması durumunda çarpışmanın kaçınılmaz olacağına dikkati çekti.

Astronomlar, genişliği 45 metre olan asteroidin Dünya'ya en yakın konumuna, TSİ 21.24'te Endonezya üzerindeyken geleceğini belirtiyor. Asteroid havanın açık olması durumunda karanlıkta dürbün yardımıyla gözlenebilecek.

Asteroid 22 Şubat 2012'de, İspanya'nın güneyinde, Granada kenti yakınında bulunan, yerden 1700 metre yükseklikteki La Sagra Gökyüzü Araştırma adlı gözlemevince belirlendi.
Asteroidi gözlemleyen astronomlardan Jaime Nomen yaklaşık 1 yıl önce asteroitin bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, ilk hesaplamaların, Güneş etrafındaki dönüşünü 366,24 günde tamamlayan astroidin yörüngesinin Dünya'nınkine çok yakın olduğunu gösterdiğini söylemişti.

Astronomların yaptığı hesaplamalara göre Dünya'nın çekim gücünün asteroitin yörüngesini kaydırarak Güneş'e yaklaştıracak olması nedeniyle asteroid ancak 100 yıl kadar sonra tekrar Dünya'nın yakınından geçecek. (AA) 

Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs