En Sıcak Konular

Hasan Sert: Türkiye'nin rolünü artırmalıyız

15 Şubat 2013 14:26 tsi
ASYA Pasifik Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısında konuşan TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert yükselen Asya-Pasifik ekonomisinde Türkiye'nin rolünü artırmalıyız dedi..

Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ticaret Müşavirleri, Sivil Toplum Örgütü Başkanları ve Asya Pasifik İş Adamları'nın katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Türkiye'nin dünyada ekonomik güç olarak yükselen bir değer olduğunu belirterek, “Küresel ekonomik kriz nedeniyle Avrupa ve Amerika'da büyümenin yavaşlaması üzerine küresel güç dengeleri Asya'ya doğru kaymaktadır. 20. yüzyılı 21. yüzyıla başlayan dönemde dünyada gerçekleşmiş olan en büyük değişiklik nedir diye sorulduğunda cevap “Doğu Asya”nın yükselişi olacaktır. Asya'nın yükselişi ve dünyanın öncelikli olarak ekonomik, ardından siyasal ve kültürel ağırlık merkezinin Asya'&ya kayışı sadece Çin'in son dönemlerdeki ekonomik büyümesi ile başlayan yeni bir olgu değildir. Asya'nın yükselişi 20. yüzyılın başlarında Japonya'nın bir dünya gücü haline gelmesi ile başlamıştır. Asya'nın yükselişi 1980'lerde Japonya'nın ekonomik süper güç olması ile devam etmiş, Japonya ekonomik durgunluğa girdiğinde ise Güneydoğu Asya ülkelerinin büyük gelişmeler katetmesi ve Asya Mucizesine damga vurması ile sürmüştür. 1997-1998 Asya krizi ile Bayrak Çin'e geçmiştir. Birgün Çin'de bir kriz çıkarsa muhtemelen Hindistan veya ekonomisi tekrar yükselişe geçen Japonya, dünyadaki büyümenin motoru olacaktır. Başöktür değişse bile Asya'nın önlenemez yükselişi devam edecektir” dedi.

Dünya nüfusunun yarısından fazlasını barındıran Asya-Pasifik bölgesi, 25 ülkesi ile dünya üretiminin yüzde 30'unu karşıladığınrı, bu rakamın 2050'lerde yüzde 60 olmasının öngörüldüğünü, dünya toplam GSMH'sının yüzde 54'ü, uluslar arası ticaret hacminin yüzde 44'ü, doğrutan yatırımlar hacminin yüzde 40'tan fazlasını Asya-Pasifik ekonomik işbirliği forumu (APEC) ülkelerine ait olduğunu kaydeden Sert, “Asya-Pasifik yalnızca ekonomik büyümesiyle değil, finansal istikrardı ve ticarettin performansıyla da dünyanın gözünü üstüne çekmeyi başarıyor. Bölge ülhkeleri büyük miktarlarda yatırım çekmelerinin yanı sıra yatırım ihraç etmeleriyle de dikkat çekiyor. Başta Çin olmak üzere, Japonya, Avustralya, Hong Kong ve Güney Kore bölgenin önemli yatırımcıları arasında yer alıyor. Bu durum Türkiye'nin Asya Pasifik Bölgesi ile var olan ticari ve ekonomik ilişkilerini daha da geliştirmesini ve var olan potansiyelini değerlendirmesini daha da önemli kılmaktadır. Ayrıca dünyanın önde gelen teknoloji, bilişim, iletişim ve otomobil markalarının doğduğu Asya-Pasifik bölgesi, yüksek katma değerli ürün üretimi konusunda büyük bir çıkışı yakalamaya çalışan, AR-GE ve ÜR-GE'de önemli yatırımlar içerisinde olan ülkemiz adına ayrı bir önem arzetmektedir” diye konuştu.

Sert, 2011 yılında 4.8 milyar dolar olan Asya-Pasifik ülkelerine ihracatımızın 2012 yılında 4.5 milyar dolara düştüğünü belirterek, “Yüzde 5 olarak nitelediğimiz bu değişim, son dönemde Pazar çeşitlenmesinde başarılı olmuş, ülkemiz için aslında bizleri üzüyor. Asya Pasifik bölgesindeki ekonomik canlanmayı iyi tahlil eden ülkemiz, bölgede açtığı yeni temsilcilikler ve daimi temsilciler ile bölgede etkinliğini artırmayı amaçlamaktadır. Son dönemde THY'nin bölgeye sefer sayılarını artırması da ayrıca işadamlarımız için avantaj sağlıyor.  Çin'in artan gücünü bir tehdit olarak gören ABD, dış politikasında ağırlığı Asya-Pasifik bölgesine kaydırma kararı aldı. ABD'nin Doğu Asya ülkeleri zirvesi ve Güneydoğu Asya ülkeleri birliği (ASEAN) zirvelerine aktif katılımı da Amerika yönetiminin alternatif pazarlarda güçlenme çabalarının açık bir göstergesidir. Halen dünyanın 3. büyük ekonomisi olan Japonya ve dünya ekonomik büyüme sıralamasında uzun zamandır ilk iki sıraya yerleşen Çin ve 4. sıradaki Hindistan'ın yanı sıra dünyanın 14. büyük ekonomisi olan Güney Kore'de Asya Pasifik bölgesinin dünya ekonomisindeki rolünü daha da perçinliyor” açıklamasını yaptı.

20023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin bu ülkeler ile ticaret ilişkisi içine girmemesinin düşünülemeyeceğini vurgulayan Sert; “Bu açıdan baktığımızda Siz Asya-Pasifik bölgeleri ticaret müşavirlerimize büyük görevler düşüyor. Ülkemizin bu vizyonunu gerçekleştirecek şekilde çalışmalara imza atmamız gerekiyor” dedi.

TÜMSİAD olarak Türkiye'nin 2023 vizyonunu gerçekleştirmek için tüm enerjileriyle çalıştıklarını belirten Sert, “Bu yıl içerisinde 80 ayrı ülkeye iş gezisi düzenlemeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında TÜMEXPO-TÜMSİAD Genel Ticaret Fuarı düzenleyeceğiz. Aynı zamanda TÜMEXPO ile eşzamanlı olarak TÜMSİAD 1. Uluslararsı KOBİ Zirvesine de ev sahipliği yapacağız. KOBİ zirvesinin bu yılki konuğu Almanya olacak. Hükümetimizin çalışmaları sonucunda şu anda 66 ülkeye vizesiz gidebiliyoruz. Vizelerin kalkmasının ihracatımızdaki olumlu yansımasına baktığımızda son 10 yılda dış ticaretimiz 4.5 kat arttı” değerlendirmesini yaptı.

Toplantıda Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert'e, katılımı ve katkılarından dolayı bir plaket verdi.



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,843 µs