En Sıcak Konular

Vali Toprak: Öyle bir açıklama yapılmamıştır

15 Şubat 2013 13:44 tsi
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, izinsiz gösterilerde Şahin Öner adlı gencin ölümünün ardından söylediklerine ilişkin olarak, ''Evet olayın sıcaklığı ile orada bir meram ifade edilmiştir, bir açıklama yapılmamıştır. Düşünüldüğü şekilde ibare kullanılmı

Vali Toprak, Kayapınar ilçesinde Hantepe Şehitleri İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende, öğrencilere süt dağıttı, sütün önemi hakkında öğrencilerle sohbet etti.

Törenin ardından bir gazetecinin Diyarbakır'daki izinsiz gösteriler sırasında Şahin Öner'in ölümüyle ilgili sorusu üzerine Toprak, 10 Şubat'ta bir genci maalesef kaybettiklerini belirterek, ''Belki şimdi okulunda olacak idi. Ama maalesef yaşamını yitirdi. Kamuoyunun da doğru bilgilendirilmesi, zihinlerde de bir problemin kalmaması gerekiyor'' diye konuştu.

Olayların cereyan ettiği sırada birtakım bilgilerin geldiğini, onları da basın mensuplarına ivedilikle verebildiklerini kaydeden Toprak, her şeyin yetki sınırları içerisinde yapıldığını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuk devleti olduğunu söyledi.

Hukukun üstünlüğüne inandıklarını, kendilerini buna adadıklarını anlatan Toprak, her makamın kendi yetkisi çerçevesinde ifade edebileceği hususların bulunduğunu, olayları ve anlatımları yanlış bir şekilde değerlendirmenin de yanlış olduğunu dile getirdi. Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ne söylenilmiştir, deniliyor ki burada toplumsal bir olay var, yol kesilmiş, taşlama var, el yapımı patlayıcılar ve molotoflar atılıyor. Polis merkezinden oraya zırhlı araçlar ve güvenlik kuvvetleri yönlendiriliyor. Orada yoğun bir şekilde ifade ettiğim bir ortam var. Ama bir olayın gerçek manada sebebinin ne olduğu, her bir olayda özellikle üstüne basıyorum, hukukun üstünlüğüne inanmış ve hukuk devleti içerisinde yaşayan bir devletiz. Adli makamların otopsiyi de içine alacak şekilde net sonuçlar ve eğer problem, kusur, kasıt ve yanlışlık varsa da açıklıkla ortaya çıkabilecek bir mekanizma var. Onun için hiç kimsenin endişesi olmasın. Bir olay olduğunda, bir toplumsal olay, kargaşa, şiddet unsuru var o anda orada vefat eden bir insan var. Şüphesiz ki ilk planda akla gelen hadiseler olabiliyor. Hiçbir şekilde bir değerlendirme yazılı bir şekilde yapılmamıştır. Dikkat ediniz, o manada yanlış yargıların içerisine girenler mahcup olmasınlar. Hiçbirimiz mahcup olmayalım. Evet olayın sıcaklığı ile orada bir meram ifade edilmiştir, bir açıklama yapılmamıştır. Düşünüldüğü şekilde ibare kullanılmıştır, hiç kimse çarpıtmasın.''

Toprak, Cumhuriyet Başsavcılığı, savcı ve hakimlerin bu konuda hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı çerçevesinde her bir olayı çözdüğü gibi bu olayı da çözeceğini vurgulayarak, hiç kimsenin aklında, fikrinde bir soru işareti oluşturulmaya çalışılmaması gerektiğini belirtti.

-Olumlu bir süreç başlatıldı-

Son zamanlarda başlatılan çalışmalarda çok olumlu ve kamil bir noktaya geldiklerini, başbakan, hükümet, bakanlar ve devletin organlarının samimi, içten ve kalbi olarak sorunların çözümü için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini aktaran Toprak, olumlu bir süreç başlatıldığına işaret etti.

Köyleri gezdiklerini, vatandaşlarla konuştuklarını, vatandaşların huzur bulmak, sükunet içerisinde yaşamak ve geleceğe daha iyi, sağlıklı ve güvenle bakmak istediğini söyleyen Toprak, eğer bir problem varsa, bunun çözümünün özellikle vatandaşların buna sahip çıkması ve kabullenmesiyle olacağını unutmamaları gerektiğini söyledi.

''Süreç devam ederken, sokakları hareketlendirmenin, sokaklarda kargaşa yarattırmanın, eylemler içerisine sokularak bunlar çocuk ve gençtir, yanlış noktalarda yanlış malzemelerle buluşturmanın bu sürece olumlu katkısı olabilir mi? Hepimizin dili yapıcı, onarıcı, tedavi edici, travmayı ortadan kaldırıcı olmalıdır. Evet silahlar sussun, silah kalmasın, her şey sevgi ve güven içerisinde gerçekleşsin'' diyen Toprak, herkesin mutlu ve mesut bir şekilde ülkenin birliğine, dirliğine ve gelişimine, insanların sosyal yaşamlarını refah içerisinde yaşamalarına vesile olmaları gerektiğini bildirdi.

Yanlış şeyler üzerinden kafalarının bulandırılmaması gerektiğini, hiçbir olayın yanlış istikamete gitmeyeceğini belirten Toprak, yanlış istikametlerden alıp hukukun üstünlüğü ve adalet ölçüsü temelinde sonuna kadar doğru bir şekilde çözülmeyebilecek mekanizmalar ve otoritelerin bulunduğunu aktardı.

-Herkes sürece olumlu katkı sunmalı-

Toprak, şöyle devam etti:

''Bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Gencin ailesine de başsağlığı diliyorum. Hiçbir annemizin, babamızın üzülmemesi, hiçbir insanımızın gelecekten olumsuz bir beklentisi olmadan güzelliklerin yaşandığı ve beklendiği bir yola girmesi gerekiyor. Herkesin sürece olumlu katkı sunması gerekiyor. Herkes bunalmış. Kim kepenginin kapanmasını, çocuğunun okuldan geri kalmasını ister? Kim çocuğunun önemli meslekler icra etmesini istemez? Onun için bunu hiçbir şekilde kesintiye sokmadan götürecek ortama ve ortamın güzelliğini de oluşturmaya çalışmalıyız. Terör örgütünün ilgili birimleri aracıyla ortaya koyduğu talimatlar belli. 1 Şubat'tan beri sokakları hareketlendirmeye çalışıyorlar. Ama lütfen diyoruz. Kendisine saygısı olan lütfen, bu süreci sekteye uğratacak, olumsuzluklardan ve olumsuz ortam oluşturmaktan geri durmalıdır. Yanlışlıklar ve problemler olacaktır. Bunlar hukukun üstünlüğü içerisinde bağımsız yargı tarafından mutlaka sonuna kadar çözülecektir. Bundan da kimsenin endişesi olmasın.''

Çok güzel işler yapıldığını, bunların görülmesi gerektiğini anlatan Toprak, ''Onun için, ben dahil, herkesin diline, söylemine dikkat etmesi gerekiyor. Konuşmalarımızın kapsayıcı, kuşatıcı ve donatıcı olması gerekiyor. Yanlış bir şey varsa da o yanlışı güzel bir lisanla problemi ortaya koyucu bir şekilde ortaya koymamız lazım. Sürece katkı vermek gerekiyor. O da kargaşa çıkararak olmaz'' şeklinde konuştu.

-Evdeki patlama-

Toprak, dün bir evde patlama meydana geldiğini, olaydan sonra ambulans istendiğini ve şahsın hastaneye kaldırıldığını kaydederek, 2 parmağının olmadığının anlaşılması üzerine emniyetin de olay yerine gittiği için öncelikle öbür olayları bırakarak 2 parmağın polislerin nezaretinde ivedilikle dikilmesi için hastaneye götürüldüğünü vurguladı.

Gencin tedavisinin sürdüğünü, 2 parmağın koptuğu, sağ gözünde kayıp olabileceği yönünde ilk bilgilerin olduğunu dile getiren Toprak, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.

İlk incelemede, patlamanın meydana geldiği yerde 5 metal boru içerisinde hazırlanmış bomba, 2 yarım kola teneke kutusuna hazırlanmış el yapımı bomba, 2 yarım çakmak gazına hazırlanmış el yapımı bomba, cam kavanoza hazırlanmış el yapımı bomba olmak üzere 10 adet fitil ateşlemeli, parça ve basınç tesirli bomba, 4 havai fişek, çok sayıda maytap, çiviler ve yanıcı madde ele geçirildiğini aktaran Toprak, şöyle konuştu:

''Çok güzel bir çözüm süreci ve çözüm sürecine inanan devletimizin ve hükümetimizin yetkilileri, başta sayın başbakan ve tabanda da halk buna inanıyor. Bunlar oluyorsa çocuklarımız eğitim kurumlarında olması gerekirken neden bu gibi işlerle uğraşsınlar? Tüm anne ve babalar lütfen gözünüzden yaş akmasın, problem yaşamayalım. Herkes çocuğuna sahip çıksın. Sokakta ne işi var? Hiçbir insanımızın canını yitirilmesini istemiyoruz. Devletimiz bakışı bu.''

AA



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,843 µs