En Sıcak Konular

Babacan, Moskova'da

15 Şubat 2013 12:59 tsi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Türkiye'nin elde ettiği ekonomik başarıları anlatmamız ve tavsiyelerimizi dinlemek üzere IIF (Uluslararası Finans Enstitüsü) toplantısının açılış konuşmasını yapmamızı istediler'' dedi.

G-20 Bakanlar Toplantısına katılmak üzere Moskova'da bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, toplantının gündemini basın mensuplarına değerlendirdi.

Rusya Maliye Bakanlığı ile Uluslararası Finans Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği ''Yüksek Düzeyli Özel Sektör Konferans''nın açılış konuşmasını Türkiye'nin yapmasını değerlendiren Babacan, Türkiye'nin attığı ekonomik adımların birçok ülke tarafından takip ve takdir edildiğini vurguladı.

Babacan, ''Türkiye'nin elde ettiği ekonomik başarılar nedeniyle, çalışmalarımızı anlatmamız ve tavsiyelerimizi dinlemek için bu kadar ülke arasında açılış konuşmasını yapmak üzere davet edildik'' diye konuştu.

G-20 toplantılarında görüşülecek önemli konular arasında ülkelerin para politikaları olacağını vurgulayan Babacan, son aylarda dünya piyasalarındaki nisbi sakinliğin doğru adımlar atılmadığı sürece kalıcı olmayacağını kaydetti.

Piyasalardaki geçici sakinliğin ABD, Avrupa ve Japonya gibi devletlerin para basarak piyasaya sürmelerinden kaynaklandığını söyleyen Babacan, problemin kaynağına inildiğinde ülkelerdeki büyük oranda kamu borçları, yapısal sorunlar, bankalar ve finans sektörleri ile ilgili ciddi sıkıntılar olduğunun görüldüğünü vurguladı.

''Merkez bankalarının piyasaya sürdüğü olağanüstü düzeydeki paraların hangi dönemde ve nasıl geri çekileceği planının ortaya konulması gerektiği''ne dikkati çeken Ali Babacan, sorunlara köklü çözümler üretilmediğini vurgulayarak, ''Piyasaların nisbi sakinlik yaşadığı dönemi en iyi şekilde kullanmak ve ülkelerde yapısal reformları gerçekleştirmek gerekir'' diye konuştu.

Babacan, G-20 toplantılarına görüşülecek diğer önemli konular arasında banka sektörünün regülasyonu ve Uluslararası Para Fonu ile Dünya Bankası'nın yönetim yapısı ile ilgili değişiklikler olacağını belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerin bu kurumlarda hisseleri artarken, gelişmiş ülkelerin hisselerinin azaldığını vurgulayan Babacan, son 3-4 yılda Türkiye'nin hisselerinin iki kez arttığını hatırlattı.

Gelişmekte olan ülkelerin bu kurumlarda kotası ve hissesinin, iyileştirme yapılmasına rağmen ekonomik büyüklükleriyle orantılı olmadığını kaydeden Ali Babacan, G-20 gündeminde, bununla ilgili çalışmaların üçüncü turunun başlamasının da olacağını söyledi.

-''Ekonomi popülizmi affetmez''-

Başbakan Yardımcısı Babacan, büyüme ve altyapı yatırımlarının finansmanın da bir diğer önemli konu olduğunu dile getirerek, Türkiye'de kamu-özel ortaklıkla yeni açılımlar sağladıklarını ve kamu borçluluğu oluşturmadan, kamu bütçesine yük olmadan nasıl finansman sağlandığının güzel örneklerini ortaya koyduklarını, Türkiye'nin attığı bu adımların birçok ülke tarafından takip ve takdir edildiğini ifade etti.

Her bir ülkenin iç siyasetinin olduğu ve bazen popülizm rüzgarlarının esebileceğine işaret eden Ali Babacan, ''Ekonomi popülizmi affetmez. Popülizm yapan ekonomi er ya da geç sıkıntıya girer. Hep doğru politikalar yürütmek, gerçekçi olmak, kimseyi aldatmamak gerekir. Doğruları uygulamak, açık, şeffaf ve öngörülebilir olacağız. Güven böyle oluşur. Güven oluşturduğunuzda işler kolaylaşıyor, oluşturmadığınızda ekonomi sıkıntıya giriyor. Yaptığımız konuşmada hep güven konusuna vurgu yaptık. Başarılarımızı nasıl elde ettiğimiz anlattık'' şeklinde konuştu.

-Başbakan Erdoğan eylül ayındaki liderler toplantısına katılacak-

G-20'nin 15 yıldır faaliyet gösteren ve bakanlar düzeyinde toplanan bir oluşum olduğunu, son ekonomik krizin ardından profilini yükselterek, yılda bir kez devlet başkanları toplantılarına ev sahipliği yaptığını anlatan Babacan, eylül ayında Rusya'da yapılacak liderler toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki bir heyetle katılacaklarını bildirdi.

Ali Babacan, G-20 resmi programından önce G-20 bakanları olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceklerini ve daha sonra oturumlara devam edeceklerini söyledi.

aa


Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs