En Sıcak Konular

Washington dişini gösterdi!

24 Temmuz 2007 21:49 tsi
Washington dişini gösterdi! Amerika Birleşik Devletleri ve İran'ın büyükelçileri, Irak'taki güvenlik sorunlarının aşılması konusunda bugün Bağdat'ta yedi saate yakın süren bir görüşme yaptı. ABD'nin yaptığı açıklama Washington'un tansiyonu yükseltmeye başladığının göstergesi...

Tarafları Bağdat'taki büyükelçileri Ryan Crocker ve Hasan Kazımi Kumi'nin temsil ettiği görüşmeler ilki 28 Mayıs'ta yapılan güvenlik konulu toplantının devamı niteliğinde.

Görüşme ardından Ryan Crocker, tarafların Irak'ın da katılımıyla bir üçlü güvenlik alt komisyonu kurma konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.

İran bu yönde bir girişimi, bir önceki toplantı ardından önermişti.

Crocker teknik uzmanlar düzeyinde olacak alt komisyonun, militan gruplar ve El Kaide'ye desteğin kırılması ya da sınır güvenliği gibi meseleleri ele alacağını söyledi.

Ancak ABD, İran'a yönelik eleştirilerini de sürdürdü.

Crocker İran'ın Irak'ta istikrarsızlığa yol açan militan gruplara desteğinin, taraflar arasında iki ay önce yapılan görüşmelerden bu yana azalmadığını, aksine daha da arttığını öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack da görüşmeler öncesinde, Irak'ta istikrar için İran'ın sözleri ve yaptıklarının örtüşmesi gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, uzun süredir İran'ı Irak'taki isyancılara destek olmakla suçluyor.

Toplantı öncesinde Tahran'da bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni ise suçlamaların sadece kamuoyunu yanıltmayı hedefleyen mesnetsiz girişimler olduğunu söyledi.

İran, Irak'taki sorunların temelinde, ABD'nin askeri varlığını görüyor.

İran ayrıca görüşme öncesinde Ocak ayında ABD güçleri tarafından tutuklanan beş diplomatının serbest bırakılması çağrısında bulundu.

ABD bu kişilerin İran Devrim Muhafızlarına bağlı özel Kudüs Gücü'ne üye olduğunu savunuyor. Ancak bu kişilerin durumunun görüşmelerde gündeme gelmesi beklenmiyordu.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani dün iki büyükelçiyle ayrı ayrı görüşmüş ve diplomatlara Irak'taki güvenlik durumunda gelişme kaydetmek için birlikte çalışma çağrısında bulunmuştu.

ABD'nin Irak'a sevkettiği 30 bini aşkın takviye askerin varlığına ve komşu ülkelerle işbirliği çabalarına rağmen, ülkede şiddet olaylarının önü alınamıyor.

Hille'de saldırı: En az 22 ölü

Irak'ta başkent Bağdat'ın güneyindeki Hille kentinde bomba bir yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında en az 22 kişinin öldüğü, çok sayıda da yaralı olduğu belirtiliyor.

Irak polisi saldırının bir doğum hastanesinin yakınında düzenlendiğini belirtirken, Bağdat'ın 100 kilometre güneyindeki kentten gelen haberlere göre, olayda ölen ve yaralananların çoğu kadın ve çocuk.

Patlama sonucu civardaki çok sayıdaki dükkanın hasar gördüğü, park halindeki onu aşkın aracın ise yandığı haber veriliyor.

Şii nüfusun çoğunlukta olduğu Hille'de Şubat ayında düzenlenen çifte intihar saldırısında da 60 kişi hayatını kaybetmişti.

BBC



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs