En Sıcak Konular

ABD: Suriye'de muhalefeti desteklemeliyiz

15 Şubat 2013 10:45 tsi
ABD: Suriye'de muhalefeti desteklemeliyiz ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'de Esad rejimi üzerindeki baskıyı devam ettirmeleri ve muhalefet liderlerini desteklemeleri gerektiğini söyledi...

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü.

Görüşme öncesinde düzenlenen ortak basın açıklamasında Kerry, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesine değinerek, bunu küresel camianın güçlü, hızlı ve sağlam bir karşılık vermesini gerektiren son derece provokatif bir eylem olarak niteledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin açıklamasını hatırlatarak, nükleer denemenin dünyada barış ve güvenliğe açık bir tehdit olduğunu kaydeden Kerry, gelecek günlerde buna uygun bir karşılık verilmesini garanti etmek için uluslararası camiayla koordinasyonlarını artıracaklarını ifade etti.

Suriye konusunda da Kerry, “Başkan Barack Obama'nın dediği gibi, Esed rejimi üzerindeki baskıyı devam ettirmeli ve Suriye halkının haklarına saygı gösteren muhalefet liderlerini desteklemeliyiz” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban'dan bu bu konudaki fikirlerini dinlemek istediğini söyleyen Kerry, “Genel Sekreter Ban'dan, Esad'ın hesaplamalarını değiştirme, kan dökülmesine son verme ve tüm Suriye halkı için demokratik bir geleceğe doğru barışçıl siyasi geçişe başlama yönünde gösterilen çabalara en iyi şekilde nasıl yardımcı olabileceğimiz hususundaki düşüncelerini öğrenmek istiyorum” diye konuştu.


“ÖLÜ SAYISI 90 BİN OLABİLİR”

Suriye'deki krizden kaynaklanan insani duruma da değinen Kerry, bu sabah Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal ile telefonda görüşme fırsatı bulduğunu belirterek, “Bakan el-Faysal'ın ilk bahsettiği husus, kendi tahminlerine göre Suriye'de belki 90 bin kadar kişinin öldüğü oldu” dedi. Kerry, çatışmalar yüzünden yerlerinden olan çok büyük sayıdaki sığınmacıların, kendilerini kabul eden komşu ülkeler üzerinde önemli bir yük yarattığını dile getirdi.

Esad'ın meşru bir diplomatik sürece girme kararı alarak burada bir farklılık yaratabilme yeteneğine sahip olduğunu ve bu öldürmelere son vermesi gerektiğini kaydeden Kerry, uluslararası toplumun, BM'nin Suriye'nin içinde sıkıntılar yaşayanlar ve yerlerinden olanlara insani yardımlar için daha fazla fon talebine yanıt vermesi gereğine de vurgu yaptı.

Kerry, İran konusunda da “5 artı 1” ülkeleriyle İran arasında bu ay Kazakistan'da yapılacak görüşmelerde ilerleme sağlanabilmesinin, İranlıların masaya gerçek önerilerle gelmesi ve gerçek bir diyaloğa girmesi durumunda mümkün olduğunu belirtti.

Ban ile görüşmesinde Mali'deki gelişmeler hakkında da konuşacaklarını ifade eden Kerry, “Orada başarılı Fransız müdahalesinin ışığında Mali'de bir sonraki adımları konuşmayı arzuluyorum. Hükümeti, seçimlere doğru siyasi geçiş sürecini sürdürmeye ve kuzeydeki aşırılık yanlısı olmayan gruplarla müzakereleri artırmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Kerry, görüşmede iklim değişikliği, Somali, Ortadoğu barış süreci ve diğer bazı konuları da ele alacaklarını sözlerine ekledi.


BM GENEL SEKRETERİ BAN: ABD'NİN LİDERLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

BM Genel Sekreteri Ban da Kerry'yi Dışişleri Bakanlığı görevine başlamasından dolayı kutlayarak, birçok bölgesel ve küresel zorlukla mücadelede ABD'nin liderliğine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Suriye konusunda Ban, oradaki trajedinin derinleşmeye devam ettiğini dile getirerek, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi ve kendisinin, BM Güvenlik Konseyi'ne, birlik olma ve tek sesle konuşup hareket etme çağrısı yaptıklarını söyledi.

Ban, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib'in Suriyeli yetkililerle diyalog girişimini desteklediklerini belirterek, “Bu, kaçırmamamız gereken bir fırsat” dedi.

Mali konusunda, ABD Hükümeti'nin bu ülkedeki barış ve istikrara yönelik devam eden bağlılığını takdir ettiğini dile getiren Ban, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin de uluslararası camiaya doğrudan bir meydan okuma olduğunu söyledi. Ban, bu konuda BM Güvenlik Konseyi'ni birlik içinde hareket etmeye ve mümkün olan en erken zamanda uygun tedbirleri almaya çağırdığını kaydetti.

İran konusunda Kazakistan'da yapılacak müzakerelerde verimli ilerleme sağlanmasını umduğunu bildiren Ban, Ortadoğu'yla ilgili olarak ise Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı Kerry'nin bölgeyi ziyaret etme planlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ban, İsrail-Filistin meselesiyle ilgili olarak da “Hepimiz, fırsat penceresi kapanmadan önce, iki devletli çözümü oluşturmak için özel çaba sergilemeliyiz” ifadesini kullandı.

(AA) 

Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,637 µs