En Sıcak Konular

TBMM komisyonundan ''karakol'' raporu

13 Şubat 2013 20:55 tsi
İnsan Hakları Komisyonu, İzmir'deki bazı karakollarla ilgili raporunu tamamladı.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, şiddet iddiaları sonrasında İzmir'deki bazı karakollarda yaptığı incelemelerine ilişkin raporu tamamlandı. Raporda, Karabağlar Polis Merkezinde Fevziye Cengiz'e şiddet uygulayan polislere verilen cezanın yetersiz olduğuna dikkat çekiliyor, Polis Disiplin Tüzüğünde değişiklik öneriliyor.
 
İzmir'de bazı polis merkezlerinde kaba davranıldığı, ifade alma sırasında şiddet uygulandığı ve orantısız güç kullanıldığına ilişkin 41 başvuruyu değerlendiren Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, iddiaları yerinde inceledi.
 
Balçova, Yeşilyurt, Karabağlar ve Kadifekale Polis Merkezlerinde yapılan ziyaret sonrasında hazırlanan alt komisyon raporu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun toplantısında ele alınarak kabul edildi.
 
Balçova tamam,  Karabağlar ve Kadifekale yeniden yapılsın
 
10 sayfalık raporda, Balçova Polis Merkezi'nin fiziki şartları olumlu bulunurken, Karabağlar ve Kadifekale Polis Merkezlerinin taşınmasının veya yeniden inşa edilmesi öneriliyor.
 
Karakollardaki kameralarda standart istendi
 
Raporda, ifade alma odalarında kamera ve ses kaydının alındığına ilişkin uyarıların bulunmadığının tespitine yer verilirken, bunun sağlanmasının yapılan işlemin hukuksuz olduğu yönünde çıkabilecek şikayetlerinin önüne geçeceği belirtiliyor.
 
Raporda, polis merkezlerinde kamera bulunmasının olası şiddet olaylarının tespiti açısından önemli olduğu ancak yerleştirildikleri alanlar konusunda standart olmadığına vurgu yapılıyor.
 
İncelenen bazı nezarethanelerde doğal ışıklandırma, havalandırma ve ısıtma imkanlarında eksiklik olduğu belirtilen raporda, kötü muamele ve dayak konusundaki yaptırımların ağırlaştırılması gerektiğine işaret edildi.
 
"Karakolda kadına dayak" haberine atıf
 

Raporda, 2011 yılında meydana gelen ve Fevziye Cengiz'in darp edilmesine ilişkin olaya da dikkat çekici vurgu yapılıyor.
 
"Karakolda kadına dayak" başlığıyla kamuoyuna yansıyan haberlere atıf yapılan raporda, "Karabağlar Polis Merkezindeki olayın disiplin soruşturmasında ortaya çıkan failler arasında, polis merkezinde görevli memurların bulunmadığının belirtilmesi, doğru bilgilendirme açısından faydalıdır" denildi.
 
"Polis Disiplin Tüzüğü değiştirilmeli"
 

Olaydaki faillerin Asayiş Şube Cinayet Büro Amirliğinde görevli olan iki memura verilen "12 ay süreli durdurma" şeklindeki disiplin cezasının olayın ciddiyeti karşısında yetersiz olduğunun altı çizildi.
 
Bu nedenle Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünde insan hakları perspektifinde değişiklik önerildi.

trthaber
 

Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,568 µs