En Sıcak Konular

Kiev, Türkmen gazına yeniden talip oldu

13 Şubat 2013 17:18 tsi
Türkmenistan'da resmi temaslarda bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Türkmen gazını tekrar tedarik etmek istediklerini söyledi.

Yanukoviç ayrıca, Türkmen gazını Ukrayna aracılığıyla Avrupa'ya da ihraç etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Yanukoviç, Türkmenistan'da resmi temaslarda bulunuyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Yanukoviç'i Oğuzhan Köşkü'nde askeri törenle karşıladı. Ardından liderler yaklaşık iki saat baş başa görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra Berdimuhamedov ile Yanukoviç, geniş katılımlı heyetler arası toplantıda hazır bulundu.

Resmi görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik bir dizi anlaşmya imza atıldı. Ülkeler arasındaki en önemli anlaşma, Türkmengaz ile Naftogaz şirketi arasında gerçekleşti. Türkmengaz ile Naftogaz arasında imzalanan işbirliği anlaşması kapsamında, Ukrayna'nın şirketleri Türkmenistan'daki doğalgaz arama çalışmalarına yönelik ihalelere katılabilecek. Ukrayna, bu anlaşma ile Türkmenistan'ın enerji sektörüne bir adım daha yaklaştı.

Ayrıca, dışişleri bakanları 2013 yılı eylem planına, maliye, spor ve diğer alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

"TÜRKMEN GAZINI AVRUPA'YA TAŞIMAYA HAZIRIZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamasında, Türkmen gazını tekrar tedarik etmek istediklerini söyledi. Ukrayna lideri, ayrıca Türkmenistan gazını Avrupa'ya ihraç etmek için yardımcı olmaya da hazır olduklarını kaydetti. Bunun için bütün imkanlara sahip olduklarını söyleyen Yanukoviç, Türkmenistan ile orta ve uzun vadeli işbirliği yapmak istediklerini ifade etti.

"Türkmen mevkidaşım Berdimuhamedov ile ilişkilerimizi yeniden gözden geçirdik. Enerji, inşaat, elektrik enerjisi, ticari işbirliği konularını ele aldık" diye konuşan Yanukoviç, ekonomik işbirliğinin arttırılması için önemli potansiyellerin bulunduğunu belirtti.

Berdimuhamedov ise basın açıklamasında, Ukraynalı mevkidaşı ile ülkeleri yakından ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini kaydetti. Berdimuhamedov, ekonomik işbirliğine büyük önem verdiklerini vurguladı. Türkmen lider; "Ukrayna'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) dönem başkanlığını destekliyoruz. Enerji güvenliği ve enerji kaynaklarının dünya piyasasına istikrarlı ve güvenli sevkiyatı hususunda görüş alış-verişinde bulunduk. AGİT himayesi altında enerji güvenli konusunda uluslararası bir toplantı gerçekleştirilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Eduard Stavitskiy, yabancı basına yaptığı açıklamasında ziyaret kapsamında doğalgaz sektöründe işbirliği anlaşmasının imzalandığını ve bunun sonucunda sözkonusu alandaki işbirliğinin daha aktif bir hal alacağını söyledi. Türkmen gazının tekrar sevkiyatının gerçekleştirilmesi konusuna da değinildiğini ifade eden Bakan Stavitskiy, Türkmenistan'ın kuzeyindeki ve Rusya boru hattıyla bu sevkiyatın gerçekleşebileceğini ifade etti. İlk önce Türkmen tarafı ile anlaşmak istediklerini ve daha sonra Rusya ile bu konuyu görüşmek istediklerini söyleyen Ukraynalı bakan, Türkmen gazını Avrupa'ya taşıyacak projelerinin de olduğunun altını çizdi.

Bu arada, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Türkmenistan ziyareti yarın da devam edecek. Yanukoviç yarın ülkenin doğusundaki Lebap vilayetinde temel atma ve açılış törenine katılacak.

Kiev, daha önce Aşkabat'tan doğrudan doğalgaz ithal ediyordu. Daha sonra doğalgaz sevkiyatını durduran Kiev yönetimi, Moskova ile anlaşarak doğalgazı Rusya üzerinden satın almaya başlamıştı.

(CİHAN)

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs