En Sıcak Konular

Çin'de Kuzey Kore eleştirisi

13 Şubat 2013 15:31 tsi
Çinli internet kullanıcıları, Pekin'in Kuzey Kore'nin nükleer denemesine gösterdiği göreceli yumuşak tepkisini topa tuttu.



Çin'deki sosyal medyada, Kuzey Kore'yi Çin'i aşağılamış ''deli köpek''e benzeten Çinli internet kullanıcıları, Pekin'i Pyopngyang'ın nükleer denemesiyle ilgili sadece ''kararlılıkla karşıyız'' söylemi ve sükûnet ve itidal çağrısını yinelemesi ile herhangi bir misilleme veya yaptırım uygulamamasının zıtlık ortaya çıkardığını belirtti.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi müdürü Yu Jianrong, Çin'in son derece popüler Twitter benzeri sosyal paylaşım sitesi Sina Weibo'daki blogunda , "Eğer uzun vadeli adaletsiz bir politika takip ederseniz, sen tatildeyken insanlar kapında bir koku bombası patlatmaya cesaret edecektir. Sen kendini aşağılanmaya davetiye çıkarıyorsun'' dedi. Kuzey Kore'nin nükleer denemsi Çin'in geleneksel Bahar Bayramı'nda gerçekleşmişti.

MÜLTECİ AKINI KORKUSU

Çin, Kuzey Kore'nin en önemli destekçisi konumunda bulunuyor ve aynı zamanda sınır komşusu. Pekin, 1950-53 yılları arasındaki Kore Savaşı'ndan beri Pyongyang'a ayakta kalabilmesi için ticaret ve yardım yapıyor. Bu savaşta Çin, Kuzey Kore'nin müttefikiydi.

Pekin yönetimi, Kuzey Kore'deki istikrarsız ortamın ülkesine mülteci akınının oluşmasından korkuyor. Ancak Kuzey Kore'nin nükleer programının Çin'in güvenliğini sağlamlaştırdığı fikrini eleştiren Wuyuesanren isimli bir internet yorumcusu ise Pekin'in politikasını, ''deli bir köpeği evi koruması için muhafaza etmeye'' benzetti.

Kuzey Kore'nin Çin'e güvenmediği ve Pekin tarafından engellenmek istemediğini söyleyen Zhuanshengben isimli bir Weibo yorumcusu ise ''Çin ve Kuzey Kore'nin sözde dostluğunun güzel bir aptallık'' olduğu yorumunu yaptı. Long Can isimli başka bir kullanıcı da ABD'nin Kuzey Kore'ye askeri müdahale etmesi durumunda bir yıllık maaşını ABD'ye verebileceğini iddia etti.

Bu arada Çin'in en önemli muhaliflerinden Hu Jia ise Çin'de yasak olan Twitter'da Kuzey Kore'yi ''En aşağılık büyük haydut ve acımasız küçük haydut " olarak tanımlayarak, bir Çin vatandaşı olarak söz konusu nükleer denemeye karşı olduğunu ifade etti.

Çin, üçüncü nükleer deneme yapan ve dünyanın tepkisini çeken Kuzey Kore'nin Pekin Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, gelişmeler üzerine Büyükelçi Chi Jae Ryong'u Bakanlığa çağırarak Çin'in tepkisini iletti. Yang, Çin hükümetinin, uluslararası toplumun karşı çıkmasına rağmen Pyongyang'ın bir kez daha nükleer deneme yapmasından şiddetli memnuniyetsizlik duyduğunu ve buna kararlılıkla karşı çıktığını söylemişti.

(CİHAN)

Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,662 µs