En Sıcak Konular

Neden Avrupa Birliği?

13 Şubat 2013 09:39 tsi
Neden Avrupa Birliği? AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, BBC Newsnight programında Türkiye'nin birliğe atılım ısrarının nedenlerini açıkladı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da resmi temaslarda bulunan Egemen Bağış, BBC 2'de yayımlanan “Newsnight” adlı haber programına katıldı ve sunucu Gavin Esler'in sorularını yanıtladı.

Bakan Bağış, Esler'in “Bunca yıldan sonra neden hala AB üyesi olmak istiyorsunuz?” sorusunu, “Çünkü biz AB'nin insanlık tarihinin en büyük barış projesi olduğuna inanıyoruz. Eğer AB, Waterloo savaşına karşın sizin Fransızlarla yaşamanızı sağladıysa, bu çok önemli bir barış projesi olduğunu gösterir” diyerek yanıtladı.

Ancak bu barış projesinin hala kıtasal bir proje olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye'nin AB üyeliğiyle bu projenin küresel bir proje haline gelebileceğini kaydetti.

“AB'nin sizinle iyi niyet içerisinde müzakere ettiğini düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine ise Bağış, AB'de Türkiye'nin birliğe katılımına içtenlikle inanan ülke sayısının daha fazla olduğunu söyledi. Bakan Bağış, “Türkiye ile AB'nin bir araya gelmesinin bazı somut ihtiyaçlar temelinde uzun vadede gerçekleşeceğini ve bundan iki tarafın da fayda sağlayacağını” belirtti.

İngiltere'nin AB'den ayrılma ihtimalinin hatırlatılması üzerine Bağış, “İngiltere Başbakanı David Cameron'ın mesajlarının çok açık olduğunu ve bu mesajların Avrupa'nın kendine çeki düzen vermesine yardımcı olacağını” kaydetti.

“GERÇEKÇİ ENDİŞELER DEĞİL”

AB'nin genişlemesi sonucu göçle ilgili bazı ülkelerin duyduğu endişeye ilişkin ise Egemen Bağış, şunları kaydetti:

“Bunların gerçekçi endişeler olduğunu düşünmüyorum. Polonyalı muslukçu konseptini yıllardır dinliyoruz. Ne İngiltere'de ne de Fransa'da çok sayıda Polonyalı muslukçu gördüm. Çok sayıda Türk'ün Avrupa'ya geleceği yönünde büyük korkular var. Ama Alman Hükümeti'nin istatistiklerine göre, Almanya'ya göç eden Türklerden daha fazla Alman Türkiye'ye göç ediyor. Ekonomik kriz sonrasında Romanya, Bulgaristan, Türkiye'de yaşamak, endişe duyan bazı ülkelerde yaşamaktan daha iyi olabilir.”

Çok sayıda İngiliz vatandaşının Türkiye'de emlak satın aldığına da dikkati çeken Bağış, “Yılın 300 gününde parlayan Akdeniz güneşimiz var. Emekli maaşlarıyla İngilizler, buraya kıyasla Türkiye'de daha iyi standartlarda daha iyi bir yaşam sürebiliyorlar” dedi.

Bakan Bağış, “ABD ve Avrupa'nın Suriye konusunda yeterli şeyleri yapıp yapmadığıyla” ilgili bir soruya karşılık da Suriye'de her gün ortalama 100 kişinin kendi hükümeti tarafından öldürüldüğünü vurguladı.

Herkes güvende olmadıkça, hiç kimsenin güvende olmadığını vurgulayan Bağış, “Mevcut katliamın devam etmesine izin verirsek, bu hepimize zarar verecektir. Dolayısıyla, Suriye'deki Esed diktatörüne gerekli baskıyı yapmaları için BM Güvenlik Konseyi'nin iki üyesi olan Rusya ve Çin'i ikna etmeliyiz” ifadesini kulandı.


(AA) 

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,175 µs