En Sıcak Konular

O sebep ne?

24 Temmuz 2007 15:18 tsi
O sebep ne? Emekli Org. Edip Başer, AK Parti'nin seçim zaferini yorumladı. "Halkın tercihine saygıdan başka çare yok" diyen Başer, Gül'ün Köşk adayı olamayacağını da açıkladı. Başer, "Gül neden olmasın?" biçimindeki soruya karşılık olarak da, "Bakın. Gül, hari

İtalya'daki günlük gazetelerden La Repubblica, bugünkü sayısında, Türkiye'deki genel seçimler sonrasında oluşan siyasi atmosferle ilgili olarak Emekli Orgeneral Edip Başer'le yapılmış bir söyleşiye yer verdi.

Başer, söyleşisinde askerlerin, Başbakan Erdoğan'ın seçim sonrasında verdiği uzlaşı mesajlarından memnun olduğunu, sandıktan çıkan net sonuca saygı göstereceklerini belirterek, ''AK Parti net galibiyet kazandı. İnsanların büyük bölümü tercihini muhafazakarlardan yana kullandı. Bu tercihe saygıdan başka çare yok'' dedi. Başer, "Askerlerden Uyarı: Müdahaleye Her An Hazırlar" başlığıyla sunulan söyleşide, Türkiye'de gerekirse ordunun müdahalesinin de söz konusu olabileceğini ileri sürerek, "Cumhurbaşkanını belirlemede durum raydan çıkarsa ordu yine müdahale edebilir.

Bunu, nisan sonunda internette bildiri yayımlamaya oranla farklı bir şekilde de yapabilir. Ama Başbakan Erdoğan'ın işi böyle kritik bir noktaya taşıyacağını sanmıyorum. Askerler, kendisinin seçim sonrasında verdiği uzlaşı mesajlarından memnundurlar ve sandıktan çıkan net sonuca saygı göstereceklerdir" ifadesini kullandı. Başer, genel seçimin sonucunuysa "Söylenecek fazla bir şey olduğunu sanmıyorum:

AK Parti net galibiyet kazandı. İnsanların büyük bölümü tercihini muhafazakarlardan yana kullandı. Bu tercihe saygıdan başka çare yok" sözleriyle yorumladı. Emekli Orgeneral Başer, bununla birlikte yeni cumhurbaşkanını belirleme konusunda sorun yaşanabileceği imasında da bulunarak, "İlk engel, yeni cumhurbaşkanını belirleme işi sırasında baş gösterebilir. Ancak Erdoğan'ın seçim sonrasında yaptığı konuşmada, diyalog sinyalleri var. Muhtelif partiler arasında, herkesi memnun edecek bir aday üzerinde mutabakat sağlanabilir diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanı, tek bir siyasi kesimi değil, tüm ülkeyi temsil etmelidir" diye konuştu.

GÜL'ÜN CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI

Emekli Orgeneral Başer, AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı için Abdullah Gül'ü yeniden aday göstermesine ihtimal vermediğini belirterek, "Ben, Erdoğan'ın da Gül'ün de, partinin adayının kamuoyunda yol açtığı tepki neticesinde milyonlarca insanın protesto için meydanlara döküldüğünün bilincinde olduklarını düşünüyorum" diye konuştu. Başer, "Gül neden olmasın?" biçimindeki soruya karşılık olarak da, "Bakın. Gül, harika ve de çok iyi bir insan. Ama başka sebepler var" dedi.

"Mesela, yasalarca kamusal alanlara girişi yasaklanmış olan türban takan bir eşi olması mı?" sorusuysa Başer tarafından şu şekilde yanıtlandı: "Sadece o mesele değil. En azından bu, temel mesele değil. Kendisinin geçmişteki bazı beyanatları, cumhuriyet karşıtıymış gibi bir izlenim uyandırmıştır. İnsanlar kişinin geçmişine bakıyorlar: Bu, zihniyeti anlamak için gerekli." Başer, Meclis dışından bir kişinin cumhurbaşkanı yapılmasından yana olduğunu da belirterek, "On'larca aday var. Şu an aklıma mesela, Hikmet Çetin geliyor. Ama daha pek çok aday da var. En iyisi, partiler dışından bir isim bulmak" diye konuştu. 

Hurriyet



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,390 µs