En Sıcak Konular

Bu yüzden topluma bağlıyım!

24 Temmuz 2007 13:00 tsi
Bu yüzden topluma bağlıyım! Türkiye'nin yarısı AK Parti'li değil. Fakat iki kişiden biri AK Parti'ye oyunu verdi. Toplum muhtıraya karşı dik durdu. Provokasyonlara, cinayetlere, toplum mühendislerine geçit vermedi. Murat Belge topluma neden bağlı olduğunu yazdı.

'Mağrur olma...'

Murat Belge

 

Yalnız Türkiye'de değil, dünyada da pek sık olmayan bir şey oldu: beş yıldır iktidarda oturan bir parti oy kaybetmediği gibi, oyunu 'spektaküler', 'sansasyonel' gibi birtakım kelimelerle niteleyebileceğimiz bir biçimde artırdı. Siyaset hayatında sık görülmeyen bu olayı AKP'nin kendisinden çok, sözgelişi 'muhtıra' vererek var olan güçlere borçluyuz.
Bu, birçoklarının ve bu arada benim gazetemin dediği gibi, 'halkın muhtırası', 'toplumun muhtırası' oldu. Halk, 'muhtıra' verecek oldu mu, böyle veriyor.
Böylece, Türkiye toplumu, 'faşizm' yönünde yürümek istemediğini olabileceği kadar açık bir biçimde beyan etti. Etti ama, yalnız CHP ve MHP'ye verilmiş oyları hesaba katarsak, ortada yüzde 35'e yaklaşan bir oran var (Yazıcıoğlu vb. buna eklenecek); bu da azımsanır bir oran değil. Gene de, bilinçli şekilde 'faşizme' verilen oyun yüzde 20'nin üstüne çıkacağını sanmıyorum. Bu topluma 'faşizm'den başka bir şey verilmediğine göre, bunun ancak bu kadar kabul görmesi, bence Türkiye hesabına çok olumlu şeyler anlatıyor. Bu, benim için şaşırtıcı değil. Halkın büyük çoğunluğunun böyle davrandığını bildiğim için bu topluma bu kadar bağlıyım.
Bu toplum, 'seçim' yapabilme imkânı bulduğu zaman, hep doğru seçimi yaptı: 1950'de, 1973'te, 1983'te ve şimdi. Büyük nüfus artışına, 80'lerin ideolojisiyle yetiştirilen kuşaklara rağmen, bugün de en doğrusunu buldu. Toplumlar böyledir: uzun vadede yanılmazlar; doğrunun ve eğrinin uzun vadede en sağlam hakemi, toplum'dur. Lincoln'un dediği gibi, bütün halkın bir kısmını her zaman, halkın bütününü bir zaman yanıltabilir, kandırabilirsiniz; ama bütün halkı her zaman kandıramazsınız -medyalarınız ve daha bilmem ne imkânlarınız olsa da.
Seçim böyle sonuçlandı ve seçimin galibi Tayyip Erdoğan da böyle bir olaydan sonra yapılacak en doğru konuşmayı yaptı. 'Zafer kazanmış komutan' havalarına girmeden, girmenin yanlışlığı konusunda yandaşlarını uyararak, demokrasinin olmazsa olmaz 'konuşarak uzlaşma' ilkesi üstünde durdu.
Toplumun neredeyse yarısı, 'AKP'li' olduğu, AKP'yi her şeyiyle benimsediği için değil, ama demokrasiden yana ve muhtıralara karşı olduğu için oyunu AKP'ye verdi. Bunun herkesten önce AKP'nin böyle anlaması gerekli ve Erdoğan bu ilk konuşmasında bunu anladığını gösterdi.
Tepedeki olgunluk, tabanda aynı şekilde yansımaz. Bu AKP'ye değil, Türkiye'ye, daha doğrusu genel insanlığa özgü bir durumdur. Bu seçim sonucuna bakıp kendi 'içkili mekânları kent dışına sürme' projesinin toplum tarafından onaylandığı kanısına varacak kişiler çıkacaktır (zaten çıkmıştı da). 'Tepe'dekilerin bu gibi durumlara karşı çok ihtiyatlı olma alışkanlığını edinmeleri gerekiyor. Türkiye'nin bundan böyle demokrasiye doğru sağlıklı bir biçimde yürümesi ve 'normal' ('çete'siz, 'muhtıra'sız vb.) bir toplum olması bu türden dikkatlere bağlı. Türkiye'nin 'normal' bir toplum olması ise bütün dünya için son derece önemli bir olay olma potansiyelini taşıyor.
23 Temmuz 2007 sabahında, Türkiye'de, söylenecek çok şey var. Ama şimdi bunları söyleyecek bol bol zaman bulacağımızı umuyorum. Onun için, gelenekçi AKP'ye, geleneksel bilgeliğin 'mağrur olma...' uyarısıyla bitireyim. Her şey bununla başlayacak çünkü.

Murat Belge/Radikal

 



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs