iyibilgi zoo" /> iyibilgi zoo"/>

En Sıcak Konular

Sonuç: Gitmiyorum, özüm aynı, sözüm değişebilir!

24 Temmuz 2007 12:51 tsi
Sonuç: Gitmiyorum, özüm aynı, sözüm değişebilir! CHP lideri Baykal aldığı seçim yenilgisi sonrasında ilk açıklamasını kameralar karşısında yaptı. Baykal Cumhurbaşkanlığı seçimleri, istifa edip etmeyeceği ve seçimlerden alınan dersler konusunda açıklama yaptı. iyibilgi zoo

CHP lideri Baykal aldığı seçim yenilgisinin ardından ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı. Baykal yaptığı açıklamada "CHP'yi kurumsallaştırmaya çalıştığı" gerekçesiyle istifa etmeyeceğini, zaten bunun bir seçim yenilgisi olmadığını vurguladı. CHP'nin özünün değişmeyeceğini ancak daha geniş kitlelere ulaşmak için söylemlerinde değişiklik yaşanabileceğini belirten Baykal, "Uzlaşmaya, işbirliğine açık durmaya devam edeceğiz. Uzlaşmamızın temelinde bizim anayasamızın özü yatar. Laik demokratik cumhuriyet anlaışını temel alan ancak uzlaşmacı bir şekilde Türkiye'nin geleceğini yönlendirmeye çalışacağız. CHP görevine devam edecektir" dedi. Cumhuriyetin tehlikede olduğu yönündeki inançlarının değişmediğini vurgulayan Baykal Rodos'a yüzmesi ile ilgili seçim vaadi sorulduğunda "Bir şakanın bu kadar ciddiye alınmasını tebessümle karşılıyorum" şeklinde yanıt verdi. İşte o açıklamadan önemli kesitler...

Seçimler AKP'yi ikinci kez iktidara getirmiştir. AKP'yi kutluyorum. Sonuçların hayırlı olmasını diliyorum. Milletimizin kararını saygıyla karşılıyoruz. Ortaya çıkan siyasi sonuçları hep birlikte değerlindireceğiz, ancak milletimizin iradesini temel alan bir yaklaşımla... 2002 sonrasında yaptığımız çalışmalarla iftihar ediyoruz. Çalışmalarımız bizi onurumuzdur. Türkiye'nin tarihi rotasını sahiplenen, zaman zaman buna yönelik tehditleri caydıran etkin bir çalışmayı geride bıraktığımız dönemde yaptık. Önümüzdeki dönemde de CHP'nin çalışmalarına ülkemizin ihtiyacı olacak. CHP Türkiye'nin siyasal sigortasıdır.

Bu seçim sonuçları bizim için tatmin edici değildir. Bu sonuçlara hangi şartların yol açtığı, bu siyasi tabloyu şekillendiren uygulamaların neler olduğunu önümüzdeki dne içinde irdeleyeceğiz. En iyi şekilde kavramaya çalışacağız. Anlaşılması gereken tablodur.

CHP olarak istediğimiz kadar hızlı bir artış sağlayamamış olmamızı araştıracağız. Ciddi bir çalışma başlatacağız. Partimizin politikaları konusunda hiçbir kuşkumuz yok. Ancak bu politikaları günün değer yargıları ışığında ortaya neler koyulması gerekiyor, araştıracağız. Buradan dersler çıkaracağız CHP'nin değerlerini topluma daha yaygın bir biçimde anlatmasını ve toplumdan daha yaygın destek almasını nasıl sağlarız düşüneceğiz. CHP'nin yeni bir yapılanmaya yönelmesi gerekli ve yararlı görünüyor. CHP'nin yeniden yapılanmasına yönelik arayışımız sürecek. Ancak şunu da vurgulayalım: CHP doğru hedefler yönündü doğru bir politika yürütmüştür.

Bize oy verenlere teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde bize oy verenlerin mesajını sahipleneceğiz. Vatandaşlarıma ve tüm ülkemize yeni dönemde Türkiye'nin siyasi dengelerinin uzlaşma içinde ülkemizin ortak yararlarını, Anayasamızın özünü sahiplenen bir şekilde yönetmemiz gerektiğini düşünüyorum. Uzlaşmaya, işbirliğine açık durmaya devam edeceğiz. Uzlaşmamızın temelinde bizim anayasamızın özü yatar. Laik demokratik cumhuriyet anlaışını temel alan ancak uzlaşmacı bir şekilde Türkiye'nin geleceğini yönlendirmeye çalışacağız. CHP görevine devam edecektir.

Baykal'a sorulan sorular

Cumhuriyetin kazanımları tehlikede mi? Bu teziniz çürüdü mü? İstifa edecekmisiniz?

Seçim sonuçlarının bir anlamı vardır, kendi koşulları içinde yapılmıştır. Herkez tavrını ortaya koymuştur. Türkiye'de Cumhuriyete yönelik tehlikeyi bir seçim sonucu kaldırmaz. Bu hep vardı, hala var... Bu tehlikenin bundan sonra da devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye'nin laikliği ile ilgili içeriden ve dışarıdan müdahaleler olduğu açık. Biz buna karşı mücadelemize devam edeceğiz.

İstifa ile ilgili CHP tabanında böyle bir değerlendirme olduğun dair benim bir gözlemim yok. CHP'li olmayan bir arayışı biliyoruz. Medya bir heyecan ihtiyacı içinde bunu bir malzeme olarak kullanıyor ancak CHP'nin tabanı partinin verdiği mücadeleyi yakından biliyor. Dikkate alınmayı gerekli kılacak bir durum söz konusu değil.

DTP sorusuna verdiği yanıt:

Terör karşısında davranışın ne olduğu ortaya konmalıdır. Siyaset etnik ve inanç temelinde yürütülmemelidir. Bunun demokratik bulunması mümkün değil.

Livaneli'nin iddiasına verdiği cevap!

2002 sonrasında Erdoğan'ın siyasi haklarını kazanarak parlamentoya girmesine demokrasi için destek verdim ve bu doğrultuda mücadele ettim. Parti içinde beni anlayamayanlar oldu ancak bunları önemli saymadım. Çünkü inanıyorum ki bir parti başkanı seçime katılma hakkı varsa parlamentoya da girmelidir. Onu kişisel olarak engellemeye çalışmak doğru olmazdı. Benim demokrasi anlayışıma uymazdı. O dönem aldığım kararla iftihar ediyorum. Demokrasi içindeki güçlükleri engelleyerek değil yaşayarak aşmak durumundayız. Ancak AKP liderinin iki ay içinde perişan olacağını söylemedim. Bu yanlış ve tehlikeli bir çarpıtmadır. Onun daima bu hakkını kullanmasına inananarak bunları söyledim. Bunlar iktidara gelince iki ayda çözülürler anlayışını hiç savunmadım. Bu benim bakışımı doğru olarak yansıtmıyor.

CHP'nin söyleminin içeriği değişecek mi?

Böyle bir arayış içinde değildir. Batıdaki sosyal demokrat partilerin milli mücadele içinden çıkması söz konusu değil. Biz ordan çıktık. Bundan iftihar ediyoruz. Ancak yöntem ve söyleyiş biçimimizle ilgili elbette yenilikler olacak. Özümüze bağlıyız.

Erdoğan'ın ziyareti

Sayın Başbakan bizi ziyaret edecek. Bizlerle istişare ederek değerlendireceğini söyledi. Bundan memnun olduğumu söyledim.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Uzlaşma ile Cumhurbaşkanı seçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Anayasanın özüne sağdık bir insan olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçeve içinde değerlendirmelerimizi yapacağız. Bir parti ideolojik merkezini savunan kişinin Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ihtilacına denk düşmediğine inanıyorum. Umarım bunu değerlendirirler.

Rodos'a yüzme meselesi

 Bir şakanın bu kadar ciddiye alınmasını tebessümle karşılıyorum.

Neden istifa etmeyeceğim!

12 Eylül'da kapatılan bir partiyi dört yetmişlerden yola çıkarak ayakta tutmaya çalııyoruz. Dört yetmiş ardından on yetmiş olduk. İktidar ortağı olmadık. Dokson dokuz yılında Öcalan Ecevit'e verildi. Bundan ağır bir siyasi kayıp yaşadık. Parlamentonun dışında kaldık. Bunun Öcalan'ın teslim edilmesinden kaynaklandığını çok iyi biliyorum. İstifa ettim ve tekrar geri çağrıldım. 2002'de dört kat oyla geldim. Biz partimizi inşa ediyoruz. CHP bu seçimlerde oyunu arttırmıştır. 1992'den beri bu partiyi inşa etmeye çalışıyoruz. 15 yıldır daima yükselen bir CHP trendi var. CHP Türkiye'de demokrasinin ana kurumu olarak ortaya çıkmıştır. Beklentilerimiz gerçekleşmemiş olabilir ancak CHP bu doğrultuda gelişmesini sürdürecek. Biz CHP'yi kurumsallaşmış bir notya getirmeye çalışıyoruz. CHP artık durmuş oturmuş bir kurum olarak kendisini gösterecektir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz.



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,791 µs