En Sıcak Konular

Bağış'tan Ricciardone'ye ABD'li cevap!

7 Şubat 2013 17:20 tsi
Bağış'tan Ricciardone'ye ABD'li cevap! AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin açıklamalarına ilişkin ABD'ye göndermede bulundu.

Bağış, "Türkiye, en az ABD kadar bağımsız, demokratik, özgüvene sahip bir ülkedir. Çok da fazla bu işi dallandırıp budaklandırmanın bir anlamı olduğuna inanmıyorum" dedi.

Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti'yi TBMM'de kabul eden Bağış, Finlandiya'nın, Türkiye'nin AB sürecine verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti ve Helsinki'nin, Türkiye'nin AB sürecinde çok önemli bir yeri ve rolü bulunduğunu kaydetti.

Bağış, "Bundan sonraki dönemde Sayın Büyükelçi'nin de desteğiyle, Finlandiya'nın da katkılarıyla Türkiye'nin AB sürecinde ilerleyeceğimizi ümit ediyoruz. Özellikle, içerisinde bulunduğumuz İrlanda Dönem Başkanlığı'nda Avrupa Birliği'nin içerisine düşmüş olduğu akıl tutulmasından kurtulup, Türkiye'yle müzakereleri makul bir platforma çekeceğini ümit ediyoruz. Fasılların yeniden açılmaya başlayacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Finlandiya'nın AB Dönem Başkanlığı'nda Kıbrıs konusunda çok ciddi çalışmalar yaptıklarına işaret eden Bağış, Güney Kıbrıs'taki seçimler sonrası Finlandiya'nın yine o aktif rolünü oynayacağını ümit ettiklerini belirtti.

Bağış, "Biz çözümden yanayız ama siyasi eşitliğe dayalı, kalıcı, makul bir çözümden yanayız. O makul tutumumuzun karşılığını görürsek, Türkiye, kendinden emin bir ülke olarak doğru adımları atar. Ama bunların mütekabiliyet çerçevesinde, verilen sözlerin tutulması halinde gerçekleşeceğini en iyi Finlandiya bilir" dedi.

-"Elimizden gelenin en iyisini yapacağız"-

Büyükelçi Vaskunlahti ise Bakan Bağış'la bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Bağış'ın faaliyetlerini ve sözlerini yakından takip ettiğini belirtti.

Finlandiya'nın Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin sıkı bir destekleyicisi olduğunu dile getiren Vaskunlahti, "Yol zorlu ve karışıklıklarla dolu olabilir, fakat hedefe bir gün ulaşılabileceğini umut ediyoruz. Size yardım etmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi.

Finlandiya'nın 1995'ten beri AB üyesi olduğunu anımsatan Vaskunlahti, Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde Türkiye ile işbirliği içerisinde üyelik tarihinin belirleneceği günü bekleyeceğini söyledi.

-ABD Büyükelçisi'nin açıklamaları-

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bağış, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin iç hukuka yönelik sözlerine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, ABD'nin AB üyesi bir ülke olmadığını, bu sözlere AK Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik'in çok net açıklamalarla cevap verdiğini söyledi.

Bağış, "Bence kendisinin açıklamaları, bu konuda söylenmesi gereken her şeyi ihtiva etmektedir. Bu konu bizim görev alanımıza da girmediği için ben o konuya daha fazla girmeye gerek de görmüyorum" dedi.

Ricciardone'nin açıklamalarına ilişkin ısrarlı sorular üzerine Bağış, şunları kaydetti:

"Arkadaşlar azminize hayranım. Bu azminizi görüp de bizi Avrupa Birliği'ne hala almayan Avrupalılar utansın. Ama tekrar ediyorum, ben bu konuda yorum yapmayacağım. Eğer Avrupa Birliği açısından, Avrupa Birliği'nin Türkiye Temsilcisi ya da Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi bir yorum yaparsa ben biliyorsunuz, bu konulara cevap verme konusunda hiç çekimser bir kişi değilim. Ama görev alanımın dışına çıktığı zaman bunun yetkililerinin o açıklamaları yapmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.

Hüseyin Bey'in söylediklerini bir şekilde ben burada teyit etmiş oldum, kendisinin gerekli cevapları verdiğini söylemekle."

Medyadan da bir ricada bulunan Bağış, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi'nin herhangi bir açıklaması ABD basınının ilgisini ne kadar çekiyorsa ABD Büyükelçisi'nin Türkiye'deki açıklamasının da o kadar medyanın ilgisini çekmesi gerektiğini belirtti. Bakan Bağış, şöyle devam etti:

"Namık Tan Büyükelçimizin yaptığı bir açıklamayı Amerika'daki bakanların her biri yorumluyorsa, sizler de bize yorumlatma yoluna girebilirsiniz. Ama böyle bir şey yoksa... Türkiye en az ABD kadar bağımsız, demokratik, özgüvene sahip bir ülkedir. Çok da fazla bu işi dallandırıp budaklandırmanın bir anlamı olduğuna inanmıyorum" dedi.

-"Ziyaret her açıdan çok başarılıydı"-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı AB ülkelerine yaptığı son ziyaretlere eşlik ettiği hatırlatılarak, vize muafiyeti konusunda bu ülkelerde yaptığı görüşmelerin sorulması üzerine Bağış, Başbakan Erdoğan'ın Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'ya yaptığı ziyaretin tarihi bir ziyaret ve dönüm noktası olduğunu söyledi.

Bağış, "Çünkü Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren, ama bu verdikleri desteğin tonunu yükseltme konusunda biraz imtina gösteren ülkelerin cesaretlenmesi açısından Sayın Başbakanımızın ziyaretinin çok olumlu etkileri oldu" dedi.

Orada yapılan ikili görüşmeler ve görüşmeler sonrası yapılan basın açıklamalarında her üç ülkenin liderlerinin de Türkiye'nin AB üyeliğinin bir an evvel gerçekleşmesinin ne kadar doğru olacağını vurguladıklarını anımsatan Bağış, görüşmelerde vize muafiyeti konusunun da gündeme geldiğini belirtti. Bağış, şöyle devam etti:

"Her üç ülkenin yöneticileri de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan haksız, mantıksız ve hukuksuz vize uygulamasının bir an evvel son bulması konusundaki çağrılarımıza olumlu yaklaştıklarını vurguladılar. Ümit ediyoruz ki henüz ikna edilememiş ülkelerin ikna edilmesinde de bu ülkelerin daha aktif bir rol oynamaya başladıklarını göreceğiz.

Özellikle bu ülkelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize başvuru sürecinde yaşadıkları sıkıntıları azaltma yönünde adımlar atacağına dair teyitler aldık. Ama Schengen kuralları çerçevesinde tek taraflı vize muafiyeti veremedikleri, bundan da çok büyük bir üzüntü duydukları, AB genelinde Schengen kuralları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vizelerin son bulması için daha aktif politika izleyeceklerinin de teyidini almış olduk. O yüzden Sayın Başbakanımızın ziyareti her açıdan çok başarılıydı, çok anlamlıydı, çok yerindeydi."

-"Her geçen gün gecikmiş bir gündür"-

Türkiye için AB'ye üyelik konusunda son bir tarihin beli olup olmadığının sorulması üzerine Bağış, bu sorunun Başbakan Erdoğan'a Slovakya'da sorulduğunu, Başbakan'ın bir tarih açıklamayı tercih etmediğini anımsattı.

Bağış, "Henüz şu anda Türkiye'nin ortaya koyduğu bir tarih yoktur. Her geçen gün Türkiye'nin üyeliği için gecikmiş bir gündür. AB'nin bir an evvel bu hatadan dönüp, önce müzakere sürecini hızlandırma, sonra da tam üyelikle neticelendirme yolunda adımlarını atması gerekir. Sayın Başbakanımız da bu mesajları son zamanlarda çok net bir şekilde veriyor. Bu süreçte atılması gereken adımlar atılmaz ise kaybeden Türkiye değil Avrupa Birliği olur" diye konuştu.
AA



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,986 µs