En Sıcak Konular

Öcalan ile müzakere Başkanlık için

7 Şubat 2013 13:11 tsi
The Guardian başyazısında Erdoğan’ın yeni Kürt açılımını tüm yasama erklerini toplayacak bir başkanlık sistemi arzusuyla ilişkilendirdi.

Türkiye ve PKK arasındaki 30 yıllık çatışmada iyimserlik birçok kez zamansız patlak verdi. Irak’tan 34 PKK’lının dönüşüyle ilgili 2009’daki ilkel anlaşma kaosla neticelendi. Zafer ilan eden bir gösteri hükümetin öfkesine, tutuklamalar dalgasına, suçlamalara ve bazılarının kaçmasına yol açtı. Her iki taraf da hazır değildi. Aynısı bu kez söylenemez.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milli istihbarat teşkilatı (MIT) başkanını 14 yıldır adada tutuklu Abdullah Öcalan ile doğrudan görüşmesi için alenen emir verdi. Erdoğan arkasında hem parlamenter konsensüse ve büyük kamuoyu desteğine sahip. Hem içeride hem de dışarıda (görüşmelere sabotaj olarak görülen bir çabanın neticesi olarak PKK’la ilişkili 3 kadının Paris’te öldürülmesi) çatışmanın en kanlı sayfalarından birinin ardından, bu bir tür başarıdır.

Bazı faktörler buna neden oldu. Dört yıl önce Ankara, sadece Kürtlerle değil aynı zamanda kendi karıştırıcı derin devletiyle de belirsiz bir zeminde olduğunu hissediyordu. “Balyoz” davasında darbe planlayan ordu subayların mahkumiyetini arkasında bırakarak Erdoğan, PKK lideriyle doğrudan müzakere için fikrini değiştirdi. Bu yolda Kandil’deki PKK komutanlarının tasarladığı açlık grevini Öcalan’ın sona erdirme çağrısı da kendisine yardımcı oldu. Bir gecede yüzlerce Kürt mahkum eylemlerine son vererek, liderlerinin otoritesini pekiştirmiş oldu.

PKK’nın ateşkes ilanından önce gidilecek biraz daha yol var. Türk toprağından 2 bin PKK’lının çıkarılması ve 6-7 bin tanesinin kuzey Irak dağlarından inip silahlarını Erbil’de Mesut Barzani’ye bırakmasının lojistiği, IRA ve Kuzey İrlanda’daki paramiliter grupların tasfiyesini solda sıfır bırakıyor. Fakat eğer bir Kürt baharı olursa, her iki taraf için ödüller önemlidir. Bu sadece 40 binden fazla hayata mal olan bir çatışmanın bitmesi değildir.

Öcalan için cezasını ev hapsinde çekmek ve nihayetinde özgürlük beklentisi vardır. Kürtler için yeni bir anayasa, yeniden yazılmış terörle-mücadele kanunları, sınırsız ön tutukluluk süresi ile binlerce barışçı aktivistin kovuşturulmasının sona ermesi, Kürtçe eğitim ve hak iadesidir. Erdoğan için daha parlak ve ihtilaflı bir ödül belirmektedir. Tüm yasama erkleriyle başkanlık. Kürt BDP’nin 36 sandalyesinin desteğiyle, bir referandum düzenleme çoğunluğunu sağlayabilir. Yolda birçok engel vardır. Şu an için görüşmelerin devam etmesi, yakın zamanların kargaşasının ardından, yeterlidir.

Bu makale Oğuz Eser tarafından Timeturk.Com için tercüme edilmiştir. 

Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,355 µs