En Sıcak Konular

Bila: Baykal çekilmeyecek

24 Temmuz 2007 10:33 tsi
Bila: Baykal çekilmeyecek Fikret Bila 'istifa edecek mi 'sorusunun yanıtını verdi: Hayır. Baykal çekilmeyecek. CHP'nin zirvesinde yaptığım yoklamalar, CHP liderinin böyle bir kararı olmadığını ortaya çıkardı.

Fikret Bila'nın haberi

Baykal'a 'çekilme' telkini

Baykal dün yoğun telefon trafiği yaşadı. Kendisine, Çiller ile Yılmaz'ın istifalarından sonra DYP ile ANAP'ın yaşadığı olumsuz süreç örnek gösterilerek istifa etmemesi yönünde telkinler yapılıyor

CHP lideri Deniz Baykal, üç gün önce seçim gecesini nasıl geçireceğini şöyle anlatmıştı:  "Oyumu Antalya'da kullanacağım. Öğlen kızımı da alarak Ankara'ya döneceğim ve evde olacağım. Oğlum, gelinim torunlar da gelecek, evde birlikte olacağız."
- Seçim akşamı ulaşmak istersek?
- Benimle irtibat için partide arkadaşlar olacak. Ama ben ilke olarak seçim gecesi konuşmayı düşünmüyorum. Kesin sonuçlar açıklanıncaya kadar bir değerlendirme yapmayacağım. Olağanüstü gelişmeler olursa arkadaşlar irtibat kurmamızı sağlarlar.
Deniz Bey, dediği gibi yaptı. Seçim gecesinin evinde ailesiyle birlikte geçirdi ve sonuçlara ilişkin bir yorum yapmadı.

Çekilmeyecek
Seçim sonuçları belli olmaya başlar başlamaz, projektörler CHP lideri Deniz Baykal'a çevrilmişti. DP lideri Mehmet Ağar'ın sandıkların açılmasından kısa süre sonra istifa etmesi, "Acaba Baykal ne yapacak?" sorusuna yol açmıştı. Seçim gecesinden başlayarak şu soru ortaya atıldı?
"Baykal çekilecek mi?"
- Hayır. Baykal çekilmeyecek.
CHP'nin zirvesinde yaptığım yoklamalar, CHP liderinin böyle bir kararı olmadığını ortaya çıkardı. Edindiğin izlenim Baykal'ın seçim sonuçlarını çekilmesini gerektirecek bir tablo çıkardığını düşünmediği yönünde. Aksine, CHP'nin zirvesinde önümüzdeki dönemde de Baykal ve CHP'ye önemli sorumluluklar düştüğü düşüncesi hâkim.

Önemli telefonlar
Baykal, dün sabahın erken saatlerinde başlayan telefon trafiği içinde. Sekreteryasının bağladığı telefonlar dışında kendisi de mümkün olduğunca telefonlarına bakıyor.
Teyit ettiğim kulis bilgileri arasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski başbakanlardan Tansu Çiller gibi önemli isimlerin de Deniz Bey'i aradıkları var.
Bu telefonların çoğu Baykal'ın sandalye sayısına göre iyi bir muhalefet yaptığı ve Çankaya politikasıyla sonuç aldığı şeklinde.
Baykal'a gelen telkinler istifa etmesi yönünde değil, tam aksine...
Bu telkinde bulunanlar Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz örneğini veriyorlar. CHP kurmaylarının da paylaştığı bu görüşe göre, Baykal böyle bir karar verirse, Çiller'den sonra DYP ve Yılmaz'dan sonra ANAP'ın yaşadığı olumsuz süreç CHP'de de yaşanabilir.

Çöken merkez sağ
CHP'nin zirvesindeki kurmaylar seçim sonucunun ortaya koyduğu en önemli durumun, "merkez sağın çökmesi" olduğunda hemfikirler. AKP'nin oylarındaki artışı buna bağlıyorlar. DYP ve ANAP'ın çöktüğü ve merkez sağ oyların büyük ölçüde AKP'ye gittiği yönünde bir analiz yapılıyor. AKP'nin merkez sağın oylarını topladığı ve artışın büyük ölçüde buradan kaynaklandığı yorumu yapılıyor.
CHP'nin ise beklentinin altında bir oy almakla birlikte desteğini koruduğu, yüzde 1.5 gibi çok küçük bir oranda da olsa artış sağladığı; AKP'nin artışı CHP oylarından değil DYP, ANAP ve Genç Parti oylarından aldığı görüşü hâkim.
CHP'nin zirve kurmaylarına göre, MHP ise oy artışını 2002'de kaybettiği kendi havuzundan topladı. 1999'daki yüzde 17'lik orana ulaşamamakla birlikte kaybettiği oyların büyük bölümünü geri aldı.
CHP, 1994'te yüzde 4.5'le yarışa başladı, 1995'te yüzde 10'a tırmandı, 1999'da yüzde 9.5'le Meclis dışında kaldı, 2002'de 19'a sıçradı ve bu seçimde yüzde 20'lik dilime oturdu.
CHP'nin üst düzey kurmayları seçim sonuçlarını siyaset-sosyolojisi açısından böyle analiz ediyorlar.

Erdoğan'ın liderler turu
Ankara kulislerinde yanıtı merak edilen bir diğer soru da AKP'nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı? Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün adaylığını sürdürüp sürdürmeyeceği?
Bu konuda Başbakan Erdoğan çok hassas davranıyor. Gül'ün takdirini çok önemsiyor. Bu nedenle Gül'ün iradesinin kendisi için çok önemli olduğunu her fırsatta vurguluyor. Gül "adayım" derse, Erdoğan buna itiraz etmeyecek ve arkasında duracak. Ancak Gül yeni koşullarda aday olmamaya karar verirse, Erdoğan başka isimlere bakacak.
AKP kulislerinden edindiğim izlenim ise şu: Erdoğan, seçim öncesinde açıkladığı gibi uzlaşma arayacak. Liderler turu atarak nabız yoklayacak. Erdoğan'ın turu sonuçlanmadan AKP'den bir isim yansıtılmayacak. AKP'nin adayı Erdoğan'ın bu temasından sonra kesinleşecek.

fbila@milliyet.com.tr

 



Bu haber 175 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs