En Sıcak Konular

CHP'yi yıkan kurmaylar

24 Temmuz 2007 09:48 tsi
CHP'yi yıkan kurmaylar 
CHP'nin hayal kırıklığına uğradığı seçim sonuçlarında, parti kurmaylarının izlediği yanlış politikalar etkili oldu... Sosyal demokrat parti geleneğinde, genel başkandan sonra "ikinci adam" olarak tanımlanan genel sekreterlik görevini yürüten Sav ortala

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Ali Topuz ve Haluk Koç ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Onur Öymen ile Mustafa Özyürek’in özellikle cumhurbaşkanlığı sürecindeki üslupları ve CHP liderini yanlış yönlendirmeleri, kamuoyunun tepkisini çekti ve seçimdeki hüsranın yolunu açtı.

İKİNCİ ADAM ORTADA YOKTU

Sosyal demokrat parti geleneğinde, genel başkandan sonra "ikinci adam" olarak tanımlanan genel sekreterlik görevini yürüten Sav, kamuoyu önüne, ilk ve son kez, CHP'nin cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sırasında çıktı. Sav'ın belleklerden silinmeyecek görüntüsü ise, partililer yumruklaşırken seçim sonuçlarını açıklamaya çalışması oldu. Sav, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun hazırlıklarını başkanlık ettiği hukuk komisyonunda yürüttü.

“AGRESİF” MECLİS GRUBU

CHP'nin kamuoyunun en fazla tepkisini çeken yöneticileri ise, Meclis grup başkanvekilleri oldu. Başkanvekilleri Topuz, Anadol ve Koç, akıllarda, cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında TBMM Genel Kurul Salonu'na "girip çıkma" görüntüleri ile yer aldı. CHP'li Koç'un, basın toplantılarındaki üslubu da AK Parti tarafından sık sık yargıya taşındı. Koç'un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için yaptığı "kıvırtıyor" benzetmesi, mahkemeye taşınan sözlerinden sadece biri oldu.

KANADOĞLU'NDAN TÜYO ALDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise, yine cumhurbaşkanlığı sürecinde bizzat Baykal'ın talimatı ile "367'nin mimarı" Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile görüşmeler yaparak, taktik yardım aldı. Öymen, e-muhtıra olarak tanımlanan Genelkurmay Başkanlığı'nın bildirisine de açık destek veren isimlerin başında yer aldı. Öymen, dikkat çeken açıklamalarından birisini ise, seçim sonuçlarını değerlendirirken yaptı. Öymen, AK Parti'nin oy oranını "mantıksızlık" olarak nitelendirdi.

BİR BAŞKA KARGA!

Başbakan Erdoğan’ın ‘Klavuzu karga olanın” diyerek Baykal’ı eleştirmesine neden olan CHP’nin bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek de, gerek üslubu gerek yanlış stratejiler nedeniyle tepki toplayan ve CHP’nin seçim hüsranını hazırlayan bir diğer isim oldu.

SONBAHARDA KURULTAY

İstifayı askıya alan parti yönetiminin gündeminde “kurultay" bulunuyor. Son kurultayı Kasım 2005’te gerçekleştiren CHP’nin, parti tüzüğüne göre, sonbaharda kurultaya gitmesi gerekiyor. CHP liderinin, istifa baskısına karşı, olağan kurultay sürecini işletmeye başlaması bekleniyor. Baykal, böylece örgüt bazında güvenoyu sağlamayı amaçlıyor.

İSTİFAYA NİYETİ YOK

Antalya'da oyunu kullandıktan sonra Ankara'ya giden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iki gündür evinden çıkmıyor. Öyle ki CHP lideri, rutin günlük yürüyüşüne bile ara verdi ve evdeki telefonun bile fişini çekti.

GÖREVİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE YERİNE GETİRDİK

Seçim sonuçlarının netleşmeye başlamasının ardından CHP kulislerinde dillendirilen "Baykal ve yönetimi istifa edebilir" beklentisi, Baykal kanadından sızan bilgilerle sona erdi. Morali bozuk olan ve sadece birkaç yönetici ile çok kısa değerlendirme yapan Baykal'ın "Görevimizi en iyi şekilde yerine getirdik ama olmadı" dediği ifade edildi. Bu açıklama, CHP liderinin istifa etmeyi düşünmediğinin işareti olarak yorumlanıyor.

ÖYMEN’İN SÖZLERİ TARTISMA YARATTI

CHP’nin seçim yenilgisinde etkili olan kurmaylar arasında yer alan Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in seçimin ardından yaptığı açıklama da tepki topladı. Öymen, AK Parti’nin sıkıntı çeken toplumun geniş kesimlerinden oy almasının rasyonel olmayan bazı sebepleri olduğunu ileri sürerek, “Eğer siz sıkıntı çekmenize, açlık çekmenize, her gün hükümeti eleştirmenize rağmen, gidip iktidar partisine oy veriyorsanız, bu işte mantıkla açıklanmayacak bir şey var demektir'' diye konuşmuştu.

İŞTE BU ZİHNİYETİN SONUCU

NTV'ye konuşan Galatasaray Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet İnsel, Öymen'in sözlerini değerlendirirken, "Bir CHP Genel Başkan Yardımcısı’nın bir sözünü duydum. Diyor ki; ‘Bu sonuçlar hiçbir şekilde mantıkla izah edilemez. Türkiye toplumu mantıklı davranmıyor’. Böyle bir analiz yapmış. ‘Bu halk ne biçim halktır’ gibi yaklaşımlar, zaten CHP’yi bu hale getiren zihniyettir. Şimdilik bu zihniyette ısrar edecek gibi gözüküyor bir kısım CHP’li” diye konuştu. İnsel “CHP açısından durum içler acısı bir noktada” dedi.

Bugün

 



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs