En Sıcak Konular

Rekabet en büyük faturayı otomotive kesti

5 Şubat 2013 11:44 tsi
Hakkında en çok soruşturma yürütülen ana gruplar ''ulaştırma'', ''gıda, tarım, yiyecek, içecek'', ''inşaat malzemeleri'' ve ''ilaç, sağlık hizmetleri ve ürünleri'' oldu. En büyük ceza ise otomotiv sektörüne kesildi.

Rekabet Kurulu, 15 yılda 189 soruşturma tamamlarken, hakkında en çok soruşturma yürütülen ana gruplar ''ulaştırma'', ''gıda, tarım, yiyecek, içecek'', ''inşaat malzemeleri'' ve ''ilaç, sağlık hizmetleri ve ürünleri'' oldu.

Rekabet Kurumu'ndan internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un temel amacının teşebbüsler arası anlaşma, uyumlu eylem veya teşebbüs birliği karar ve eylemleri yoluyla ortaya çıkacak rekabet kısıtlamalarının yasaklanması, herhangi bir piyasada hakim durumda olan bir teşebbüsün bu hakimiyetini kötüye kullanmasının engellenmesi ve bazı birleşme ve devralma işlemlerinin denetlenerek yeni tekeller yaratılmasının önüne geçilmesi olduğu belirtildi.

Kurum'un piyasalarda rekabetin sağlanması ve korunması amacıyla, kuruluşundan bu yana geçen 15 yılda karar alma organı olan Rekabet Kurulu aracılığıyla toplam 189 soruşturma dosyasını tamamlayarak nihai karara bağladığı bildirilerek, şunlara yer verildi:

''15 yılda hakkında en çok soruşturma yürütülen ana gruplar sırasıyla 'Ulaştırma', 'Gıda, Tarım, Yiyecek, İçecek', 'İnşaat Malzemeleri' ve 'İlaç, Sağlık Hizmetleri ve Ürünleri' oldu. 33 soruşturmanın yürütüldüğü 'Ulaştırma' ana grubu altında kara taşımacılığı sektöründe 21 soruşturma, hava taşımacılığı sektöründe 3 soruşturma ve deniz taşımacılığı sektöründe 9 soruşturma tamamlandı. 26 soruşturmanın yürütüldüğü 'Gıda, Tarım, Yiyecek, İçecek' ana grubu altında 4 soruşturma ekmek pazarında, 3 soruşturma maya pazarında ve 19 soruşturma ise aralarında alkollü-alkolsüz içecekler, süt, meyve, et, çay, cips bulunan farklı pazarlarda gerçekleştirildi. 24 soruşturmanın yürütüldüğü 'İnşaat Malzemeleri' ana grubu altında 15 soruşturma çimento/hazır beton pazarında, 9 soruşturma ise aralarında başlıca alçı ve alçı taşı, seramik, kum, tuğla, kilit olan pazarlarda tamamlandı.''

En yüksek cezayı ''otomotiv sanayi''ne

Soruşturmalardan 24'ünün ''İlaç, Sağlık Hizmetleri ve Ürünleri'' ana grubunda olduğunu, bu gruptaki 8 soruşturmanın ilaç sektöründe, 9 soruşturmanın tıbbi malzeme sektöründe ve 7 soruşturmanın ise aralarında medikal gaz ve optik başta olmak üzere farklı sektörlerde yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Bu sektörlerin yanı sıra, toplam soruşturma sayısı bakımından geçtiğimiz 15 yılda öne çıkan diğer sektörler sırasıyla 12 soruşturma ile 'yazılı ve görsel medya', 9 soruşturma ile 'kuyumcu ve sarraf dernekleri', 8 soruşturma ile 'telekomünikasyon' ve 4'er soruşturma ile 'sürücü kursları' ve 'banka-sigorta' sektörleri oldu. Tamamlanan 189 soruşturmanın 146'sı 4. madde, 38'i 6. madde, 5'i ise 4. ve 6. maddeler kapsamında yapıldı. 189 adet soruşturma dosyasının ortalama tamamlanma süresi 434 gün (14,5 aydır) olup, bu soruşturmalarda ortalama olarak 3 uzman görev aldı. Soruşturmalar neticesinde toplam 865 milyon 558 bin 825 lira ceza verdi. Kurul 15 yıllık uygulama süresince miktar bakımından en yüksek cezayı ''otomotiv sanayi'', ikinci ve üçüncü en büyük cezaları ise 'telekomünikasyon' ile 'çimento/hazır beton' sektörlerinde verdi. 2011 yılı ise yaklaşık 460 milyon lira ile toplam ceza bakımından en yüksek miktarda cezanın verildiği yıl oldu.''

Ceza verilen teşebbüs sayısı 802 oldu-

Kurul'un 189 soruşturmanın 50'si sonucunda ya 4054 sayılı Kanunun ihlal edilmediği ya da yeterli bulguya ulaşılamadığı gerekçeleriyle para cezası uygulanmasına yer olmadığına karar verdiği belirtildi.

Pişmanlık Yönetmeliği'nin 4 soruşturma dosyasında uygulandığı ve anılan soruşturmalar sonucunda pişmanlık başvurusunda bulunan dört ayrı teşebbüse ya hiç ceza verilmedi  ya da cezalarında indirim yapıldı.

Yürütülen 189 soruşturma sonunda 15 yılda ceza verilen teşebbüs sayısı 802 olurken, 2008 yılı sonrasında ihlalde belirleyici etkisi olduğu tespit edilen 2 kişiye ceza verildi.

Kurul'un nihai soruşturma kararlarına karşı açılan dava sayısı 986'yı bulurken, bunların 461'i usulden, 7'si ise esastan iptal edildi. 986 davadan 215'inde yürütmeyi durdurma istemine kabul, 19'unda kısmen kabul kısmen ret, 522'sinde ise ret kararı çıktı.

 AA



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs