En Sıcak Konular

Mobilyadaki kanser tehlikesine TSE el attı

5 Şubat 2013 11:42 tsi
TSE, başta kanser olmak üzere birçok solunum ve sinir sistemi hastalığına neden olan ''formaldehit''in mobilya ve ahşap malzemelerde bulunma miktarını sınırlamak için E1 belgelendirmesine başladı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), başta kanser olmak üzere birçok solunum ve sinir sistemi hastalığına neden olan ''formaldehit''in mobilya ve ahşap malzemelerde bulunma miktarını sınırlamak için E1 belgelendirmesine başladı.

Buna göre, ahşap, panel ve bu malzemelerden yapılan mobilyalardaki formaldehit miktarı, TSE'nin vereceği belge ile sağlığa zarar vermeyecek düzeye indirilecek.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, mobilya ve ahşap esaslı levhalarda kullanılan, tutkal, boya ve verniklerden zamanla ayrışan ''formaldehit'' gazı, insan sağlığına olumsuz etki eden kanserojen kimyasal maddeler içeriyor.

Uzun süredir bu konuda çalışmalarını sürdüren TSE, mobilya üretiminde kullanılan formaldehit maddesinin salınımına yönelik E1 belgelendirmesini, TSE Ürün Belgelendirme Merkez Başkanlığı bünyesinde başlattı.

E1 Belgesi, ürün içeriğindeki ''formaldehit'' maddesinin sağlığa zarar vermeyecek düzeyde kullanıldığını gösteren, mobilya sektöründe başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kabul gören temel kriter durumunda. Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsveç, ahşap panellerde E1 belgelendirmesini 1985 yılından bu yana zorunlu uygulama haline getirdi.

Çocuklarda lösemiye yol açabiliyor

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen madde olarak tanımlanan, ahşap mobilyalarda ve parkelerde kullanılan formaldehidin salınımı, özellikle zamanlarının büyük kısmını kapalı ortamlarda geçiren çocuklar için büyük risk oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre evlerde kullanılan mobilyalardan kaynaklanan formaldehit salınımı çocuklarda lösemi hastalığına yol açabiliyor.

Mobilyaların saldığı formaldehit maddesi kanserin yanı sıra solunum ve sinir siteminde de ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Zehirli bir kimyasal olan formaldehit, kimya endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan ve üretilen maddeler arasında yer alıyor. Reçine imalatında ve kimyasal üretim ara maddesi olarak kullanılan formaldehit, köpük yalıtımı malzemeleri, sunta ve kontrplak imalatında, tekstil ürünlerinin işlenmesinde de kullanılıyor.

-Zehirlenme belirtileri-

Uzmanlar, formaldehit zehirlenmesinin, çoğu kez gaz halinde iken solunum yoluyla alınmasına bağlı olarak meydana geldiğini, bu maddeyi soluyan kişilerde yorgunluk, uyuklama, baş ağrısı, baş dönmesi, deri döküntüleri gibi şikayetlerin görüldüğünü belirtiyor.

Uzun süreli olarak düşük dozlarda formaldehit soluyan kişilerde solunum güçlüğü, egzama ve alerjik reaksiyonlar görülebiliyor.

aa



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,569 µs