En Sıcak Konular

Rezervler tarihi zirvede

5 Şubat 2013 11:33 tsi
Merkez Bankasının altın dahil toplam döviz rezervleri 10 yıllık dönemde yüzde 337 oranında artarak 123 milyar 344 milyon dolarla tarihi zirvesine ulaştı.

AA muhabirinin Merkez Bankası verilerinden derlediği bilgilere göre, 3 Ocak 2003 tarihinde 28 milyar 285 milyon dolar düzeyinde olan altın dahil toplam döviz rezervleri 25 Ocak 2013 tarihi itibariyle 10 yılda yüzde 337 oranında arttı. Altın dahil döviz rezervleri 123 milyar 344 milyon dolar oldu.

Bankanın altın rezervleri ise 3 Ocak 2003 tarihinde 1 milyar 279 milyon dolar iken, 25 Ocak 2013 tarihi itibari ile 19 milyar 793 milyon dolar seviyesine yükseldi. 10 yıllık dönemde altın rezervleri yüzde 1.447 oranında artarak, 15,5 katına ulaştı.

Türkiye en fazla altın rezervine sahip 10'uncu ülke olmak üzere

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Odeabank Ekonomik Araştırma Müdürü İnanç Sözer de, ''Hesaplamalarımıza göre Merkez Bankasının TL cinsi zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesisine ilişkin rezerv opsiyonu katsayısındaki son artışla birlikte, 1 Mart tarihi itibariyle Türkiye, dünya genelinde en fazla altın rezervine sahip 13'üncü ülke konumundan ilk 10'a girmiş olacak'' dedi.

Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında 2012'de Türkiye'nin döviz rezervlerinin en fazla artan ülkeler arasında yer aldığını belirten Sözer, şu değerlendirmede bulundu:

''Ayrıca bu sayede 2012'de rekor seviyesine ulaşan uluslararası rezervlerinin bu yıl yeni rekorlar kıracağını ve bu sayede dış dengesizlikleri azaltarak ikinci kez yatırım yapılabilir not seviyesine yaklaşılacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin dünya döviz rezervlerindeki payı 25 Ocak itibarıyla yüzde 0,95 ile yaklaşık 2011 ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, rezervlerdeki artışın sürmesi makro ekonomik istikrarı güçlendirecektir.''

aa

Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs