En Sıcak Konular

Öcalan'ın PKK'ya çağrısı...

5 Şubat 2013 10:45 tsi
Öcalan'ın PKK'ya çağrısı... İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ile MİT yetkilileri arasında devam eden görüşme sürecinde kritik bir aşamaya gelindiği iddia edildi.

Öcalan ile MİT yetkilileri arasında süren görüşmelerin Paris’teki cinayetler ve İmralı’ya gidecek olan BDP heyetinin belirlenmesi konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir süredir askıya alındığı öne sürülmüştü. Gazete Vatan'a göre özellikle BDP yetkilileri, eşbaşkanların İmralı ile görüşmesinin kritik olduğunu belirterek, bunun gerçekleşmemesi nedeniyle sürecin askıda olduğunu belirtmişlerdi.

Başbakan Erdoğan’ın görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamalar, Öcalan ile görüşmelerin başında masaya konulan “çatışmasız ortamda müzakere” konusunda ileri bir noktaya gelindiğini, ancak bu konuda Kandil’in ikna edilmesi konusunda sıkıntılar yaşandığını ortaya koydu.

Öcalan’ın görüşmelerin başından beri sıcak baktığı “sınır dışına çekilme” konusuna Kandil’in soğuk baktığı ve bu yüzden perde arkasında verilen mesajlarla Kandil’in ikna edilmeye çalışıldığı belirtiliyor. Başbakan’ın sınır dışına çekilme sırasında PKK’lılara yönelik askeri operasyonların yapılmayacağını da bir kez daha belirtmesi de bu kapsamda değerlendirildi. Başbakan’ın PKK’nın 1999’da yine Öcalan’ın sınır dışına çekilme talimatına uyan 300 civarında PKK’lının operasyonlarda öldürülmesi nedeniyle örgütte sınır dışına çekilme konusunda yaşanan tereddütü bertaraf etmek için “Eski hataları tekrarlamayacağız ve gitmeleri için elimizden gelen bütün imkanları seferber edeceğiz” sözlerini kullandı. Başbakan’ın BDP, Kandil ve örgütün Avrupa kanadına yönelik “Bu boyutlarla farklı farklı görüşüldüğünde hepsi, ‘İmralı ne derse biz onu yaparız’ diyor. Bunda eğer samimiyseler şu anda İmralı, beklentilerimize cevap verecek noktaya doğru adımlarını atıyor” sözleri de dikkat çekti. Öcalan’ın önümüzdeki günlerde görüşeceği BDP heyetine sınır dışına çekilme başta olmak üzere “yol haritasını” sunacağı ve önerilerini dile getireceği ifade ediliyor.

Fidan Erbil İmralı hattında

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da Kuzey Irak’a giderek Erbil’de PKK’lılarla görüşeceği ileri sürüldü. Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Avestakurd adlı internet sitesinde de bu yönde bir haberin yer alması dikkat çekti. Haberde, Fidan’ın bugün gideceği Erbil’de, Bölgesel Kürt Yönetimi ve PKK temsilcileri ile görüşebileceği iddia edildi.

Bu arada kulislerde Fidan’ın Erbil’e gideceğine ilişkin bilginin Türk medyası ve Barzani’ye yakın sitelerde yer alarak deşifre olması üzerine, Oslo’daki gibi görüşmelerin basına sızmasının önlenmesi için ziyaretten vazgeçildiği öne sürüldü.

PKK’nın yurt dışına çekilmesiyle yaratılacak çatışmasız ortamda Kürt sorunun çözümü ve silahların tamamen bırakılması ile ilgili olarak yeni Anayasa ve 4. Yargı Paketi devreye girmesi bekleniyor. BDP’liler de özellikle bu paketle KCK tutuklularının tahliyesinin sağlanacağı beklentisini ifade ediyor.

Bilgimiz yok

Bir süre önce PKK’nın Kandil’e çekileceği yönündeki haberleri “Hükümet kaynaklı spekülasyon” olarak değerlendiren BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise haberlerle ilgili olarak VATAN’a yaptığı açıklamada, “Bizde bu konuda hiçbir bilgi yok. Basında bu tür haberler çıktığında hep aynı şeyi tekrarlıyoruz, ama gerçek bu. AKP de hükümet de bizimle hiçbir görüşme yapmadığı için biz bilmiyoruz” dedi.

BDP Hakkari milletvekili Adil Kurt da “Hükümet başından beri gerillaların sınır dışına çekilmesi seçeneğini dile getiriyor. İmralı’da bu konuda neler söylenmiş, bu konuda bizim net bilgimiz yok. O nedenle biz diyoruz ki İmralı süreci ile ilgili gelişmeler şeffaf olması gerekir. Partimizin de bu konuda daha net bilgilendirilmesini istiyoruz” dedi.

Demirtaş AP’de

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu’nda “Türkiye’de Kürt Sorunu” başlığıyla gerçekleştirilecek özel oturumu izlemek üzere Strasburg’a gidiyor. Demirtaş daha sonra ALDE Grubu’ndan Alexander Graf Lambsdorf, Yeşiller Grubu’ndan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’ndan Richard Howitt ve Avrupa Birleşik Sol Grubu’ndan Jürgen Klute ile birlikte bir toplantıya katılacak. Demirtaş, toplantıdan sonra bir basın açıklaması yapacak. Demirtaş’ın Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile görüşeceği belirtildi.

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,888 µs