En Sıcak Konular

Türk ve Sırp cumhurbaşkanları ne görüştü?

4 Şubat 2013 17:06 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Sırbistan'ı Balkanların ''en kilit'' ülkesi olarak gördüğünü belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 500 milyon doları geçtiğini, kısa dönemde 1 milyar dolara ulaşacağına inandıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısındaki sözlerine, ortak sınır olmamasına rağmen Sırbistan'ın komşu görüldüğünü ifade ederek başlayan Gül, ''Komşu Sırbistan'ın cumhurbaşkanı, değerli dostum'' diye hitap ettiği Nikoliç ve beraberindekileri Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye'ye ikinci kez gelen Nikoliç ile baş başa ve heyetler arasında geniş, ayrıntılı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini belirten Gül, Balkanlar ve bölgeyle ilgili konuların da görüşmelerde gündeme geldiğini söyledi.

Nikoliç'in Sırbistan tarafından gelişmeleri nasıl gördüklerini, kendisinin de Türkiye'nin bakış açısını paylaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ''Memnuniyetle ifade etmek isterim ki birçok konuda aynı doğrultuda görüşlerimiz var'' dedi.

''Biz, Sırbistan'ı Balkanlar'ın en kilit ülkesi olarak görüyoruz'' değerlendirmesinde bulunan Gül, her yıl on binlerce Türk tırının, yüz binlerce Türk vatandaşının Belgrad üzerinden Avrupa'ya seyahat ettiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Gül, bugün ve daha önce imzalanan anlaşmaların ilişkileri çok ileri düzeye taşıyacağına inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Zaten tarihten gelen birçok ortak yanlarımız var. Bunu konuştuğumuz lisanda, ortak kelimelerde, yemeklerde, müziklerde her şeyde görebilirsiniz'' dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin önemli itici gücünün ekonomi olduğuna işaret eden Gül, şunları söyledi:

''Sırbistan ile serbest ticaret anlaşmamız vardır. Ticaret hacmimiz 500 milyon doları geçmiştir ama kısa dönemde bunun 1 milyar dolara, daha ileriye gideceğinden eminiz. İstanbul-Belgrad arasında THY'nin 10 seferi var, bu kısa süre içerisinde 14'e çıkacak. Bütün bu ilişkiler şunu göstermektedir ki aramızdaki büyük bir potansiyel vardır. Geçen sene 150 bin Sırp turist Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Türk iş adamlarının Sırbistan'da daha çok yatırım yapmaları, özellikle Türk şirketlerinin Sırbistan'da yapılacak büyük altyapı ve özellikle 'Koridor 11' otoyol inşaatlarında sorumluluk almaları çok arzu ettiğimiz konulardır.''

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç'in yarın İstanbul'da Türk iş adamlarıyla bir araya geleceğini kaydeden Gül, ''Ümit ediyorum ki önümüzdeki kısa dönemde çok daha büyük ekonomik işbirliğini gerçekleştireceğiz. Ben bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanı'na 'Hoş geldiniz' diyorum. Bu ziyaretle ilişkilerimiz inanıyorum ki bir ivme kazanmıştır'' diye konuştu.

''Büyük bir patlama göreceğiz''

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Sırp bir gazetecinin 2009'da başlatılan işbirliği sürecinin ne aşamada olduğunu sorması üzerine, ekonomik işbirliğindeki adımlara büyük önem verdiklerini söyledi.

Türk firmalarının bazı önemli otobanların yapılmasıyla ilgili çalışmaları bulunduğuna, Türk Eximbank'ın da buna destek verdiğine işaret eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Belki şimdiye kadar çok somut neticelere ulaşamadık ama şuna inanıyorum ki bu kadar yoğun ilgi, temas, özellikle Türk şirketlerinin Sırbistan'ı takip etmesi neticesinde artık burada adeta bir gelişme, büyük bir patlama göreceğimize inanırım. Çünkü Sırbistan'ın ekonomik alanda, harekete geçirilmesi gereken büyük bir potansiyeli var. Enerji, altyapı yatırımları başta olmak üzere. Zaten yarın Sayın Cumhurbaşkanı Türk iş adamlarıyla görüşünce onların da bu konudaki heyecan ve ilgisini göreceklerdir. Ticaretimizde, serbest ticaret anlaşmasından sonra artış olmuştur ama kısa sürede bunun daha da artmasını bekliyoruz.''

Basın toplantısı öncesinde iki ülkenin spor bakanlıkları arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya, Türkiye adına Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç imza attı.

 AA
 

Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs