En Sıcak Konular

Peşmerge: Maliki ile anlaşmadık

4 Şubat 2013 16:31 tsi
Kürt yönetim ile Bağdat arasındaki sorun çözülemedi. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri ve Sözcüsü General Yaver, "Ortada henüz bir anlaşma yok" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri ve Sözcüsü Cabbar Yaver, IKBY ile Başbakan Nuri el-Maliki arasında askeri konularda süren görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadığını belirterek, "Allah korusun eğer bir şekilde şiddet söz konusu olsa bile biz yine diyalog yoluna dönmeliyiz" dedi.

IKBY ile Maliki yönetimi arasında, "tartışmalı bölgeler" olarak adlandırılan ve başta Kerkük vilayeti olmak üzere Musul, Selahaddin ve Diyala vilayetlerinin bazı ilçelerinin kontrolü ile buralarda askeri birlik konuşlandırılması konusundaki anlaşmazlık devam ediyor. Sorunun çözümü için taraflar arasında oluşturulan heyetin başkanlığını yapan General Yaver, 3 aydır süren görüşmelerde gelinen noktayı değerlendirdi.

MERKEZİ HÜKÛMET BAHANE ARIYORDU

Yaver, müzakerelerin devam ettiği bir dönemde Başbakan Maliki'nin Dicle Harekat Komutanlığı'nı harekete geçirmesinin ve ardından 16 Kasım'da Tuzhurmatu'da Irak birlikleriyle Peşmerge arasında meydana gelen çatışmanın sorununu karmaşık hale getirdiğini ifade etti. IKBY Peşmerge Bakanı, Tuzhurmatu'daki olay için, "Merkezi hükümet bir bahane arıyordu. Bu hadiseyi suistimal etti ve şehre bir birlik gönderip, orada bulunan bütün Kürt parti merkezlerinde bulunan silahlara el koyacaklarını söylediler. Irak askerleri şehir çevresinde toplandıkça, Peşmerge de aynı şekilde orada konuşlanmaya başladı. Olay bu" ifadelerini kullandı.

Tuzhurmatu hadisesinden sonra Erbil-Bağdat arasında başlayan görüşmelerde Maliki'ye Diyala, Selahaddin ve Musul vilayetlerinde güvenliğin nasıl sağlanacağı konusunda sekiz aşamalı plan önerdiklerini anlatan Yaver, "Birinci aşama nasıl ortak bir güç sağlayacağımızdı. Peşmerge ve Irak ordusunun bu bölgelerde nasıl dağıtılacağı, ortak operasyonlara nasıl gireceği gibi konular vardı. Bu geçici bir süreç içindi. Anayasa'daki 140. maddenin çözüme kavuşması halinde bu durum değişecekti" dedi.

MALİKİ'NİN KABUL ETMEDİĞİ UZLAŞMA METNİ

Yaver, Kürt yönetimi ile Irak Savunma Bakanlığı arasında uzlaşmaya varıldığı açıklanan ancak daha sonra Maliki tarafından reddedilen uzlaşma maddeleri ile ilgili olarak "ortada herhangi imzalı bir anlaşma yoktu" diyerek şunları belirtti:

"Bağdat'a gittiğimizde olayların en sıcak olduğu dönemdi. O dönem, Kürdistan ve Bağdat'ın karşı karşıya geldiği dönemdi ve Tuz olayından sonraydı. Biz o zamanlar 14 başlığı genel olarak Bağdat;a sunduk ve ortak komiteler genel hatları itibarıyla kabul ettiler fakat tüm bunlar sadece sözde onaylardı. Ortada herhangi bir imza ya da anlaşma yoktu. Bizim ardımızdan 28 Aralık 2012'de başbakan yardımcısı ile toplantı yaptılar. Bu toplantıda, bizim projemiz başbakanlığa sunuldu. 29'unda, toplantının son gününde Bağdat yeni bir proje ile bize geldi. Bize 12 maddenin kabul edilmediğini söylediler. 26-29 Aralık 2012 tarihleri arasındaki toplantıların içeriği buydu."

Görüşmelerin kopma noktasına geldiği 26 Aralık'ta bazı yeni gelişmelerin olduğunu ve tekrar Bağdat'a gittiklerini ifade eden Yaver, görüşmelerde gelinen son nokta ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bağdat'a Yüksek Komiteler Bakanlığı ile görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerde 14 maddeden vazgeçtik ve daha detaylı, sekiz aşamadan ibaret yaklaşık 4 sayfalık yeni bir proje sunduk. İçeriğinde nasıl anlaşabileceğimiz ayrıca 17 adet çalışma ilkesi vardı. 2 Ocak'ta Erbil'deki toplantıda sunduğumuz projeye karşılık onlar da bizimkinden biraz farklı bir proje getirdiler. Her iki proje üzerinde de tartışıldı ve çalışma komitesi, toplantıların devam etmesi gerektiğine karar verdi. Ardından 13 Ocak'ta tekrar Bağdat'a gittik ve bir toplantı daha yapıldı. Bu toplantıda her iki tarafın projelerinin birleşiminden oluşan yeni bir proje yapma kararı aldık. Bazı ortak noktaları olan bu proje üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Toplantılar devam edecek bu konular bitene kadar. Fakat biz bir şart koyduk ve 140. madde çözülene kadar, Yüksek Çalışma Komitesi ile Bakanlık Komitesi'nin kalması kararını aldık. Yani her ay bizim çalışma komitesi ile bir toplantımız ve her üç ayda bir bakanlık komitesi ile toplantımız olacak."

DİYALOG YOLUNA DÖNMELİYİZ

Heyetlerin çalışmalarını bitirdikten sonra varılan ortak noktaları, Maliki ile IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin onayına sunacaklarını kaydeden Yaver şöyle devam etti:
"Uzlaşma metnini Maliki'nin kabul edip etmeyeceğini şu an için bilmiyoruz. Henüz olmamış bir şey üzerinde fikir yürütmem doğru değil ancak böyle bir şey olursa o zaman tavrımızı belli ederiz. Biz Kürdistan hükümeti olarak sorunları öncelikle diyalogla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Allah korusun eğer bir şekilde şiddet söz konusu olsa bile biz yine diyalog yoluna dönmeliyiz."

Başbakan Maliki'nin bir toplantıda söylediği iddia edilen "Savaş uçaklarım gelsin, sonra ben Kürtlere dönerim" şeklindeki sözlerine ilişkin olarak da Yaver, bu sözün Mesud Barzani'nin kulağına kadar gittiğini belirterek şöyle konuştu:
"Güya bir toplantıda Maliki demiş ki, 'Ben F-16'ları alayım sonrasında Kürtlere ne yapacağımı bilirim.' Oysa Saddam'ı elinde de en gelişmiş 500 adet savaş uçağı vardı, 5 binden fazla tank, 20 binden fazla top, 1 milyondan fazla asker vardı. Buna rağmen Kürt sorunu çözülemedi. Güç bu sorunları çözmez. Gücü kısa bir süre için kullanabilirsiniz. 1921'den bu yana yaklaşık 93 senedir Irak'ın problemlerini çözmek için silah kullanıyorlar. Yapabildiler mi? Yapamazlar. Sadece akıl ve siyaset sorunları çözebilir. Biz sadece Irak anayasasını düzgünce uygularsak, Iraklıların arasında hiçbir problem kalmayacak. Eğer biri Irak sorununu silah ile çözmeyi düşünüyorsa o kişi hayal dünyasında yaşıyor demektir."

Yaver, "Irak siyasi bir krizden geçiyor ve siyasetçilerin hiçbirinin birbirine güveni yok" diyerek, bunun ortadan kaldırılması için Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin daha önce önerdiği ve bütün tarafların katılacağı bir genel konferans yapılarak herkesin taleplerini açık açık dile getirmesi gerektiğini söyledi.

Irak anayasasına göre Maliki'nin artık bir daha seçilemeyeceğini hatırlatan Cabbar Yaver, "Bize göre hiç kimse Irak'a tek başına hükmedemez. Sadece Irak değil, hiçbir Ortadoğu ülkesi artık diktatörlük ile yönetilemez" şeklinde konuştu.

Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,526 µs