En Sıcak Konular

Bodrum katlara 1.5 metre ayarı

4 Şubat 2013 15:12 tsi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sel ve taşkın riski taşıyan riskli alanlarda 1.50 metre aşağıda kalan bodrum katlarını yasaklıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Samsun Canik'te meydana gelen sel felakatinden sonra gündeme gelen bodrum katlarıyla ilgili hazırladığı düzenlemede sona geldi. Bakanlık, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle, daha öce yönetmelikte bulunmayan su taşkın seviyesine esas, dere kenarlarına inşa edilen duvar veya düzenleniş, yükseltilmiş zemin anlamına gelen "dere kret kotu" tanımını getirdi.

Buna göre, iskan edilen katın taban kotu ile bina girişi, otopark girişi kotlarının dere kret kotunun en az 1.50 metre üzerinde olması, bu seviye altında otopark giriş çıkışına, bina cephesinde tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin altında kapı açılmaması ve pencere boşluklarının bu seviyeden itibaren en az 90 cm yukarıda bırakılması öngörülüyor.

Yapılacak değişikliğin Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmesiyle Bakanlık, sel ve taşkın riski altında bulunan alanlarda bu ölçülere uymayan yerlere müsaade etmeyecek.

 Mevzuata aykırı projeler 6303 sayılı kanun kapsamında değerlendirilebilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar düzenleme ile ilgili olarak; "Çalışmalarını sürdürdüğümüz düzenleme ile geçmiş yıllarda mezuata aykırı projelendirilen bodrum katları tasfiyeye gidebilecek. Mevzuata aykırı projelendirilen, projelerine aykırı olarak mülkiyete konu edilen veya sel ve taşkın alanları içinde kalmasına rağmen idarelerce ruhsatlandırılan yapıları bölge bazında inceleyeceğiz. Yapılan inceleme sonucunda gerekli tedbirler alınarak korunamamasının tespiti halinde 6306 sayılı Kanun kapsamında, kentsel dönüşüm alanı içinde değerlendirerek tasfiyesini gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Kuralına uygun bodrum katları yasaklanmayacak

Bakanlık , sel ve taşkın riski taşımayan yerlerde kuralına uygun iskan edilmiş bodrum katlarını yasaklamaya gitmeyecek. Bakanlık, arazinin fiziki yapısı, eğimli yörelerde zemin üzerinde kalan sel ve taşkın riski taşımayan bodrum katlarını iskan verilecek.



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs