En Sıcak Konular

Arınç: CHP'de Anayasa Mahkemesi şoku var

4 Şubat 2013 14:41 tsi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:''CHP, son yaptıkları müracaatlardan hiçbirisinde başarılı olamadı. Çünkü artık Anayasa Mahkemesi, geçmişte 367 kararını veren Anayasa Mahkemesi değil'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''CHP, son yaptıkları müracaatlardan hiçbirisinde başarılı olamadı. Çünkü artık Anayasa Mahkemesi, geçmişte 367 kararını veren Anayasa Mahkemesi değil'' dedi.

Partisinin Kenan Evren Sanayi Sitesi'ndeki yeni il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Arınç, yeni bir kanunla 16 büyükşehire ilaveten 13 ilin daha büyükşehir olduğunu belirtti.

Manisa'nın da bu kapsama girdiğini, bazı çevrelerin sırf (AK Parti bunu yaptı) diye küçümsemeye çalıştığını ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

''Büyükşehir olmak ve büyükşehir olarak kabul edilmek çok büyük bir başarı. Bunu Manisa'da bir türlü hazmedemeyenler hala büyükşehir olduğumuzun farkına varmak istemeyenler, bunları küçümsemek isteyenlerin olduğunu gördükçe hayıflanıyorum. AK Parti döneminde olmasaydı ben bazı partililerin nasıl sokaklara dökülüp büyük sevinç gösterileri yapacağını biliyorum. Biz yaptığımız için bazıları küçümsediler. Büyükşehiri küçültmeye çalışıyorlar. Bu acizlik, çaresizliktir. Ben Ankara'da biliyorum ki birilerinin başkanlık sistemine karşı çıkmalarının temelinde hiç bir demokratik endişe yok. Çünkü başkanlık sistemi de yarı başkanlık sistemi de demokratik rejimlerin içinde bir unsurdur. İsterseniz parlamentoyu öncelersiniz, isterseniz parlamentonun yanına başkanlığı da ekleyebilirsiniz, bunun dünyada çok örnekleri var.

Ama geceleri uykuları kaçıyor, 'başkanlık sistemi gelecek' diye. Sebebi ne? 'Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığıyla baş edemiyoruz, bir de bu adam başkan olursa halimiz ne olacak'. Bütün endişeleri bu. Seçimi kazanamayacaklar. 'Yine AK Parti'den biri başkanlık sisteminde faraza başkan olacak. O zaman biz yok olacağız. Partimizin de bir anlamı kalmayacak. Genel başkan olarak kimse başını çevirip bize bakmayacak'. Kişisel endişelerinden dolayı sisteme karşı çıkıyorlar. Yapmayın arkadaşlar, siz de çalışın. Belki halk sizden birini seçer. Bu seçimdir. Egemenlik milletinse seçimde de son söz milletimize aittir.''

''Anayasa Mahkemesi geçmişte 367 kararını veren mahkeme değil''

Büyükşehir Kanunu'nun CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesiyle ilgili bir soru üzerine Arınç, şunları söyledi:

''Anamuhalefet partisi olarak Anayasa Mahkemesi'ne gitme hakları var. Bunu geçmişte de her kanun için kullanırlardı, şimdi de genel, nitelikli kanunlar için bu yola gidiyorlar. Yasal haklarıdır, gidebilirler. Bize göre gitmeleri için herhangi bir sebep yok. Ama bu CHP'dir. Her şeye itiraz eder, bu konuda da Anayasa Mahkemesi'ne gitmesinin bizim için hiçbir mahsuru yok. Zaten bu kanun görüşülürken MHP ve CHP çok büyük muhalefet yaptılar. Ağızlarına gelenleri söylediler, itiraz ettiler, reddettiler, hakaret ettiler, inkar ettiler. Bunların hepsi tutanaklarda kayıtlı. Şimdi Anayasa Mahkemesi incelemesini yapar, kararını verir. Bizim endişemiz yok. Anayasa Mahkemesi bir veya iki konuyu iptal edecek olursa biz Meclis olarak tekrar bu kanun üzerinde gereğini yaparız. Ama bildiğiniz gibi son yaptıkları müracaatlardan hiçbirisinde CHP başarılı olamadı. Çünkü artık Anayasa Mahkemesi geçmişte 367 kararını veren Anayasa Mahkemesi değil.

12 eylül 2010 referandumundan sonra Türkiye'de yeni bir Anayasa Mahkemesi var ve bu Anayasa Mahkemesi'nin tüm üyeleri de gerçek hukukçular, gerçek vatanseverler, işini çok iyi yapan insanlar. Hiçbiri politize olmamış, sadece hukuku düşünen ve buna göre karar veren insanlar. Başını çevirip de 'CHP ne diyor' diye bakan insanlar değil.

Bugünün yeni Anayasa Mahkemesi'nden ne karar çıkacaksa biz o karara uyacağız. Ama biz mükemmel bir kanun çıktığına inanıyoruz. Farkında olmadığımız bir tarafında eksiklik  varsa Anayasa Mahkemesi ona dikkat ederse tekrar Meclise gelir bunun gereğini en güzel şekilde yaparız.''

Manisa OSB'deki açılışlar

Başbakan Yardımcısı Arınç, AK Parti ziyaretinin ardından Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ne geçerek Sağlık Bakanlığı Manisa OSB Sağlık Merkezi ve Manisa OSB Teknik Hizmetler Binası'nın açılış törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'de önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Arınç, en büyük değişim ve dönüşümü sağlık alanında yaptıklarını bildirdi.

Sağlıkta dönüşümün çeşitli engellemelere rağmen hayata geçtiğini, bu sayede vatandaşın en fazla memnuniyet duyduğu hizmetin sağlık alanında olduğunu anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Önce kendi bünyemizdeki insanlar, yani sağlıkta çalışanlar, sonra SSK, sonra tüm muhalefet partileri itiraz etti. Amacımız neydi hastaneleri birleştirerek tek çatı altında toplamak. Herkese sosyal güvenlik imkanı vermek, herkesin sağlık hizmetlerinden eşit ve adaletli olarak faydalanmasını temin etmekti. 'Olamaz', 'istemeyiz', 'istemezük' lafları ile hastanelerin birleştirilmesine karşı çıkıldı. Yıllarca mücadele ettik, kanunlarımız kabul edildi, iş yürümeye başladı. Anketlerde, (bu hükümet döneminde hangi hizmetten daha çok memnunsunuz) sorusuna vatandaşımızın yanıtı 11 yıldır değişmedi. Asgari yüzde 67, azami yüzde 74, bu hükümetin sağlık hizmetlerinden memnunluk var.''

Arınç, bakanlıklarda değişimin de bir ihtiyaç olduğunu belirterek, 10 yılda sağlık alanında çok büyük mesafeler katettiklerini vurguladı.

Ankara'da bir taksi şoförünün, Başbakan ile aynı hastaneye gidebiliyor olmasından dolayı bu hükümete oy vereceğini söylediğini, bunun sağlık alanında yapılanları çok iyi özetlediğini söyleyen Arınç, eğitim alanında da yenilikler yaptıklarını, buna karşı çıkanların da olduğunu belirtti.

Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eğitimde değişimi gerçekleştirirken, memleketin elden gideceğinden bahsedenler oldu. 'Şunu kaybedeceğiz, onu kaybedeceğiz' diyenler oldu. Ama biz bu konuda da iddialıyız. Nedir iddiamız, bir defa mecburi eğitimi 12 yıla çıkardık. Eskiden mecburi eğitim 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimdi. Çocuğu 8 yıl aynı sınıfta tutuyordunuz. Bunun faydalı olmadığını görük. Şimdi 12 yıllık bir mecburi eğitim sistemi var. Umuyorum ki başarılı olacağız.''

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı illerde OSB'lerin hala ticaret sanayi odaları tarafından yönetildiğini dile getirerek, OSB'lerin bölgede faaliyet gösteren sanayiciler tarafından yönetilmesi gerektiğini, Manisa'da bu değişim sırasında tartışmaların yaşandığını, Manisa'da ticaret ve sanayi odalarının da ayrı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,849 µs