En Sıcak Konular

PKK'nın dağdan ineceği tarih

4 Şubat 2013 09:42 tsi
PKK'nın dağdan ineceği tarih PKK'ya silah bıraktırmak için İmralı ile başlatılan sürecin eylem takvimi belirlendi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile İmralı arasında yürütülen görüşmelerde bir takvim belirlendi. Buna göre PKK'nın Mayıs ayına kadar yurtdışına çekilmesi, Eylül ayına kadar da dağdaki militanların silahlarını bırakarak, Türkiye'ye gelişi öngörülüyor. Yeni Şafakta yer alan habere göre  Mayıs-Eylül ayları arasında gerçekleşmesi öngörülen ve başta Kandil olmak üzere Kuzey Irak'taki kamplarda bulunan sayıları 5000-5500 civarındaki PKK militanlarının dağdan indirilmesi, çözüm sürecinin ana unsuru olarak görülüyor.

GÖZLEM GÜCÜ DENETLEYECEK

Sayıları 3500'ü bulan PKK militanlarının 4 kademe şeklinde yurtdışına çekilmesi öngörülüyor. Çekilme süreci, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları, MİT elemanları ve siyasi parti temsilcilerinden oluşacak olan, 'Gözlem gücü' tarafından denetlenecek. Bu arada silahlı mücadeleye bulaşmamış olan PKK militanlarının, adres tespiti yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilmesi seçeneği üzerinde de duruluyor. Silahlı unsurların çekilme sürecinin mevsim şartları dikkate alınmak suretiyle Mart ve Nisan ayında yoğunlaşması ve Mayıs ayında tamamlanması hedefleniyor.

SUÇA BULAŞANLAR BAŞKA ÜLKEYE  

Mayıstan itibaren alt komiteler dağdaki PKK'lıların Türkiye'ye getirilmesi konusunda çalışma yapılacak. İlk aşamada dağa çıkmış ancak silahlı mücadeleye girmemiş olan unsurların Türkiye'ye getirilmesi konusunda çalışma yapılacak. Aktif olarak eylemlere karışmış olan PKK'lıların Türkiye'ye gelişi ya da gelmeden tasfiyesi gibi seçenekler üzerinde duruluyor. Suça bulaşmış silahlı unsurların başta Kuzey Irak olmak üzere bölge ülkelerine dağıtılması ihtimali üzerinde duruluyor.

PKK'dan çözüm açıklaması

Çözüm sürecinde PKK'nın silahlı mücadelede yer almayan unsunlar ile KCK tutukluları konusunda da yasal düzenlemeler yapılacak. KCK tutuklularının dört gözle bekledikleri 4. yargı paketi ise 11 Şubat pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Daha önce yapılan itirazlar üzerine gözden geçirilen pakete son şekli verildi. 4. yargı paketiyle teröre şiddet kriteri getiriliyor. PKK'nın silahlı unsurlarını yurtdışına çekmesi ve beklenen yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi üzerine Mayıs ayının sonunda, kamuoyuna sorunun çözümü konusunda anlaşma umudunun doğduğu yönünde bir açıklama yapılması amaçlanıyor.

Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs