En Sıcak Konular

İşte olası kabine ve koltuğunu kaybedecekler!

23 Temmuz 2007 21:43 tsi
İşte olası kabine ve koltuğunu kaybedecekler! Başbakan Erdoğan'ı şimdi zorlu "kabine belirleme" süreci bekliyor. Yeni transferlerle birlikte bakanlık bekleyenlerin sayısı hayli arttı. İşte muhtemel gelecek ve gidecekler...

Seçimlerden büyük bir zaferle ayrılan AKP’nin Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı zor bir süreç bekliyor. İlk işi TBMM Başkanlığı için partisinin adayını belirlemek olan Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nda da revizyon yapması bekleniyor.

Seçimlerde partisinin kadrolarının önemli bir bölümünü değiştiren Erdoğan'ın seçimlerin ardından yapacağı değişikliklerle de "merkez partisi" imajını güçlendirecek.

Seçimlerden büyük bir zaferle ayrılan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı zor bir süreç bekliyor. İlk işi TBMM Başkanlığı için partisinin adayını belirlemek olan Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nda da revizyon yapması bekleniyor.

EVDE ÇALIŞIYOR

Seçim sonuçlarının açıklandığı dün gece geç saatlere kadar AKP Genel Merkezi’nde kalan ve kutlamaları kabul ederek partisinin kurmaylarıyla değerlendirme yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışmalarına evde devam ediyor. 22’inci dönem milletvekillerinin önemli bir bölümünü aday göstermeyerek kadrolarını yenileyen Erdoğan, yeni çalışma ekibi oluşturup "merkez partisi" imajını güçlendirmeyi hedefliyor.
KABİNEDE BÜYÜK REVİZYON

Milletvekili adayı olmayan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un yerlerine yeni çalışma arkadaşları belirleyecek Erdoğan’ın, Şener’in boşalttığı Başbakan Yardımcılığı görevine İstanbul 2. bölgeden kendisinin hemen ardından aday gösterdiği Ertuğrul Günay’ı getirerek "merkez partisi" imajını güçlendirmesi bekleniyor. Coşkun’un yerine ise Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan’ın getireceği uzun süreden beri konuşuluyor. ASO’nun yeni hizmet binasının açılışı sırasında Çağlayan’ın, Coşkun’un elini öpmesi "devir-teslim töreni şimdiden yapıldı" yorumlarına neden olmuştu.

Erdoğan’ın bu iki ismin dışında kabinede önemli revizyona gitmesi bekleniyor. Çiçek’in TBMM Başkanı adayı olması durumunda, Erdoğan’ı Adalet Bakanlığı için partinin hukukçuları arasında zor bir seçim bekliyor.
Başbakan Erdoğan’ın bunun yanı sıra Kahramanmaraş’ta 1. sıra adayı olarak yerleştirdiği Mehmet Sağlam’ı Milli Eğitim Bakanlığı’na getirmesi de kulislerde konuşulanlar arasında. Hem Hüseyin Çelik’in birçok icraatının mahkemeler tarafından iptal edilmesi hem de Sağlam’ın bu görevi daha önce de yapmış olması ve AKP’nin "kavgalı" olduğu YÖK’ü iyi tanıması Sağlam’ın bu koltuk için adaylığını güçlendiren nedenler arasında.
İçişleri Bakanlığı için de Abdülkadir Aksu yerine Necati Çetinkaya’yı tercih edeceği öne sürülen Erdoğan’ın, diğer bazı bakanlıklarda da değişiklik yapması bekleniyor.

EKONOMİDE ŞİMŞEK DÖNEMİ

Kabine’de olması beklenen en önemli değişikliklerden biri de Gaziantep’ten milletvekili seçilen Mehmet Şimşek’in Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak Ali Babacan’ın yerine getirilmesi. Bu güçlü olasılığa göre aynı zamanda başmüzakereci olan Babacan da Avrupa Birliği’nden Sorumlu Bakan olarak görevlendirilecek.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Merrill Lynch'in Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığından istifa ederek Türkiye’ye gelen Şimşek’in ismi, Merkez Bankası başkanlığı için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderilmiş Çankaya'dan vize alamamıştı. Şimşek’i AKP'nin Kemal Derviş'i olarak tanımlayanlar, Şimşek'in bakan olmasıyla “2. Derviş dönemi başlayacak” yorumları yapıyor.

YENİ ANAYASA’YI KİM HAZIRLAYACAK?

Erdoğan’ı bekleyen başka bir seçim de Meclis'teki komisyon başkanlıklarında olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Anayasa ile sık sık sorunlar yaşayan AKP’nin hedefleri arasında sivil bir Anayasa hazırlamak var. Yeni bir Anayasa hazırlığı içinde olduğu bilinen Anayasa hukukçusu Zafer Üskül’ün değişim projesinin başına getirmesinin planlandığı da dile getiriliyor.

Aktifhaber



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs