En Sıcak Konular

NATO komutanından Mehmetçik'e övgüler

29 Ocak 2013 15:04 tsi
Bosna Hersek'teki NATO Karargahı Komutanı ABD'li tuğgeneral Walter Lord, ülkede Avrupa Birliği'nin Barış Gücü (EUFOR) bünyesinde görev yapan Türk askerlerinin disiplin, profesyonellik ve zekasıyla Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiğini söyledi.

Tuğgeneral Lord, AA muhabirine, Bosna-Hersek'teki güvenlik durumu ve ülkedeki yabancı birliklerin şartlarını değerlendirdi. Bosna-Hersek'te Avusturya'dan sonra en büyük birlik olan Türk askerlerinin, disiplin, profesyonellik ve zekasıyla Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiklerini vurgulayan Tuğgeneral Lord, Saraybosna'daki NATO merkezinde görev yapan Türk subayların her gün yerel savunma görevlileriyle omuz omuza çalışarak, Bosna'nın istikrarı ve sürdürülebirilir güvenliğine büyük katkı sağladıklarını kaydetti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği'nin NATO'nun Bosna-Hersek'teki temas noktası olduğunu anımsatan Tuğgeneral Lord, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği ile sürekli işbirliği içinde olduklarını belirtti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız'ın ülkede bulunan NATO üyesi diğer ülkelerin büyükelçileri ile NATO Karargahı arasında sürekli temas sağlanmasında büyük katkı sağladığını anlatan Tuğgeneral Lord, "Türkiye'nin buradaki Büyükelçisi ile birkaç ay öncesinde NATO üyesi Ülkelerin Büyükelçiler Forumu adlı bir girişim başlattık. Bu kapsamda, bütün büyükelçilerin sürekli olarak toplanması ve Bosna'ya verilecek desteğin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamaktayız" dedi.

Tuğgeneral Lord, ayrıca ülkedeki Türk askerlerinin yürüttükleri çeşitli faaliyetlerle de yerel halka önemli destekler sağladıklarını söyledi.

''Bazıları Bosna Hersek'i AB ve NATO üyesi olarak görmek istemiyor''

Bosna Hersek'te 1992 ile 1995 arasında yaşanan savaşta "birbirine kurşun sıkan" Boşnak, Sırp ve Hırvat askerlerinin, 2005'te gerçekleşen Savunma Bakanlığı reformu kapsamında kurulan Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapmasının önemini vurgulayan Tuğgeneral Lord, "Yaklaşık 16 yıl öncesine kadar birbirine kurşun sıkan, Sırp, Boşnak ve Hırvat askerleri, şimdi Bosna-Hersek'in ortak Silahlı Kuvveleri'nde birlikte görev yaparak, ülkede yaşayan farklı 3 milletin işbirliği içinde yaşayabileceğinin en parlak örneğini veriyor" dedi.

Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri mensubu askerlerin Afganistan'daki ISAF'a katıldığını anımsatan Walter Lord, 1995'e kadar savaş içinde olan ve yardıma muhtaç olan ülkenin, şu anda başkalarına yardım sunar hale gelmesini büyük bir gelişme olarak niteledi.

Bosna-Hersek'te ülkeyi NATO ve AB üyesi olarak görmek istemeyen bazı siyasi liderlerin bulunduğuna işaret eden Tuğgeneral Lord, "Ancak bütün farklı duruş ve düşüncelere rağmen diyaloğa hazır liderler bulunduğu sürece ülkenin gelişmesi mümkündür" dedi.

Bosna'daki 6 büyük partinin liderlerinin 2012'de mart ayında, ülkenin NATO üyeliği Eylem Planı'nın aktif hale gelmesi için en önemli şart olan 63 taşınmaz askeri mülkiyetin, devleti oluşturan 2 otonom yapıdan oluşan ortak devletin kurumu durumundaki Savunma Bakanlığı'na geçirilmesi konusunda vardığı uzlaşının hala teknik anlamda gerçekleşmediğini hatırlatan Lord, "2013'ün Bosna-Hersek'te sözlerden eyleme geçilen bir dönem olmasını ümit ediyorum" dedi.

''Bosna'daki askeri malzemeler facialara neden olabilir''

Bosna-Hersek'te yaklaşık 7 aydır NATO Karargahı'nın başında bulunduğunu anımsatan Tuğgeneral Walter Lord, bu zaman zarfında ülkedeki bütün kışlalara ziyaret düzenleme fırsatı bularak, incelemeler yaptığını dile getirdi.

2013'te ülkede, özellikle savaştan kalma mühimmat ve mayınların günümüzde bile tehdit olduğuna işaret eden Lord, Bosna-Hersek genelindeki depolarda mühimmatın hem NATO standartları hem de diğer temel güvenlik standartları dışında depolandığını kaydetti.

Tuğgeneral Lord, şunları kaydetti:
"Bazı yerlerde yerleşim yerleri ve binaların, mühimmatın bulunduğu depolara çok yakın inşa edildiğini gördüm. Depolardaki potansiyel bir kaza, bir patlama veya yangın, adeta bir insani faciaya neden olabilir. Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri profesyonel ve eğitimli kadrolardan oluşmaktadır ancak mühimmatı depolama konusunda kaynakları sınırlıdır. Bu yüzden ülkedeki siyasi liderleri de bu sorunun çözülmesi için harekete geçmeye davet ediyorum. Olası bir facianın hem insani boyutu olur, hem de siyasiler için bir siyasi facia olur."

''Bosna, sorunlar olsa da NATO ve AB üyeliğine doğru ilerliyor''

Bosna-Hersek'in güvenliği açısından son zamanlarda yerel yetkili kurumların çözemediği bir olay yaşanmadığını hatırlatan Lord, "Bosna, dünyada savaşla hatırlanıyor. ABD'deki arkadaşlarım genellikle burada güvende olup olmamam konusunda sorular yöneltiyor. Ben de bu soruları yanıtlarken, az şaka da olsa, kendimi Bosna'da, doğduğum şehir Philadelphia'dan daha güvende hissettiğimi söylüyorum" dedi.
Lord, Bosna-Hersek'te daha önce bulunan NATO Barış Gücü (SFOR) bünyesinde 2002'de de görev yaptığını hatırlatarak, ülkede her geçen yıl gelişim görüldüğünü ve ülkenin NATO ve AB üyeliğine doğru, zaman zaman siyasi sorunlar yaşansa da, ilerlediğini dile getirdi.

AA



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs