En Sıcak Konular

Necip Fazıl'ın 'Kara Türkler'i kazandı

23 Temmuz 2007 13:02 tsi
Necip Fazıl'ın 'Kara Türkler'i kazandı ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, AK Parti'nin yüzde 46,6 oy oranı ile kazandığı Türkiye'deki parlamento seçiminlerini Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "bir tehdit oluşturmadığı görüldü" şeklinde duyurdu.

Bir önceki seçimde Ak Parti'nin yüzde 34 oranında oy aldığını hatırlatan NY Times, laik kesimin Erdoğan'ı "gizli İslami bir gündemi" olduğu gerekçesi ile cezalandırmasının beklendiğini; ancak AKP'nin 46,6 laik CHP'nin ise sadece yüzde 20,9 oy aldığını vurguladı. 
 
MHP'nin Kürt ayrımcılığı üzerine oynadığı rol ile yüzde 14,3 oy kazandığını dile getiren NY Times, seçim sonuçları ile Erdoğan'ın partisinin Türk demokrasisi için bir tehdit oluşturmadığı mesajının verildiğini belirterek, Ak Parti'nin en az 340, CHP'nin 111, MHP'nin 71 ve bağımsızların 28 civarında milletvekilini meclise göndereceğini açıkladı.

Seçim sonuçlarının açıklanması ile Ankara'daki parti merkezinde bir konuşma yapan Erdoğan'ın, Türk ulusunun Ak Parti'yi toplumun merkez gücü olarak gördüğünü söylediğini aktaran NY Times, kendisine oy vermeyen seçmenlerin mesajını da aldığını ve farklılığın demokratik hayatın bir zenginliği olduğunu dile getirdiğini kaydetti.

Gazete, Türkiye'de dört hükümet deviren ordunun tepkisinin nasıl olacağının ise henüz bilinmediğini ifade etti.

Türkiye'deki laiklik endişelerinin aslında bir sınıf mücadelesinden kaynaklandığını kaydeden NY Times, "Geleneksel, kırsal, dindar Türkler hep bir alt sınıf olarak görülüyordu" ifadesini kullandı. Yazıda ünlü Türk şairi Necip Fazıl Kısakürek'in bu grubu "kara Türkler" olarak nitelediği hatırlatıldı.

Ancak 1980'den sonra kırsal kesimde yaşayan çok sayıda kişinin şehirlere taşındığını belirten gazete, bu göçün de yeni bir İslami orta sınıf oluşturduğunu kaydetti. Bu yeni sınıfın nisan ayında da yargının, ordunun ve elit bürokratların elinde olan Cumhurbaşkanlığına göz diktiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı adayı gösterilen Abdullah Gül'ün eşinin başörtülü olduğunu kaydeden NY Times, bunun bazı kesimler tarafından "tehdit" olarak algılandığını; bazıları için ise demokratik bir tercih olarak görüldüğünü kaydetti.

Gazete, seçimlerin aynı zamanda Erdoğan'ın ekonomik performansı için bir referandum özelliği de taşıdığını ifade etti.
 
Zaman



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,110 µs