En Sıcak Konular

Başkent gaz gitti ek zam riski bitti

29 Ocak 2013 09:23 tsi
Başkentgaz özelleştirmesinde 1 milyar 162 milyon dolarlık teklife ulaşılması, BOTAŞ’ın 700 milyon liralık vergi borcunu garantiye aldı.

Aksi halde ya ek vergiler ya da doğalgaza yeni zam zorunlu olacaktı.

Başkentgaz özelleştirmesinde 1 milyar 162 milyar dolarlık teklife ulaşılması, BOTAŞ'ın 700 milyon liralık vergi borcunu garantiye aldı. Aksi halde ya ek vergiler ya da doğalgaza yeni zam zorunlu olacaktı
 
Ankara'da dağıtım yapan Başkentgaz'ın 1 milyar 162 milyon dolar bedelle özelleştirilmesi bu yıl yaşanabilecek yeni bir vergi zammı ya da doğalgaz zammının önünü kesti. Özelleştirmeden elde edilecek gelirin 700 milyon lirası "vergi" olarak bütçeye gireceği için Maliye'nin hazırladığı "kötü senaryo" şimdilik rafa kalktı.
 
Bakan Şimşek açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçe gelir hedeflerini açıklarken, vergideki 700 milyon liralık ilave gelir rakamını BOTAŞ'ın aynı tutardaki vergi borcunu bu yıl ödeyeceği varsayımına dayandırdıklarını açıklamıştı. Şimşek, yıllardır ödenmeyen borcun, doğalgaza yeni bir zam yapılmadan nasıl ödeneceği yönündeki sorularımıza, "Merak etmeyin BOTAŞ doğalgaza zam yapmadan borcunu ödeyebilecek. Biraz bekleyin" cevabını vermişti.
 
BOTAŞ ve Hazine'ye gidecek

Şimşek'in formülünün özelleştirmesi olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre Başkentgaz'ın yüzde 100'ünün satışından elde edilecek gelirin yaklaşık 700 milyon doları (yaklaşık 1,2 milyar lira) Başkentgaz'ın BOTAŞ'a olan borçları ile Hazine'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi adına üstlendiği kefaletler kapsamında yaptığı borç ödemelerine gidecek.
 
1 milyar lira peşin gelecek

BOTAŞ, özelleştirmeyle birikmiş alacağını tahsil ederken Maliye'ye olan 700 milyon liralık vergi borcunu kapatacak. İhaleyi kazanan Torunlar Gıda, ihale tutarının yarısını peşin geri kalan yarısını ise iki taksitte iki yılda ödeyeceği taahhüdünde bulundu. Dolayısıyla 581 milyon dolarlık peşin kısmı bu yıl içinde tahsil edilirse BOTAŞ'ın ödemesi sürpriz yaşanmadan gerçekleşmiş olacak.

Vergi artışını öngörmüyor

Maliye Bakanı Şimşek, BOTAŞ'ın vergi borcunu ödeyememesi ve diğer vergi gelir hedeflerinde de sorun yaşanması halinde ortaya çıkacak açığın ilave vergilerle kapatılması gerekebileceğini işaret ederken, ancak böyle bir ihtimali görmediğini belirtmişti. İhaleyi kazananın taahhütlerini yerine getirememesi halinde Maliye bütçeye yazdığı 700 milyon lirayı ya vergi artırarak ya da giderleri kısarak gerçekleştirecek.

bugün



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,272 µs