En Sıcak Konular

Şii lider Caferi: Sınır ötesi operasyon sorunu çözmez

23 Temmuz 2007 13:21 tsi
Şii lider Caferi: Sınır ötesi operasyon sorunu çözmez 
IRAK eski başbakanı, Şii lider İbrahim El Caferi, Türkiye'nin PKK'lı teröristlere karşı olası sınır ötesi operasyonunun sorunu çözmeyeceğini, diyalog yoluna gitmesinin daha yararlı olduğunu söyledi.

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Hükümeti’nin Başbakanı Neçirvan Barzani’nin davetlisi olarak Erbil’e gelen Irak eski başbakanı Dr.İbrahim El Caferi, ‘Kürdistan Bölge Başkanı' Mesut Barzani ile görüştükten sonra Erbil’deki bölgesel Kürt Parlamentosu’ndaki özel oturumuna katıldı. Bölgesel Kürt Parlamentosu ile Irak Temsilciler Meclisi arasındaki ilişkiler, Kerkük referandumu, federalizm ve Irak Anayasası’nda yapılması planlanan değişiklikler ve petrol yasası sorunu gibi konuların değerlendirildiği oturum sonrası, Şii lider Caferi ve Kürt Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü basın toplantısı yaptı. Kürdistan Yurtsever Birliği’ne ait Pukmedia isimli internet sitesinin haberine göre, Adnan Müftü, Kürtler’in Bağdat Hükümeti ile petrol yasası konusunda sorunu olmadığını belirterek, “Bizim Bağdat ile petrol yasasının parlamentoya sunulmasında bir sorumunuz yok. Çünkü Bölgesel Kürt Hükümeti ile Bağdat arasında bu konuda uzlaşmaya gidildi. Biz, üzerinde anlaştığımız yasa metnine mutabıkız, ancak sonradan yapılan değişiklikleri kabul etmeyiz'' dedi.
     
Şii lider İbrahim Caferi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin olası Kuzey Irak operasyonuna ilişkin olarak, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki sorunların, askeri güç kullanılarak çözüme kavuşturulacağına inanmadıklarını belirterek, “Komşu ülkelerden Irak’ın herhangi bir bölgesine sınır ötesi operasyon düzenlemesi kesinlikle kabul edilemez. Egemenliğimize ve güvenliğimize müdahaleye yol vermeden komşuluk ilişkilerimizin karşılıklı saygı içerisinde kalmasına önem veriyoruz sorunlar varsa bunların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz'' dedi.
     
Amerika’nın Irak eski Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın Kerkük sorununun çözümü ve 140.maddenin uygulanması için Birleşmiş Milletlerin devreye girmesi gerektiği önerisinin hatırlatılması üzerine Adnan Müftü bu görüşe karşı olduklarını, bunun Irak'ın iç sorunu ve anayasada kapsamının belirlendiğini söyledi. Müftü, “Bu sorun, dışardan değil, içerden çözülür. Kerkük yerine Kürt sorununun Birleşmiş Milletler’e gitmesini istiyoruz'' diye konuştu.

milliyet



Bu haber 219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs