En Sıcak Konular

AKPM: Türkiye'de özgür bir seçim yapıldı

23 Temmuz 2007 13:10 tsi
Genel seçimi izlemek üzere Türkiye'de bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyetinin başkanı Belçikalı Parlamenter Luc Van den Brande, Türkiye'de özgür bir seçim yapıldığını, parlamentodaki temsil oranının bir önceki seçime kıyasla daha

Brande, başkanlık ettiği AKPM heyetinin çalışmalarını tamamlamasının ardından Ankara Swissotel'de düzenlediği basın toplantısında, genel seçimi izlemek üzere Türkiye'de bulunmalarının çok sıradan ve normal olduğunu, bunun tüm ülkelere uygulandığını söyledi.

Van den Brande, "Oylama sürecinin çok iyi organize edilmiş bir süreç olduğunu ve profesyonelce idare edildiğini" belirterek, bunun Türkiye'deki demokrasi geleneğinin ne kadar köklü olduğunu gösterdiğini söyledi.

Seçime katılım oranının da geçen seçime oranla yüksek olduğunu gördüklerini söyleyen Van den Brande, bunun da seçmenlerin demokratik sürece güvenini teyit ettiğini kaydetti.

Van den Brande, sandık başında da iyi niyetin hakim olduğunu kaydederek, "Seçimi çok olumlu gözlemlediklerini" söyledi.

Seçimin özgür ve adil olmasının önemini vurgulayan Van den Brande, "Bunun bir hissiyat olmadığını ve bu konuda kanıtlarının bulunduğunu" söyleyerek, "Türkiye'de gerçekten çok özgür bir seçim yapıldı" diye konuştu.

TEMSİL SORUNU

AKPM'nin Türkiye'deki yüzde onluk seçim barajına ilişkin değerlendirmesini de aktaran Van den Brande, Türkiye'dekinin Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında en yüksek seçim barajı olduğunun altını çizdi

"Bunun istikrar sağlayacak biçimde sona erdirilmesi gerekiyor" diyen Van den Brande, "Gerçekten parlamentodaki temsil oranlarını azaltıyor, bunun çok acil biçimde değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

"Bir önceki seçimde seçmenlerin yüzde 45'inin mecliste temsil edilmediğini" belirten heyet başkanı, "Genel olarak sonuca baktığımız zaman, gerçekten önemli bir nokta var ki, yeni parlamentoda temsil oranları bir öncekine kıyasla çok daha yüksek olacak" dedi.

AKPM heyeti olarak, temel endişelerinin seçimlerin adil ve özgür şekilde yapılması ve mecliste gerçek bir temsil oranının sağlanması olduğunu yineleyen Van den Brande, "Bu açıdan bakıldığında Türkiye'de gerçekten çok önemli bir gelişmenin kaydedilmiş olduğunu gördüklerini" söyledi.

hürriyet



Bu haber 179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,218 µs