En Sıcak Konular

Birgül Ayman Güler: Pişman değilim

24 Ocak 2013 16:34 tsi
Birgül Ayman Güler: Pişman değilim Sözleriyle CHP'de istifa depremine yol açan CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, suskunluğunu bozdu.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ''Benim ırk gibi bir perspektifim yok. Kafasında ırk perspektifi olanların yanlış anlaması bu'' dedi.

Güler, Genel Kurul'da sarf ettiği,''''Türk ulusuyla Kürt milliyetini bana eşit gördüremezsiniz'' ifadesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Güler, gazetecilerin, konuşmasının CHP'de krize yol açtığı ve CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat'ın bu nedenle istifa ettiği yönünde iddiaların sorulması üzerine, konuşma yaparken Fırat'ın Genel Kurul salonunda olduğunu ifade ederek, ''Buna bağlı kararı olacağını hiç sanmıyorum. Beni aramadı, akşam çıkarken herhangi bir şey demedi'' dedi.

''Fırat konuşmanıza bir tepki gösterdi mi?'' sorusuna Güler, ''Hayır'' yanıtını verdi.

Güler, gazetecilerin, ''CHP'de çatlak mı var?'' sorusuna, ''hayır'' karşılığını vererek, AK Parti'lilerin kendilerini değil, hep CHP'yi konuştuklarını söyledi. Güler, şunları kaydetti:

''CHP'yi konuşmayı seviyorlar, ben de onlar için konuşayım. Çok önemli bir şey var. AKP Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na vatandaşlık maddesini değiştirme yönünde bir teklifte bulundu. Orada Türk vatandaşlığını sildi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını tercih etti. Bunu daha önceden yazdım, söyledim ama ilgi çekmedi ne yazık ki. AKP seçmenine duyurmak istedim özellikle. 'Çok büyük bir siyasal değişiklik var, iktidar partisi, oy verdiğiniz parti bunu yapıyor. Lütfen sorun ve siz de söyleyin. Razı mısınız, değil misiniz?' AKP'nin öncelikle bu bilgilendirmeyi hem kendi içinde hem kendi dışında yapması lazım.''

-''Türk kavramı bir ırkı anlatmaz''-

''Konuşmanız ırkçılık olarak nitelendirildi, bunu kabul ediyor musunuz?'' sorusuna da Güler, şu yanıtı verdi:

''Katiyen kabul etmiyorum. Çünkü Türk kavramı bir ırkı ya da etnisiteyi anlatmaz. Yüz yıla yakın zamandır Türk kavramı anayasada yazılı olan ulusal vatandaşlığın adıdır. Öyle ki bizde Musevi inancına sahip, Süryani inancına sahip, Boşnak ya da Kırmançe, Zaza çok farklı etnik kökenlerden ve hatta Müslüman, gayrimüslim insan Türk vatandaşı kimliğiyle yaşar ve yüz yıla yakın süredir şunu ararız, 'devlet etnik ve inanç bakımından kör olsun.' Böylece etnik elbiselere sıkışmayalım, özgürleşelim. Ne yazık ki Diyanet İşleri Başkanlığı itibariyle bakın belli bir mezhepe sıkıştı. Bazı uygulamalar itibariyle bakın orada burada hemşehricilik, etnikçilik, ırkçılık bence bu. Türk vatandaşlığı kavramı bütün bu farklılıklara karşı körleşmek, özgürleşmek anlamına gelir. O nedenle 'Türk ulusu, Kürt milliyeti' diye bilimsel kavramları kullandım. Biraz soğukkanlı düşünmek ve gerçekten bilimsel kavramlarla düşünmek zorundayız. Yaşamımız biçimleniyor, kimin ne yaptığı belli değil. Irkçılık biçimindeki o değerlendirmeyi iki tür nitelendirebilirim ya cahildirler ya da kötü niyetli.''

-''Niye pişman olayım''-

Güler, ''Tepki var, sözlerinizden ötürü pişman mısınız?'' sorusu üzerine, bunu anlamadığını ifade ederek, ''Niye pişman olayım. Şöyle gazetelerin başlıklarına bakıyorum Türkler, Kürtler eşit değildir yazıyor'' dedi.

''Eşit midir?'' şeklindeki soru üzerine Güler, ''Türk bir ulusun adıdır, Kürt bir milliyetin adıdır. Ne demek, kişi olarak 'midir' diye sormak. Bu ayıp soru. Uluslaşma süreci bakımından büyük kaynaşma var. Tartışma bu değil. İnsan ve birey düzeyinde tartışma değil. Bu ilkelliktir, ırkçılık asıl budur'' diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu ile görüştünüz mü?'' sorusuna Güler, ''hayır'' karşılığını verdi.

''Görüşmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine Güler, ''Neden'' diye sorarak, CHP'nin parti programında, ''ulusal devletten yanayız, etnik kimlik şereftir hiç kimse tarafından inkar edilemez, yok sayılamaz. Asimilasyona hayır, entegrasyona evet'' ifadelerinin yer aldığını söyledi.

Konuşmasını twitterden mesaj atarak değil, Meclis kürsüsünden yaptığını anımsatan Güler, Salih Fırat'ın istifasının arkasında bir baskı olup olmadığı sorusu üzerine ''Katiyen hayır'' diye konuştu.

Gazetecilerin, İmralı sürecine Kılıçdaroğlu'nun da destek verdiği bir dönemde açıklama yaptığını ifade etmeleri üzerine Güler, şunları söyledi:

''Ben de destek veriyorum. Ama siz bana 'sus' çağrısı yapıyorsunuz. Destek vermek, susmak anlamına gelmez ki. Bütün bu süreç içerisinde ben diyorum ki, bu Kürt sorunu ya da kimilerine göre Türk sorununa ilişkin formüller geliştiriliyor. Bu formüllere ilişkin hepimiz konuşmak zorundayız. Hepimiz susarak, çözümü kime havale ediyoruz. Bu algıyı değiştirmek gerekiyor. Bu, 'aman aman süreç var, sus sus'' tavrı antidemokratik bir tavır, doğru bir tavır değil.''

Güler, ''Bütün kimlik farklılıklarını entegrasyon hedefi doğrultusunda yaşatacağız. Benim söylediğim bundan ibaret. Ulusal devlet, yani Türk vatandaşlığına dayanan devlet, bunun için de devletin tüm etnik kimliklere, inançlara kör olduğu bir yapı'' diye konuştu.

-''Söylediğim sözü çok uzun zamandır söylüyorum''-

Güler, kendisine dünkü konuşması nedeniyle destek verenlerin de ''Ne diyorsun böyle'' diyenlerin de bulunduğunu söyledi. Güler, ırkçı, faşist, kafatasçı kelimeleri seven bir zümrenin oluştuğunu, her önüne gelene böyle denildiğini belirterek, bu tür tepkilerin de olduğunu anlattı.

''Sözleriniz yanlış anlaşıldı diyor musunuz?'' sorusuna Güler, ''Hayır. Söylediğim sözü, çok uzun süredir söylüyorum, yazıyorum. Ama ilginç şekilde kulaklar duymuyor. Etnik kimliklerin üzerine yürüyen bir süreç var. O sürecin içinde, ben de parti programımı, bilimsel dayanaklarımı ve güncel siyasetteki tartışmaları söyledim'' karşılığını verdi.

Güler, ''Türk ulusuyla Kürt milliyetini bana eşit gördüremezsiniz'' sözlerini bilerek mi seçtiğine ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

''Gözün, Kürt, Türk ve eşit değildiri seçti. Ben, gözün ulusu ve milliyeti seçsin diyorum. Türk ulusu, Kürt milliyeti, çok bilinçli kullanıyorum, bunlar bilimsel şeyler. İnsan topluluklarının üç formu olduğu kabul edilir. Klan kabile toplumu, milliyet toplumları, ulus toplumları. Bu aynı zamanda gelişme süreci. Klan kabile, kan bağına dayanır. Milliyetler biraz daha onun üzerine, kan bağı olmasa da birbirine yakın kesimlerin, iktisadi işbirliği yaptığı daha büyük toplumlar. Bir de uluslar vardır, kapitalizmle beraber doğan. O da kan ve inanç bağlarını aşıp, iktisadi zemin üzerinde insanları bir araya getiren. Tarihsel formlar bunlar. Bizim ülkemizin toplumu açısından, ulus formu Türk ulusu biçiminde oluşmuş durumda. Biz hem gayrimüslim hem Müslim Türk vatandaşlarına sahibiz. Hem Boşnak hem Kürt hem Ermeni kökenli, Zaza, Musevi, say sayabildiğin kadar. Bunların toplamına Türk vatandaşı diyorsun. Buradan ortak gelecek kuruyorsun. Benim ırk gibi bir perspektifim yok. Kafasında ırk perspektifi olanların yanlış anlaması bu. Meselelere kendisi ırkçı, etnikçi bakanlar, bir yansıtma özelliği, galiba kendisine karşı olana bu sıfatları yakıştırıyorlar. Türkiye'de yıllardır böyle gidiyor.''



-''Omurgaya uygun olmak şartıyla''-

Güler'e, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın ''Irkçı yaklaşımın somut bir örneği olarak görüyorum'' değerlendirmesi de soruldu.

Bozdağ'ın böyle eleştirmesinin çok anlamlı olduğunu belirten Güler, AK Parti'nin Türk vatandaşlığından vazgeçtiğini, ''Bizi birleştirecek olan Müslüman kimliğimizdir. Türk ve bütün diğerleri, ırkçı sözlerdir'' dediğini, ümmet toplumu istediğini, Türk vatandaşlığı üzerine kurulu ulusal devleti reddederek, dini devlet için toplumsal zemini kurma fırsatı bulduğunu savundu.

Parti içinde gruplaşma olduğuna yönelik değerlendirmeler üzerine Güler, ''Şöyle görüyorum: Bizim partimizde, bir kitle partisi olarak çok görüş olsun. Var. Hatta bu görüşler örgütlensin, kanat kanat olsun. Buradaki büyük sorun şu: Kanatlar canlıyı uçurur ama omurgası varsa. Omurgamız ne? Bizim partimizin omurgası, çoktan Kemalizm ve sosyal demokrasi olarak tanımlandı. Bu omurgaya uygun aynı şeyleri söylemek zorunda değiliz. Ama bu omurgaya uygun olmak şartıyla, farklı şeyler söyleyebiliriz. Bu çok da verimli olabilir'' diye konuştu.

Güler, konuşmasının yanlış anlaşılmasının kendisinden değil, yerleşen yanlış değerlerden kaynaklandığını kaydetti. AA 

Bu haber 1,145 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,112 µs