En Sıcak Konular

Mumcu davasında zamanaşımı bugün doluyor

24 Ocak 2013 14:36 tsi
Mumcu davasında zamanaşımı bugün doluyor 20 yıl önce bugün suikast sonucu öldürülen Yazar Uğur Mumcu davasında bugün zamanaşımı süresi doluyor

24 Ocak 1993'te arabasına yerleştirilen bomba sonucu hayatını kaybeden Gazeteci yazar Uğur Mumcu dosyası bugün zamanaşımına uğrayacak.

20 yıl önce bugün öldürülen Uğur Mumcu, 90'lı yıllarda çok sık yaşanan faili meçhul cinayetler arasında yerini aldı. Cinayetten sonra umut operasyonu adı ile çok sayıda kişi gözaltına alınmış, bu kişilere cinayetle ilgisi tespit edilemediği halde örgüt kurmak ve üye olmaktan dava açılarak ceza verilmişti.

Ergenekon Davası sanıklarından Ümit Oğuztan, iddianamede yer alan ifadesinde, Mumcu'nun seri numarası silinmiş ve şu an Irak Devlet Başkanı olan Kürdistan Demokratik Partisi lideri Celal Talabani'ye götürülen silahlarla ilgili araştırması nedeniyle öldürüldüğünü iddia etmişti.

UMUT OPERASYONU

17 Ocak 2000 tarihinde Beykoz'da bir hücre eve yapılan Hizbullah baskını sonrasında operasyonlar derinleştirildi. Sonraki günlerde gözaltına alınan Yusuf Karakuş ve Abdülhamit Çelik'in ifadeleri kapsamında çeşitli bulgular elde edildiği iddia edildi fakat 6 Mayıs 2000 tarihinde gözaltına alınan sanık Yusuf Karakuş'un, Umut Operasyonu başlamadan 34 gün önce (3 Nisan 2000 tarihinde) önce dağa kaçırıldığı, yaklaşık bir ay gayri resmi olarak gözaltında tutulup ağır işkenceler uygulandığı ve ölümle tehdit edilerek sorguya çekildiği öğrenildi.

Yusuf Karakuş'a ezberletilen senaryonun ardından Umut operasyonu 6 Mayıs 2000 tarihinde başlatıldı ve Yusuf Karakuş, Selam Gazetesi'nin sahibi Hasan Kılıç, Yazıişleri Müdürü Mehmet Ali Tekin, Ankara Temsilcisi Talip Özçelik, Dağıtım Müdürü Abdulhamit Çelik ve Mehmet Şahin'in bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı ve tutuklandı.

MUMCU CİNAYETİNİN OLDUĞU GÜN EVLENEN KİŞİ SANIK OLDU

Sanıklardan Abdulhamit Çelik'in eşi Tuba Çelik, 5 Mayıs 2000'de sabah namazına uyandıkları sırada evden alınan eşinin tutuklanma sebebini gazetelerden öğrendiğini ve Uğur Mumcu meselesinden dolayı tutuklandığını öğrenince çok şaşırdığını çünkü Uğur Mumcu'nun öldürüldüğü gün düğünlerinin olduğunu ifade ediyor.

Umut operasyonu davası 17 Ocak 2013'te sonuçlandı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi; Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu, çok sayıda olayı kapsayan ''Umut'' operasyonuna ilişkin açılan ve Yargıtay'ın bozma kararından sonra tekrar görülen davada 3 sanığı ''yasadışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu'' örgütünü kurmak ve yönetmek suçundan 12 yıl 6'şar ay, 5 sanığı ise aynı örgüte üyelikten 6 yıl 3'er ay hapse mahkum etti.

ZAMANAŞIMI

Uğur Mumcu suikastin failleri olarak yıllarca İslami hareketler hedef gösterilse de Mumcu'nun öldürülmesinde Ergenekon izleri bulunmuştu. Ergenekon Davası sanıklarından Ümit Oğuztan, iddianamede yer alan ifadesinde, Mumcu'nun seri numarası silinmiş ve şu an Irak Devlet Başkanı olan Kürdistan Demokratik Partisi lideri Celal Talabani'ye götürülen silahlarla ilgili araştırması nedeniyle öldürüldüğünü iddia etmişti.

Mumcu'nun ölümünden sonra dönemin Başbakanı Süleyman Demirel bu cinayeti çözmenin devletin namus borcu olduğunu söylemişti. Uğur Mumcu ölümünden önce yolsuzluklar, terör sorunu, MİT ve Öcalan'ın bağlantısı gibi konularda çalışıyordu.

Mumcu cinayetinin işlendiği sırada yürürlükte olan ve 1 Haziran 2005'te yürürlükten kalkmasına rağmen, sanıklar lehine hükümleri halen uygulanan eski Türk Ceza Kanunu'na göre yeniden dava açılması, dava tefriki durumlarında, zamanaşımı süresi, normal sürenin yarısı olarak arttırılıyor. Bu yüzden, mevcut dosyanın sanıkları için zamanaşımı süresi haklarında dava açıldığı için 24 Ocak 1993 tarihinden itibaren 30 yıla çıktı. Yani bu sanıklar için zamanaşımı 24 Ocak 2023'te dolacak.

AİHM'in son dönemde verdiği kararlar da hayat hakkı ihlali olaylarına karışan kamu görevlileri açısından zamanaşımı süresinin söz konusu olmadığı yönündeydi. Bu yüzden Mumcu cinayetine karışan bir kamu görevlisi varsa, hakkındaki zamanaşımı süresi hiçbir zaman dolmayacak.

Ancak kamu görevlisi olmayan diğer olası sanıklar için zamanaşımı süresi, cinayetin üzerinden 20 yıl geçtiği için, bugün dolacak.

Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs