En Sıcak Konular

CHP AKP’nin, MHP DTP’nin ana muhalefeti!?

23 Temmuz 2007 11:24 tsi
CHP AKP’nin, MHP DTP’nin ana muhalefeti!? Olası AKP-MHP yakınlaşması, Bahçeli’nin keskin yüzünü DTP’ye dönmesine sebep olabilir. Bu incelikli bir denge gerektiriyor. Kriz üretebilecek konularda AKP’ye destek verecek MHP, durumu tabanına izah için DTP’ye sertleşebilir! CHP

Yeni Meclis tablosu 4 partili bir mimari sunuyor. Ancak bunları ‘sıralı’ partiler olarak görmek çok doğru değil. Yani iktidar dışındaki partilerin muhalefet ve denetleme görevi yaptıkları, her biri en kısa sürede iktidara aday ve buna hazır, her birinin Türkiye’nin tümü için genel politika alternatifleri olduğunu söylemek zor.

Örneğin bağımsızlarla TBMM’de yer alacak DTP kökenli milletvekillerinin hali hazırda seçim bölgeleri dışında anlamlı bir politikaları olmadığı gibi, söylemleri açısından da bölgenin politik durumuna yine politik bakış anlamına gelen, özgürlükler, ifade hürriyeti, insan haklarını aşan ve ‘nitelikli’ bakışı bulunmuyor.

Keza bu vekillerin grup kurarak TBMM’de daha önce yaşamış ama toplumsal hafızada yer etmiş gerginlikleri tazeleyeceği yolunda kaygılar da var. Kendilerinin beyanı bu önde olmasa da bu bir vaka.

İstisnai olarak CHP’nin belli bir süre-konjontürel bir değişiklik olmazsa-kendine içine döneceği büyük bir kestirme sayılmamalı. Yani yaptığı muhalefet iyi midir kötü müdür ayrı bir tartışma konusu ama bir süre bu görevini hakkıyla yapabileceği de şüpheli.

Buna rağmen TBMM’nin matematiksel şablonu CHP’yi AKP’ye en yakın çoğunluk olarak takdir ettiğinden, ana muhalefef olarak AKP’nin eleştirisi yine-zamanla-CHP’de odaklanacak.

MHP: Kriz istemem ama her zaman değil!

MHP ve DTP’nin TBMM Genel Kurul salonununda bir arada oturacak olması dahi şüphe uyandırmakta ama burada şöyle bir yumuşama olabilir. DTP ağızlarının söylemleri genel olarak “aynı hataların tekrarlanmayacağı”, MHP’nin ise keskin yüzünü uzun zamandır törpülediği yorumu-ki doğru sayılmalı.

Zira Devlet Bahçeli uzun zamandır terör gibi hassas bir konunun zirve yaptığı anlarda bile tabanına sakinlik tavsiyesinde bulundu ve bunu başardı-elbette yakınlaşma olmasa bile iki grubun makul bir düzleme çekebilir.

Fakat bunun tersi de mümkün. Ve az ihtimal de değil. Burada AKP faktörünü çerçeveye eklemek lazım. AKP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimi, anayasa paketi, referandum, TBMM Başkanı seçimi konularında daha yeni Meclis’in ilk günlerinden başlayan sıcak bir yaklaşımı MHPye yöneltmesi ve karşılık bulması çok mümkün.

Aynı önermeyi CHP-MHP için yapmakta zorluk yok ama başka dengeler mevcut. O da MHP tabanının sol partileler yakınlaşmaya artık o kadar sıcak bakmadığı.

Öyle ki seçim öncesi CHP ile olası birk koalisyon ihtimali parti teşkilatına hakim olan “yine sol partilere değnek mi olacağız” düşüncesinin belki sandığa da yansıdığını söylemek lazım.

İşte teknik konularda gelişebilecek AKP-MHP yakınlığı, ülkücü tabanın reaksiyonunu dengelemek için partinin keskin yüzünü DTP’ye çevirmesine neden olabilir.

Bu da genel olarak Türkiye ile ilgili konulurda ortak bir zemin bulabilecek MHP ile AKP yakınlaşmasının parti seçmeni nezninde telafisi için terör ve DTP tutumlarına karşı MHP’yi daha sert bir çizgiye çekebilir. Bu hal aynı zamanrda AKP’nin de eleştirisi olabilir!
www.iyibilgi.com



Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,311 µs