En Sıcak Konular

HSYK'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na kınama

23 Ocak 2013 13:48 tsi
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, HSYK ve hakim ve savcılara yönelik açıklamalarına yanıt geldi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) yapılan açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyaseti siyasetçilerle yapması ve yargı organlarını bu ortamlara katacak açıklamalardan kaçınması istenerek, ''Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu, HSYK'yı ve birbirinden değerli hakim ve savcılarımızı hedef alan sözlerinden dolayı kınıyoruz'' denildi.

HSYK'dan yapılan açıklamada, dün bir gazetede yayınlanan haberden yola çıkarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, HSYK ve hakim ve savcılara yönelik ''mesnetsiz beyanlar''da bulunduğu, bu nedenle açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Balyoz davasında verdiği tahliye kararlarıyla gündeme gelen Hakim Oktay Kuban ile ilgili gazetede yer alan iddialar konusunda daha önce değişik vesilelerle açıklamalar yapıldığı, yazarın konuyu iki yıl sonra yeniden maksatlı bir şekilde gündeme getirmesinin kamuoyunun takdirine bırakıldığı kaydedildi.

Açıklamada, habere konu edilen hakimin 2009 yılında meydana geldiği söylenen tehdit olayını kendisine destek veren eski Kurul döneminde neden açıklamadığı, tehdit edenlerle ilgili neden yasal yollara başvurmadığı hususlarının mutlaka izah edilmesi istenerek, şöyle denildi:

''Sayın hakimin, iddia olunduğu gibi tehdit edilmiş ise mutlaka bu hususları kamuoyu ile paylaşması ve yasal gereğine tevessül etmesi beklenmektedir.

Söz konusu hakimin Mart 2010 tarihinde verdiği dilekçenin neden yaz kararnamesinde işleme konulmadığı eski Kurul tarafından cevaplanması gereken bir konu olup, Kurulumuz 'Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 23. maddesindeki atama taleplerinin bir yıl süreyle geçerli olduğu' hükmü gereğince dilekçe tarihinden sekiz ay sonra çıkardığı kararnamede ilgilinin talebini yerine getirmiştir.

Sayın Kılıçdaroğlu'nun kendileri de hukukçu milletvekilleri ve danışmanları da çok iyi bilmektedirler ki Anayasamızın 138 ve 139. maddelerine göre bağımsız şekilde görev yapan hakim ve savcılarımızın bu görevlerini yerine getirirken hiç kimseden emir ve talimat almaları söz konusu değildir.''

-Kılıçdaroğlu'na kınama-

Somut olayla ilgili yürütülen bir soruşturma ve mahkeme tarafından verilmiş kararlar bulunduğu hatırlatılan açıklamada, ''Savcılık ve mahkeme kararlarının uygulanması sırasında kolluk tarafından ihlaller yapılmış ise bunun gereğinin Cumhuriyet savcılarınca, hakim ve savcılar tarafından ihlaller yapılmışsa bunun gereğinin de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca yerine getirileceği açıktır'' denildi.

Açıklamada, Anayasa'nın 138. maddesinin açık hükmüne rağmen Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının üzüntüyle karşılandığı belirtilerek, şöyle denildi:

''Cumhuriyet Halk Partisi'nin Sayın Genel Başkanından, siyaseti siyasetçilerle yapmasını ve yargı organlarını bu ortamlara katacak açıklamalardan kaçınmasını beklemekteyiz.

Son olarak belirtmek gerekir ki gerekçeleri kendileri tarafından da çok iyi bilinen ve kendilerine değişik vesilelerle yanıtlar verilen bazı köşe yazarlarının dayanaktan ve gerçeklikten yoksun iddialarını, hiç sorgulamaksızın sahiplenen ve açıklamalarda bulunan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu ve birbirinden değerli hakim ve savcılarımızı hedef alan sözlerinden dolayı kınadığımızı belirtir, konuyu kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunarız.''

-Avukatların tutuklanması-

Bu arada yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanan avukatlara da değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Yargının vazgeçilmez üç ayağından biri olan avukat meslektaşlarımızın tutuklanmış olması üzüntü verici olmakla birlikte, neyle suçlandıklarını ve dosya içeriğini bilmeden bu konuda yorum yapılmasının da doğru olmadığı açıktır. Hiçbir kimlik ve görev kanunlar önünde eşit olan insanlara suç işleme imtiyazı vermemelidir.''

AA

Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,658 µs