En Sıcak Konular

Hanedan mensupları için yapılmıştı

23 Ocak 2013 12:26 tsi
Galatasaray Üniversitesi'nin dün çıkan yangında zarar gören tarihi ahşap binası, Osmanlı Hanedan mensuplarının kalması için yapılmıştı.

Profesyonel turist rehberi Saffet Emre Tonguç, aralarında Galatasaray Üniversitesinin tarihi ahşap binasının da bulunduğu Feriye Sarayları'nın, Osmanlı Hanedan mensuplarının kalması için 1872 yılından sonra Balyan ailesi tarafından yapıldığını bildirdi.
 
''İstanbul Hakkında Her Şey'' ile ''Boğaz Hakkında Her Şey'' kitaplarının yazarı, Oprah Winfrey, Colin Powell, Madeleine Albright ve Calvin Klein'ın da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü isimlere rehberlik yapan Saffet Emre Tonguç, AA muhabirine son olarak Galatasaray Üniversitesi olarak kullanılan binanın tarihi hakkında bilgi.
 
Tonguç, Osmanlı hanedanının 400 yıl boyunca Topkapı Sarayı'nda yaşadığını, 1856'da Dolmabahçe Sarayı, 1872'de de Çırağan Sarayı'nın inşa edildiğini belirterek, hanedan mensuplarının sayısı artınca ve bu saraylar yetmeyince Feriye Sarayları'nın yapıldığını anlattı.
 
Yangın sıçramadan söndürüldü
 
Halifeliğin kaldırılmasıyla boş kalan binanın 1967-1992 yılları arasında Galatasaray Lisesi olarak kullanıldığını, daha sonra üniversiteye devredildiğini anlatan Tonguç, ''Tehlike ucuz atlatıldı. Yangın, şükürler olsun, restorasyonu yeni biten Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi'nin türbesine, Yıldız Sarayı girişindeki Küçük Mecidiye Camisi'ne, Denizcilik Okulu'na ve Kabataş Erkek Lisesi'ne sıçramadan söndürüldü'' diye konuştu.
 
Tonguç, ''Keşke tedbirler alınsa ve daha iyi korunsa bu çok büyük değerler. Yeni yapılan otellerde, akıllı binalarda çok güzel yangın söndürme sistemleri var. Temel önlemler alınsa bu yangınların önüne geçilir'' dedi.

aa


Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs