En Sıcak Konular

Baykal ile 4'üncü yenilgi

23 Temmuz 2007 10:16 tsi
Baykal ile 4'üncü yenilgi Seçimlere "tek başına iktidar" iddiasıyla giren CHP umduğunu yine bulamadı. Ne Cumhuriyet mitingleri; ne soldaki birleşme CHP'yi iktidara taşıyamadı. Şimdi ne olacak?

Cumhuriyet mitingleri, DSP ile işbirliği ve merkez sağa yapılan kısmi açılım nedeniyle bu seçimde oyunu ciddi şekilde artırmayı uman CHP'nin oyları yerinde saydı. DSP ise 5 yıl sonra CHP listelerinden TBMM'ye döndü. Seçim sonuçları, sol partilerdeki büyük erimeyi de gözler önüne serdi. CHP, DSP, İP, TKP, ÖDP, EMEP ve Ufuk Uras'ın aldığı toplam oy oranı yüzde 21.93'te kaldı. 1999'de yüzde 32 olan bu oran, 2002 seçimlerinde yüzde 22.8 düzeyine inmişti.
Oy oranını korumasına rağmen milletvekillerinin üçte birini kaybeden CHP'de buna neden olarak "2 partili Meclis'ten 3 partili Meclis'e geçilmesi" gösterildi. Ancak beklenen atılımın yapılamadığı da yüksek sesle dile getirildi.

Baykal ile 4. yenilgi

1992'de yeniden açılması sonrası partinin genel başkanlık koltuğuna oturan Deniz Baykal, CHP lideri olarak girdiği dördüncü seçimde de beklediği sonucu alamadı. Baykal’ın yönetimindeki CHP 1995’te yüzde 10.71, 1999’da yüzde 8.71, 2002’de yüzde 19.39 oy aldı. DSP’nin 2002’de aldığı oy da yüzde 1.22 idi. Geçici sonuçlar, DSP’nin 2002'deki oylarının tamamının CHP’ye gelmemiş olabileceğini ve "beklenen sinerjinin yaratılamadığı"nı gösterdi. CHP ve DSP’nin 2002 seçimlerinde aldığı yaklaşık 6.5 milyon oyun bu seçimlerde 1 milyon dahi artmayarak 900 binde kalması, bu görüşü doğruladı.
Doğu ve Güneydoğu’da kan kaybeden CHP’nin oyları Orta Anadolu'da da düşerken, Mersin'de üçüncü, Adana'da ikinci parti oldu. Sadece 5 ilde ilk sırayı alabilen CHP’nin İzmir'de oylarını artırması da sonucu etkilemedi.

Cumhuriyet mitingleri yansımadı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Ankara Tandoğan’dan başlayan ve İzmir Gündoğdu'da finali yapılan cumhuriyet mitinglerindeki atmosfer de, CHP'nin oylarını arttıramadı. 1146 otobüsle tatil yörelerinden seçmen taşıyan CHP, yine de beklediği desteği alamadı. Ancak, cumhuriyet mitinglerinin simgesi haline gelen Prof. Dr. Nur Serter ile Prof. Dr. Necla Arat milletvekili seçildi.
Baykal’ın merkez sağa açılım politikası çerçevesinde partiye davet ettiği Edip Safder Gaydalı, Lütfullah Kayalar, Hüseyin Yaşar ve Şerif Bedirhanoğlu TBMM'ye giremedi. Sadece liste başı olan İlhan Kesici İstanbul’da kazandı.

Baytok seçildi, Kısacıkoğlu yok

Baykal’ın 18 yıl özel kalem müdürlüğünü yapan Nesrin Baytok Ankara 1. Bölge'den milletvekili seçilirken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in damadı Mustafa Kemal Kısacıkoğlu ve İsmet İnönü’nün torunu eski Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker Meclis’e giremedi.
Sonuçların en dikkat çeken yönlerinden biri de, parti yönetimindeki Doğu ve Güneydoğu miletvekillerinin yeniden seçilememesi oldu. Mahmut Yıldız, Şerif Ertuğrul, Sinan Yerlikaya ve Mesut Değer TBMM dışında kaldı. 3 Kasım seçimlerinde 178 milletvekiliyle TBMM’ye giren CHP, bu kez DSP’lilerle birlikte 110'u ancak aştı.

Yanlış strateji mi?

Partinin aldığı bu sonuçta "DSP ile son anda işbirliğine gidilmesinin listelere giremeyenleri küstürmesi, önseçim beklentisinin boşa çıkması, AKP’nin 'CHP demokrasi karşıtı' propagandasının etkili olması, yoksulluk ve ekonomik durumun düzelmesi yerine laiklik eksenli çalışma yürütmesi"nin etkili olduğu yorumları yapıldı.
Bu durumda, parti yönetiminin değişmesi için olağanüstü kurultayın gündeme gelebileceği konuşulmaya başladı.

DSP yeniden girdi

CHP ile seçim işbirliği yapan DSP ise, 22. Dönem'de dışında kaldığı TBMM'ye 13 kişiyle döndü. CHP listesinde DSP kontenjanından aday gösterilen tüm isimler milletvekili seçildi. DSP’den istifa ederek CHP’den aday olan Tayfun İçli, Hüseyin Pazarcı, Emrehan Halıcı, Ahmet Tan, Hasan Erçelebi, Hasan Macit, Jale Ağırbaş, Harun Öztürk, Recai Birgün, Hüseyin Mert, Mücahit Pehlivan, Süleyman Yağız ve Mustafa Vural DSP’yi yeniden Meclis’e taşıdı.

DSP lideri Zeki Sezer de, dün gece yeni milletvekilleriyl bir araya geldi. DSP Genel Merkezi'ndeki toplantıda, Meclis'te izlenecek strateji ele alınırken, DSP'lilerin partilerine dönüp dönmeyeceği kesinlik kazanmadı.


MANSUR ÇELİK/Milliyet



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs