En Sıcak Konular

Erdem'e göre İmralı sürecinin önemi

21 Ocak 2013 15:49 tsi
Tarhan Erdem; Abdullah Öcalan'ın çözüm için silahsız bir ortama gitme hedefinin çok önemli olduğunu vurgularken, sürecin yarım kalması halinde Öcalan'ın ciddi olarak zarar göreceğini de ifade etti.

Tarhan Erdem; A Haber'de yayınlanan "Canan Barlas ile Gündem" programında Tuba Kalçık'ın "İmralı Süreci" ile ilgili sorularını yanıtladı.

Kürt meselesinin çözümü bakımından Türkiye'nin yeni bir noktada olduğunu dile getiren Erdem; sürecin bu defa doğru bir yerden başladığını ve muhatabın doğru seçildiğini söyledi. Tarhan Erdem; Öcalan'ın çözüm için silahsız bir ortama gitme hedefinin çok önemli olduğunu vurgularken, sürecin yarım kalması halinde Öcalan'ın ciddi olarak zarar göreceğini de ifade etti.

"KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ BAKIMINDAN TÜRKİYE YENİ BİR NOKTADA"

Türkiye Kürt meselesinin çözümü bakımından yeni bir noktada. Her hükümet evvelden beri bunu çözmek istemektedir. Bir akım teşebbüslerde de bulunmuştur. Bundan önce Oslo Süreci diye adlandırılan bir çözüm usulü, yöntemi üzerinde çalıştı hükümet. Niçin bozulduğunu ben anlamış değilim. Hükümetin önemli bir teşhis hatası, tanı hatası var. Diyor ki; biz terörü durduracağız. Kürt meselesi oysaki terör ile ilgisi olmayan bir meseledir. Terör onun bir sonucudur. Diyelim ki, bir gün herhangi bir sebeple bir hafta, on gün, üç ay silahlar sussa, Kürt meselesi bitmiş olmaz. Eğer yapılması gerekenler yapılmazsa yine başlar ve daha kötü başlar. Onun için bu defa doğru bir yerden başladı. Bir; muhatabı doğru seçildi, Öcalan olarak. İki; konuştukları belli bir noktaya gelince açıklanmış oldu şu veya bu şekilde.
"ÖCALAN'IN ÇÖZÜM İÇİN SİLAHSIZ BİR ORTAMA GİTME HEDEFİ ÇOK ÖNEMLİ"
Şu ana kadar, hükümet ve diğer siyasi unsurlar bazı konuşmalarını dikkatsiz de yapmış olsalar doğru bazı şeyler söylendi. Bu doğru şeylerden bir tanesi Öcalan'ın Ahmet Türk'e söylediği, onun da bize kamuoyuna aktardığı cümledir. Kürt meselesini çözümü silahların susacağı silahsız bir ortama gitme hedefi. Bu çok önemli bir hedef. İkincisi; bu sürecin bence çok önemli olan tarafı Öcalan'ın ve hükümetin veya iktidar partisinin bugünkü Türk siyasetini yöneten insanların Öcalan'ın yaptığı anlaşmaya güveniyor olması çok önemli Öcalan'ın da karşısında konuştuğu insana güveniyor olması daha önemli. Öcalan'ın güvenmesi şu bakımda önemli; Öcalan'ın topu silahı yok, eğer bu mesele yarım kalırsa Öcalan bundan ciddi manada zarar görür itibarı kaybolur. Öcalan ben şunlar yapılacak onları kabul ettim demedi. "Kürt meselesinin çözümü için silahsız bir ortama kavuşmaktır hedef" dedi. Yani ben anlaştım dedi. Kandil de, Avrupa da, BDP de bunun peşinden gitti. Bu fevkalade önemli bir kazanılmış değerdir.

"YERİNDEN YÖNETİMLER ÜZERİNDEN MERKEZİ İDARENİNİ VESAYET HAKKI KALDIRILMALI"

Hangi adımların atılacağını bulmak için Kürt meselesinin ne olduğunu anlamak lazım. Kürt meselesi beraber yaşamayı kabul ettiğimiz, onların da bizimle beraber yaşamayı kabul ettiği çok önemli sayıda insanın eşit haklara kavuşmasıdır. Eşit hak demek, bir; kendi kimliği ile yaşama hakkıdır. İkinci mesele ise yönetime katılma meselesi. Her alanda, her noktada, her seviyede yönetime katılma hakkı. İkinci mesele budur. Bunun da birinci adımı, barajı indireceğiz. İkinci adımı ise Anayasanın 127. Maddesindeki yerinden yönetimlerin üzerinde genel yönetimin merkezi idarenin vesayet hakkı meselesini kaldıracağız. O kalkacak. Yerel yönetimleri de adam haline getireceğiz

Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs