iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Paylaşılamayan 'Mesih yazıtları'

21 Ocak 2013 11:17 tsi
Paylaşılamayan 'Mesih yazıtları' Nazilerin peşinde olduğu koleksiyon, Amerika ile Rusya'nın arasını açıyor. iyibilgi özel

ABD'de federal bir mahkeme aldığı kararla Rusya'yı fena halde kızdırdı. Davanın konusu ise şöyle:

"İnterfaks ajansının bildirdiğine göre, Merkezi ABD'de bulunan Yahudi Chabad-Lubavitch Hasidik hareketinin, Hahambaşı Levi Yitzchak Schneerson'ın toplamaya başladığı antik kitap ve yazıtlardan oluşan “Schneerson'ın kütüphanesi” nin Chabad'a geri verilmesi için açtığı dava sonlandı. ABD'de federal mahkeme, Rusya'yı koleksiyonu iade etmediği her gün için 50 bin dolar ödemeye mahkum etti.
 
I. Dünya Savaşı sırasında Rusya'ya getirilen koleksiyon, hala 1918 yılında konulduğu Moskova'daki Lenin Kütüphanesi'nde bulunuyor.
 
1990'lı yıllardan bu yana koleksiyonu geri alabilmek için çaba sarfeden Chabad hareketinin girişimleri sonucu, 2010 yılında Washington Federal Mahkemesi koleksiyonun Chabad'a verilmesi gerektiğine hükmetmiş, ancak Moskova, Schneerson ailesinin günümüzde resmi varisi olmadığı gerekçesiyle bunu reddetmişti."


Interfaks'ın bu haberini Türk kamuoyuna aktaran kaynak TürkRus.com haber sitesinde bir takım önemli bilgiler verilmemiş. Onları da biz iyibilgi olarak tamamlayalım.

Birincisi 2. Dünya Savaşı sırasında Sovyet topraklarını işgal eden Alman ordusu içersindeki Nazi birimleri, koleksiyonun bir kısmını ele geçiriyor. Daha sonra Sovyet birliklerinin Alman güçlerine üstün gelmesi ile birlikte koleksiyon parçaları tekrar Rusya'ya geri götürülüyor. Holokost'un sorumlusu, anti-Semitist Nazilerin söz konusu koleksiyona ilgisi sadece "tarihi değeri" ile mi ilgili yoksa "ezoterik merak" mı,  orası belli değil. Ancak bu bilgi, söz konusu koleksiyonun peşinde bir çok gücün olduğunu göstermesi açısından önemli.

İkinci eksik bilgi de koleksiyonun içeriği. 1772 yılından beri toplanan koleksiyon içersinde 12 bin nadide kitap, 381 el yazması olmak üzere 50 bin nadide belge bulunuyor bu muazzam kütüphane içersinde. Dökümanların en eskisi 500 yaşında... Bunların kaçı Rusların elinde, kaçı ABD'deki Chabad-Lubavitch Hasidik hareketinin elinde, orası açıklanmamış. Koleksiyondaki belgelerin ve kitapların içeriğinin ne olduğu söylenmiyor ancak koleksiyonun sahibi olan Lubavitch'lerin ve Schneerson soyadının kimleri temsil ettiğini hatırlarsak, dökümanların da içeriğine dair az-çok bir tahmin yürütebiliriz. (Bu arada Chabad-Lubavitch'lerle ilgili şu önemli detayı da atlamamak gerekiyor)

Haber, Rusya-ABD ilişkileri açısından önemli.

Ancak bu gelişmenin kimsenin dikkat etmediği bir başka önemli tarafı daha var. Rusya-İsrail ilişkileri açısından bu koleksiyon herhangi bir önem taşıyor mu?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs