En Sıcak Konular

Halk muhtıra verdi

23 Temmuz 2007 08:17 tsi
Halk muhtıra verdi Türk halkı dün sandığı koştu ve son sözü söyledi. Erdoğan liderliğindeki AK Parti, rakiplerini açık ara geride bırakarak tarihi bir zafere imza attı.

TBMM'nin 23. Dönem Milletvekillerini belirlemek üzere yapılan seçimde, kayıtlı 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullandı. 14 siyasi partinin katıldığı, 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde, 699’u bağımsız, 7 bin 394 aday yarıştı.

ERKEN AÇIKLANDI

Oy verme işlemi 32 küçük ilde sabah saat 07.00'de başladı ve saat 16.00'da son buldu. Diğer iller de ise sabah saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi ise saat 17.00'de tamamlandı. YSK olaysız geçen seçim sonuçlarının açıklanmasını 2 saat öne çekti. Türkiye, bu kritik virajı olgunlukla döndü.

YÜZDE 84 KATILIM

Saat 23.00 itibariyle ülke genelinde sandıkların yüzde 97.93'ü açıldı. Katılımın yüzde 84 olduğu seçimin resmi olmayan sonuçlara göre; AK Parti yüzde 46.71, CHP yüzde 20.95 ve MHP ise yüzde 14.36 oy oranlarıyla Meclis'e girdi. Bu sonuçlara göre halk, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Yola devam" dedi. Oyunu neredeyse ikiye katlayan ve Meclis'te ezici bir çoğunlukla giren AK Parti sandıktan tek başına iktidar çıktı.

CHP YERİNDE SAYDI

CHP'nin geçen seçimlerle hemen hemen aynı oyu alması dikkat çekerken, seçim öncesi ANAVATAN'la birleşme süreci hüsranla biten Mehmet Ağar'ın Demokrat Partisi ise yüzde 5.38'le baraja takıldı. 2002 seçimlerinde aldığı 7.25'lik oyla adından söz ettiren Cem Uzan'ın Genç Partisi bu seçimde yarı yarıya oy kaybına uğrarken, yüzde 3.01 oy aldı. Geçen seçimde yüzde 2.49 oy alan Recai Kutan liderliğindeki Saadet Partisi ise yüzde 2.34 oy oranı ile yerinde sayan parti oldu.

DEMOKRASİ ŞÖLENİ

Türkiye, TBMM'nin 23. Dönem Milletvekillerini ve 60. Hükümeti belirlemek üzere dün sandığa gitti. Yaşlısından gencine, engellisinden hastasına, tatilcisinden çiftçisine kadar herkes demokrasi için sandığı koştu. Birkaç tatsız olayın dışında tam bir demokrasi şöleni havasında geçen seçimde, yaz tatilini Ege ve Akdeniz’de geçiren seçmenler oy kullanmak için yollara düşerken, havayolları ile otobüs firmaları ek seferler koydu. Yurdun dört bir yanında oy kullanan seçmenlerden engelli ve yaşlılar sandıkların yüksek katlarda olması nedeniyle zor anlar yaşarken, yardımlarına seçim görevlileri koştu. Görme engellilerin oy pusulasına mühürü yakınları bastı, sandığa ise zarfları kendileri attı.

MECLİS'TEKİ SANDALYE DAĞILIMI


AK PARTİ :     341

CHP    :            111

MHP   :              71 

 BAĞIMSIZ  :     27

Bugün



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,984 µs