En Sıcak Konular

Oylar sayıldı: Türkiye’de yeni bir sayfa açılıyor!

23 Temmuz 2007 00:43 tsi
Oylar sayıldı: Türkiye’de yeni bir sayfa açılıyor! Türkiye seçimini yaptı. Sandıktan demokrasi çıktı. Şimdi tüm partiler çıkan sonuca saygı duyuyor. Seçim sonrasında muhalefet şapkasını önüne koyup liderlerinin geleceğini sorgularken, AK Parti tüm Türkiye’yi kucaklayacak bir söylem geliştiriyor. İşt

İki aydır hummalı tartışmalara, “rejim kavgalarına”, ilginç suçlamalara sebep olan genel seçimler yapıldı ve YSK tarafından onaylanmamış ancak kesine yakın sonuçlara göre AK Parti iktidarını perçinleyerek dört yıl daha Türkiye’yi yönetme hakkı kazandı.

Seçim öncesinde özellikle kurumlar arasında gerginlik iddiaları ayyuka çıktığı için Erdoğan’ın bu sonuçlara ilişkin nasıl bir tavır ortaya koyacağı önem kazanıyordu. Erdoğan zaten seçimler öncesinde “uzlaşacağız” mesajı vermişti ve seçim sonrasında Genel Merkez’de yaptığı ilk açıklamada “herkes müsterih olsun, demokrasi ve Cumhuriyet kazanacak” dedi.

Bu Türkiye’de normalleşmenin gerçekleşeceği anlamına geliyor. Elbette bu sevindirici bir haber. Sevindirici diğer haber ise DTP’li bağımsızların verdiği mesajlar. Özellikle Aysel Tuğluk’un seçim sonrasında yaptığı açıklama bir hayli önemli. Tuğluk “çatışmayacağız, demokrasinin güçlenmesi için çalışacağız, Zana’dan ayrı düşüyoruz” açıklaması yaptı.

Seçimle ilgili bir sevindirici haber de DP cephesinden geldi. Türkiye’nin demokrasisinin temel partilerinden DP lideri Ağar Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek partisinin başarısızlığı sonrasında oylar henüz sayılırken görevinden istifa etti.

MHP meclise girdi ve oylarını ciddi bir şekilde arttırarak önemli bir başarıya imza attı. MHP’nin verdiği ilk tepki de olgundu. Bahçeli “saygı duyuyoruz” dedi.

Peki, CHP cephesinde durumlar nasıl? Açıkçası o kanatta ciddi bir karışıklık çıktığı söylenebilir. Partililer CHP’nin oylarının artmasından memnun değil. Çünkü istenen başarı gelmedi. İktidar partisi, dört buçuk yıldır iktidarda olmasına rağmen oy kaybetmedi, bilakis arttırdı. Bu CHP için ciddi bir başarısızlık. Bunu gören partililer yönetimi ağır bir şekilde suçluyor ve yönetimin istifa etmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak CHP yönetimi bu konuda pek de partilileri gibi düşünmüyor. Önder Sav ve Onur Öymen yaptığı açıklamada toplumun CHP’ye anamuhalefet partisi görevi verdiğini belirtiyor. Bu açıklamaların partilileri daha da kızdırdığı bir gerçek. CHP’de yönetimin yakın vadede değişeceği, en azından parti içinde ciddi tartışmaların çıkacağı, hatta Mustafa Sarıgül’ün tekrar devreye gireceği söylenebilir.

Seçim sonuçlarına gelince… Geçmiş seçimlerle kıyaslamalı olarak partilerin başarı grafiklerini veriyoruz…

Partiler

2007

Genel Seçimler %

2002

Genel Seçimler %

AK PARTİ

46,7

34,43

CHP

20,9

19,41

MHP

14,3

8,35

SP

2,34

2,49

DP

5,4

9,54

GP

3,0

7,25 



Bu haber 292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs