En Sıcak Konular

Geleneksel sisteme şamar!

23 Temmuz 2007 00:20 tsi
Geleneksel sisteme şamar! Dünya basını kesin zafere giden AK Parti’nin İslami köklerine dikkat çekerken, Avusturya’nın devlet televizyonu ORF, “Genelkurmay’ın bildirisi AKP'ye kazandırdı” yorumunu yaptı. NY Times’a göre de sonuçlar, geleneksel

Amerikan Associated Press (AP) ajansı: AK Parti'nin genel seçimleri kazandığını duyurduğu haberinde, Ankara ve İstanbul'daki partililerin sevinç gösterilerini aktardı.
 
Yeni Meclis'in ilk görevlerinden birinin cumhurbaşkanını seçmek olduğunu hatırlatan AP, ayrıca yeni Meclis'in bölücü örgütün şiddet eylemleri gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
 
Reuters ajansı: Seçim sonuçlarının, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının ardından erken seçim çağrısı yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için moral bir zafer olacağını belirtti.
 
Haberde, ekonomistlerin, mali piyasaların bu sonuçları olumlu karşılayacağı değerlendirmesi de yer aldı.

NY TIMES: GELENEKSEL SİSTEME ŞAMAR
Amerikan New York Times, gazetesi seçim sonuçları konusundaki ilk haberinde, “Sonuçlar, geleneksel sisteme atılmış bir şamar oldu. Geleneksel sistemin laik ve milliyetçi partileri, seçmenin, Erdoğan’ın partisini İslamcı olduğunu öne sürdükleri çizgisi nedeniyle cezalandıracağını tahmin ediyorlardı. Erdoğan’ın partisi oyların çoğunu alsa da, Meclisi iki muhalefet partisi ve bir dizi bağımsızla paylaşacak" yorumunu yaptı.

Fransız haber ajansı AFP: AK Parti'nin seçim başarısını "iktidar partisi için ezici zafer" başlığıyla verdi. Ajans, seçimin cumhurbaşkanlığı seçimi krizini çözebileceğinin ise kesin olmadığını belirtti.
 
AFP, erken seçim sonucunun, hükümete güçlü bir güvenoyu anlamına geldiği yorumunu da yaptı.
 
ABD:
Medya kuruluşları, Türkiye'de AK Parti'nin seçimi büyük farkla kazandığını duyurdu. ABD'de yayımlanan gazetelerin ve CNN gibi televizyon kanallarının internet sitelerinde, Reuters ve AP'nin haberlerine dayandırılan haberlerde, AK Parti'nin kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 48 oy alarak büyük zafer kazandığı ve 5 yıl daha Türkiye'de hükümette olacağı kaydedildi.
 
Fransa:
Televizyon kanalları, akşam ana haber bültenlerinde AK Parti'nin seçim başarısına geniş yer verdi. TF1, France2 ve France3 televizyon kanalları, AK Parti'nin açık farkla yarışı CHP ve MHP'nin önünde bitirdiğini ve Meclis'te güvenoyu almak için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu duyurdu.
 
France2 televizyon kanalı, "Türkiye'nin enerji koridorlarının kesiştiği bir bölgede bulunduğunu" hatırlattı ve "AB için Ankara'nın Rusya karşısında doğalgaz ihtiyacı için önemli ve vazgeçilmez bir ortak olacağı" yorumunu yaptı.

Avusturya:
DevletTelevizyonu (ORF) Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını, "Erdoğan'ın açık zaferi" olarak verdi. Türkiye'deki genel seçimleri ana haber bülteninde ilk haber olarak veren ORF, "İlk sonuçlara göre, muhafazakar AK Parti'nin, hükümeti tek başına kuracağının anlaşıldığını" bildirdi.
 
Seçimleri izlemek üzere Ankara'da bulunan ORF muhabiri Friedrich Ortnerise, "Genelkurmay Başkanlığı'nın hükümete yönelik 27 Nisan tarihli uyarı mektubu ve Kemalistlerin yaptığı Cumhuriyet mitinglerinin AK Parti ve lideri Recep Tayyip Erdoğan'a oy kazandırdığı"nı ileri sürdü.



Bu haber 208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,194 µs