En Sıcak Konular

Bağış, Bildt ile bir araya geldi

16 Ocak 2013 22:34 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü desteğin devam ettiğini, Türkiye'nin de bu yolda doğru politikalar ile doğru yönde ilerlediğini söyledi.

Bakan Bağış, Stockholm Üniversitesindeki seminerin ardından İsveç Meclisine geçerek, AB ile Dışişleri Komisyonları üyeleri milletvekilleri ve Meclisin Yeşiller Partisinin Türk milletvekili Mehmet Kaplan ile bir araya geldi.

Bağış daha sonra, Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile ikili görüşme yaptı. Egemen Bağış ve Carl Bildt, bir saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bağış, basın toplantısında, İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin sürdüğünü, Türkiye'nin de yaptığı doğru çalışmalar ile bu yöndeki yoluna doğru yönde hızlı adımlar ile devam ettiğini kaydetti.

Bağış, bugünkü temaslarından çıkardığı sonuca göre, Türkiye'nin doğru yönde ilerlemenin verdiği bir rahatlık içinde olduğunu söyledi.

-Suriye'deki gelişmeler-

Bir basın mensubunun Suriye'deki gelişmeleri hatırlatarak, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere destek verirken, İsveç'in bu yönde daha temkinli davranmasının nedenini sorması üzerine Carl Bidt, ''Bölgedeki istikrarın bozulması her şeyden önce güvenlik sorunudur. İsveç de sorunu bu açıdan ele alıyor. Bölgede insanlar için güvenliğin sağlanması ve barışın korunması çok önemlidir. Barış sürecinin güçlenmesi çok önemlidir. Hem bölge hem de diğer devletlerin istikrarı çok önemlidir'' dedi.

Bağış da aynı soruya şu karşılığı verdi:

''Biz bölgede herhangi bir Avrupa devleti gibi hareket edemeyiz. Bölgede hem komşuluğumuzdan hem de ortak tarihimizden dolayı bir sorumluluğumuz var. Bir diktatör kendi vatandaşlarını tehdit ettiği kadar bizim bölgedeki istikrarımızı da tehdit ediyor. Türkiye bölgenin baş aktörlerinden biridir. Buna göre politikaları farklı olacaktır. Tabii ki Türkiye herhangi bir Avrupa ülkesinden daha farklı bir politikaya ve tutuma sahip olacaktır. Ama çabamız bölgenin barışı, istikrarı ve demokrasinin inşa edilmesi yönündedir. Bizim güvenliğimiz tehdit altındayken herhangi Avrupa ülkesi gibi bir politika güdemeyiz. Suriye'de demokrasi yanlılarına daha çok destek verilecektir. Tabii ki bu konuda daha duyarlı davranacaktır. Tabii ki Avrupa'nın bu konudaki desteği çok önemlidir.''

Paris'te 3 kadının öldürülmesi ve barış görüşmelerinin bundan sonraki süreci nasıl etkileyeceği sorusuna ise Bağış, ''her şeyden önce olayın Fransız devleti tarafından aydınlatılmasının beklendiğini, aynı zamanda Türk istihbaratının da bu konu ile ilgili bütün bilgileri karşılıklı paylaşacağını, olayın aydınlatılması konusunda tüm çalışmaların takip edileceğini, Türkiye'nin konuyu hassasiyetle takip ettiği'' cevabını verdi.

Carl Bildt de Türkiye'nin yeni anayasa konusunda yaptığı çalışmaları İsveç olarak çok önemsediklerini söyledi. Bildt, ''Bu yönde yapılacak çalışmalar Türkiye'yi daha da güçlendirecektir. İsveç olarak bundan çok memnunuz. Türkiye'nin kendine yaraşır bir anayasa yapacağından eminiz'' dedi.

Bağış, Türkiye'ye yaraşır bir anayasa için çalıştıklarını kaydederek, '' Bugünkü anayasa madem Türkiye'yi temsil edemiyor. 1960'lardan kalan maddeler var. Anayasa konusundaki çalışmaların, AB yolundaki ilerleme politikamızda en önemli unsurlardan biri olduğunu biliyoruz'' diye konuştu.

Basın toplantısının ardından Carl Bildt, Bağış onuruna akşam yemeği verdi.

Yemekten sonra Bağış, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'nde Türk Federasyon ve dernek başkanları ile bir araya gelecek.

Egemen Bağış yarın da İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carlsson ile çalışma kahvaltısında bir araya geldikten sonra, öğlen saatlerinde de İsveç'in AB Bakanı Birgitta Ohlsson ile çalışma yemeği buluşacak. Bakan Bağış, yarın İstanbul'a dönecek.

aa


Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,215 µs