iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Sesini neden kıstılar?

16 Ocak 2013 13:51 tsi
Sesini neden kıstılar? Ecdad ata biner, kılıç kuşanırsa... iyibilgi özel

Son zamanlarda Anadolu sınırlarını aşan Türk dizilerinin Ortadoğu'da siyasi ve toplumsal etkisini ölçmek için elimizde ne yazık ki kapsamlı bir çalışma yok. Ancak ara sıra çıkan haberler, bir nebze de olsa siyasi etkisini bize gösterebiliyor.

Dün, İran ile ilgili bir haber yayınlandı:

"Lale Devri’ni yayımlayan ve merkezi Dubai’de bulunan GEM TV adlı kanal, herkesin diziyi izlemek üzere ekran başına geçtiği pazar günü birdenbire İran’da hiçbir yerde göstermez oldu. Bunun nedeni tam olarak bilinemiyor; ancak yaşananlarda, kanal üzerinde kurulan olası bir Tahran hükümeti baskısının rol oynamış olabileceği belirtiliyor...İran’da sakıncalı damgasını yiyen Türk dizilerinden biri de, Muhteşem Yüzyıl. Tebnak adlı yarı resmi bir internet sitesi, ünlü dizideki karakterlere ses dublajı yaptığı “belirlenen” birkaç kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Nitekim bu haberden iki hafta sonra, dizinin yeni yayımlanan bölümünde, Kanuni Sultan Süleyman dublajındaki alışıldık tok sesin, ince ve cılız bir sese dönüşmesi dikkati çekti. Diğer karakterlerin sesinin de daha “burundan” gelmeye başlaması, izleyicileri bir hayli şaşırttı. İlk başta güldüren bu değişiklikler daha sonra ciddi bir memnuniyetsizlik yaratınca, yayıncı kuruluş, bir süre sonra diziyi hepten yayından kaldırdı."

Muhteşem Yüzyıl, Farsça dublajlı uydudan yayın yapan GEM Classic adlı televizyon kanalından "Sultan'ın Haremi" adıyla yayınlanıyor.

Diğer dramaları geçtik, Muhteşem Yüzyıl gibi Osmanlı İmparatorluğu'nun en şaşalı dönemini anlatan bir dizi İran'da şimdiye kadar nasıl yayınlanabildi, aslında esas merak ettiğimiz olay bu. Nihayetinde her ne kadar Ankara 'yeni-Osmancılık' iddialarını kabul etmese de, bölgede Türk dizilerini bu akım üzerinden okuyan bir çok rejim var. Tahran da bunlardan biri. Dolayısıyla şimdiye kadar İran halkının Muhteşem Yüzyıl'ı seyredebilme şansı bulmasını dizinin "harem odaklı" oluşuna bağlasak da Dubai'deki 'merkezin' diziyi yayından 'hükümet baskısıyla' kaldırmasındaki zamanlamaya da dikkat etmek gerekiyor.

Bundan iki ay önce bizzat Başbakan Erdoğan iki senedir devam eden diziyi sert sözler ile eleştirmiş "Bizim öyle bir ecdadımız yok. Biz öyle bir Kanuni, öyle bir Sultan Süleyman tanımadık. Biz öyle bir Kanuni tanımadık, onun ömrünün 30 yılı at sırtında geçti. Sarayda o gördüğünüz dizilerdeki gibi geçmedi. Bunu çok iyi bilmeniz lazım. Bunu çok iyi anlamanız lazım." diyerek dizinin yönetmenini ve televizyon sahibini kınamıştı. Kimi söylentilere göre Başbakanın sözkonusu "gecikmiş" çıkışının ardında, Mısır'da bizzat Devlet Başkanı Mursi'den işittiği eleştiriler rol oynamıştı.

Başbakan Erdoğan'ın dizi hakkındaki sözlerini yansıtan İran'ın Fars Haber Ajansı da, dizide İran ve İran halkının aşağılandığını iddia etmiş, haber sitesi Asriran, haberi "Muhteşem Yüzyıl Erdoğan'ın sesini bile çıkardı" başlığıyla yansıtmıştı.

Peki Dubai'deki merkez neden şimdi Muhteşem Yüzyıl'ı kaldırma ihtiyacı duydu?

Pargalı'nın ölümüne mi kızdılar?

Yoksa Başbakan Erdoğan'ın dikkat çektiği, at sırtında geçmesi muhtemel gelecek bölümler mi rahatsız etti?

Başbakan'ın onca zaman sonra bir diziyi açık olarak gündemine almasında, o bölümler bir rol oynamış olabilir mi?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,230 µs