En Sıcak Konular

'Sınırları tartışmayı açacak' gelişme

15 Ocak 2013 10:05 tsi
'Sınırları tartışmayı açacak' gelişme "Böyle bir gelişme Osmanlı sonrası tüm sınırları tartışmaya açar ve Paris'teki cinayetler gibi pek çok olayı tetikler."

İngiliz Financial Times yazarı David Gardner, Türkiye'de Kürt sorununa çözüm arayışının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "bölgesel liderlik" iddiası için bir sınav olduğunu savundu.

Financial Times yazarı Gardner, Fransa'nın başkenti Paris'te geçtiğimiz hafta aralarında PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın da bulunduğu üç Kürt kadının öldürülmesiyle ilgili olarak "İrlanda'dan Filistin'e El Salvador'dan Kolombiya'ya, Keşmir'den Sri Lanka'ya kadar birçok yerde olduğu gibi, uzun zamandır çözülemeyen sorunlar, çözülebilecek gibi görünmeye başladığı zaman maksimalist aptallar ve savaşın kargaşasından çıkar sağlayanlar şiddet vetosuyla ortaya çıkarlar" dedi.

10 yıl önce iktidara gelen AKP'nin Kürt sorununun varlığını kabul etmesine rağmen çözüm adımlarının tereddütlü ve kesintili olduğunu savunan David Gardner, AKP'nin parlamentodaki güçlü çoğunluğuna rağmen milliyetçi tepkiden çekindiğini ve binlerce Kürt aktivistin gözaltına alındığını belirtti.

"Kürt sorunu Erdoğan'ın bölgesel liderlik sınavı" diyen Gardner şu görüşleri dile getirdi:

"Şimdiye kadar Erdoğan'ın Kürt girişimi yoksul Kürt bölgelerine altyapı yatırımına öncelik verdi ve gerçekçi olmayan bir şekilde PKK 'terörizmiyle' Kürtlerin hak taleplerini ayrı ayrı ele aldı. PKK, rakiplerini ve muhalifleri acımasızca susturmasına rağmen seçeneksiz bırakılan birçok Kürdün desteğine sahip. Cansız ve arkadaşlarının Türkiye'de derin devlet içindeki aşırı milliyetçiler ya da PKK içindeki retçiler tarafından öldürülmesi olasılıklar arasında."

'KÜRTLERİN TALEPLERİ KARŞILANMALI'
Türkiye ve bölge için kazanacak ya da kaybedecek çok şey bulunduğunu belirten yazar anahtarın Ankara'da olabileceğini vurgulayarak:

"Avrupalıların ülkelerini parçalamaya çalıştığı anılarıyla yetiştirilen, her kesimden Türkler, Kürtlerin bağımsızlık çabalarının güneydoğunun kaybedilmesiyle sonuçlanacağından çekiniyor. Böyle bir gelişme Osmanlı sonrası tüm sınırları tartışmaya açar ve Paris'teki cinayetler gibi pek çok olayı tetikler."

"Erdoğan hem bu tehlikeyi bertaraf etmek, hem de bölgesel liderlik iddiasını güçlendirmek istiyorsa kendi sınırları içinde Kürtlerin taleplerini karşılayacak bir yol bulmalı. Bu, sadece Irak ve Suriye'deki değil geçiş dönemi çalkantısı yaşayan bölgedeki tüm azınlıkların meşru haklarının nasıl teslim edilebileceği konusunda çok önemli siyasi ve ahlaki bir üstünlük sağlar." 

BBC Türkçe



Bu haber 1,764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,570 µs