En Sıcak Konular

2 bin 130 sivil tutuklu serbest bırakılıyor

9 Ocak 2013 14:29 tsi
İranlı 48 kişi Şam'ın Duma Bölgesi'nden serbest bırakıldı. Bunun karşılığında Suriye İçişleri Bakanlığı binasında alıkonulan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 2 bin 130 kişi otobüslerle nakledilmeye başlandı.

Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğuyla, Suriyeli muhaliflerin bir süredir ellerinde tuttukları 48 İran vatandaşına karşılık olarak, Suriye yönetiminin, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 2 bin 130 sivil tutuklunun, bu sabah serbest bırakılmasını öngören müzakerelerin sürdüğü ve birden fazla mekanda takas işleminin başladığı bildirildi.

SERBEST BIRAKILAN İRANLILAR 
Müzakerelerle ilgili soruları cevaplayan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, ''Arkadaşlarımızın bir kısmı muhaliflerin yanında. Bizler de diğer esirlerin bırakılacağı alana doğru gidiyoruz. Burada İHH'nın kontrolünde bir operasyon merkezi kuruldu. Türkiye'nin ve Katar'ın arabuluculuğunda çalışmalar sürdürülüyor. Birkaç ayrı mekanda alıkonulan rehinelerle ilgili takas işlemi başladı'' dedi.

BEŞŞAR FEHMİ KADDUMİ

 

Merkezi ABD'nin Virginia kentinde bulunan El Hurra Televizyonu muhabirliği yapan Filistin asıllı Beşşar Fehmi Kaddumi'nin durumuyla ilgili henüz net bir bilgiye ulaşamadıklarını belirten Yıldırım, Kaddumi'nin yerini tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.
Yıldırım, ''Bütün Suriyelilere ve dünyaya İHH olarak çağrıda bulunuyoruz. Kaddumi ile ilgili bilgisi olan bize ulaşsın'' diye konuştu.
Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğuyla Suriye'nin başkenti Şam'da devam eden esir takası işlemleri için bu ülkede bulunan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, ''48 İranlı Şam'ın Duma Bölgesi'nden serbest bırakıldı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 2 bin 130 kişi nakledilmeye başlandı'' dedi.
Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğuyla, Suriyeli muhaliflerin bir süredir ellerinde tuttukları 48 İran vatandaşına karşılık olarak, Suriye yönetiminin, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 2 bin 130 sivil tutuklunun, bu sabah serbest bırakılmasını öngören müzakerelerin sürdüğü ve birden fazla mekanda takas işleminin sürdüğü ve tutukluların araçlara nakledildiği bildirildi.

Müzakerelerle ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplayan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, ''48 İranlı Şam'ın Duma Bölgesi'nden serbest bırakıldı. İHH yetkilisi İzzet Şahin arkadaşımız İranlılara eşlik ediyor. Bunun karşılığında Suriye İçişleri Bakanlığı binasında alıkonulan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 2 bin 130 kişi otobüslere nakledilmeye başlandı'' diye konuştu.

 

İnsani Diplomasi
Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Suriye'nin başkenti Şam'ın Seyyide Zeyneb bölgesine dini ziyaret için gittikleri ifade edilen 48 İranlı, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı el-Bera Sancağı Tugayı tarafından rehin alınmıştı.
ÖSO, rehin aldığı İranlıların, Suriye rejimine destek için ülkeye gelen 150 kişilik İranlı keşif birliğinden olduklarını ve aralarında İran Devrim Muhafızları bulunduğunu iddia etmişti.
Merkezi ABD'nin Virginia kentinde bulunan El Hurra televizyonunda muhabirlik yapan Filistin asıllı Beşşar Fehmi Kaddumi ve aynı TV'nin kameramanı Cüneyt Ünal Suriye'de görev yaparken 21 Ağustos 2012'de Esed güçleri tarafından kaçırılmışlardı. Cüneyt Ünal, 90 gün süren esir hayatının ardından 17 Kasım 2012'de Suriye'ye giden CHP heyetine teslim edilmişti. Kaddumi'den ise kaçırıldığı tarihten bu yana haber alınamıyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı, geçen yıl Suriye'de yürüttüğü ''İnsani Diplomasi'' çerçevesinde, başta Suriye'de tutuklu bulunan gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun olmak üzere çok sayıda Türk vatandaşının, 28 İranlının ve Suriye cezaevlerinde bulunan 7 Suriyeli tutuklunun serbest bırakılmasını sağlamıştı.
 
Kaynak: AA


Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,623 µs